Kültür Seyahat

3 Mart 2024
Güncelleme Tarihi: 5 Mart 2024

Her 8 Mart'ta dünya, dünyanın dört bir yanından kadınların sosyal, ekonomik, politik ve kültürel başarılarının onurlandırıldığı ve tanındığı Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak için bir araya geliyor. 

Bu önemli gün aynı zamanda kadınların süregelen mücadeleleri ve karşılaştıkları zorluklar üzerine düşünmek aynı zamanda hak ve özgürlüklerini savunmak için de bir fırsat. Tarihte kadınların normları yıkıp birçok başarmış olduğu olay mevcut. Bu yazımızda kadınların tarih boyunca yarattığı güçlü etkileri göz önünde bulundurarak dünyanın dört bir yanından ilham veren birkaç kadını öne çıkarıyoruz.

Kadınlar Günü 2024-1

Coco Chanel

Chanel markasını moda ile az biraz da olsa ilgiliysek kesinlikle duymuşuzdur. Bu markayı yaratan Gabrielle Bonheur Chanel, veya moda dünyasındaki adı ile bildiğimiz ikonik Fransız tasarımcı Coco Chanel, geleneksel kadın giyiminin kısıtlamalarından kurtulan yenilikçi tasarımlarıyla moda dünyasında silinmez bir iz bıraktı. Rahat ve pratik malzemeler kullanması kadınların giyim tarzını değiştirdi ve ünlü “küçük siyah elbise” ve klasik inci kolye gibi zamansız tasarımları günümüzde de moda trendlerine yön veriyor. Chanel'in tasarımları yalnızca kendi kişisel tarzını yansıtmakla kalmadı aynı zamanda kadınlar için yeni bir özgürlük ve güçlenme çağını da simgeledi. Günümüzde de dünya çapındaki tasarımcılar onun çığır açan çalışmalarını ve ilham verici mirasını kendi çalışmalarıyla yaşatmaya devam ediyor.

Sabiha Gökçen

Türk havacılık tarihinin belki de en önemli isimlerinden Sabiha Gökçen dünyadaki ilk kadın havacılığın öncüsü ve ilk kadın savaş pilotuydu. Gökçen, cinsiyeti nedeniyle sosyal engellerle ve muhalefetle karşı karşıya kalsa da havacılığa olan tutkusundan vazgeçmedi. 18 yaşındayken uçuş eğitimini altı ayda başarıyla tamamladı ve bu da en hızlı havacılık lisansı alma dünya rekorunu sayıldı. Sabiha Gökçen 1934 yılında Türkiye'nin ilk lisanslı kadın pilotu, iki yıl sonra da ülkede hususi pilot lisansı alan ilk kadın oldu. Dünyanın askeri helikopteri uçuran ilk kadın ve ilk kadın savaş pilotu olarak havacılık sektöründe cinsiyet ayrımını ortadan kaldırmaya devam etti. Sabiha Gökçen'in havacılıktaki çığır açan başarıları, birçok kadının uçuş kariyerine devam etmesinin kapılarını açtı ve tüm kadın pilot nesline ilham vererek sektörde daha fazla eşitliğin ve temsilin önünü açtı. 

Kathy Switzer

Kadın sporlarında çığır açan Kathy Switzer 1967'de Boston Maratonu'nu koşan ilk kadın oldu ve dünyanın en prestijli yarışlarından birinde engelleri yıktı. Switzer'in başlangıç çizgisine yolculuğu elbette kolay olmadı. O dönemde yürürlükte olan cinsiyet kısıtlamalarını aşmak için yarışa yalnızca adının baş harflerini (K. V. Switzer) kullanarak kaydoldu. Yarış gününde Switzer yarışma için giydiği önlüğünü çıkarmaya çalışan yarış direktörünün muhalefetiyle karşılaşmak zorunda kaldı. Ancak caymayan Kathy ikonik bir cesaret ve kararlılık anında bitiş çizgisini geçti. Switzer'in eylemleri sporda cinsiyet eşitliği mücadelesinde bir fitili ateşledi ve diğerlerine de onun izinden gitme konusunda ilham vererek gelecek nesil kadın sporcuların eşit şartlarda rekabet etmesine zemin hazırladı.

Kadınlar Günü 2024-2

Malala Yousafzai

Pakistanlı aktivist ve Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yousafzai genç bir kız olarak gösterdiği cesur çabalarla kadın hakları ve eğitim konusunda bir simge haline geldi. Malala bloğunda Taliban rejiminin suiistimallerini belgeledikten sonra daha 11 yaşındayken aşırılıkçı grubun hedefi haline geldi. Grubun tehditlerine aldırış etmeyen Malala sivil haklar ve eğitim hakkı konusunda sesini yükseltmeye devam etti ve sonunda en genç Nobel Ödülü sahibi oldu. 

Tamara de Lempicka

1920'lerin önde gelen ressamlarından Tamara de Lempicka cesur ve alışılmadık tarzıyla kadınların sanatta tasvir ediliş biçiminde bir devrim yarattı. Kübizm ve metafizik resmin unsurlarını birleştiren resimleri güçlü, bağımsız kadınları modern, zarif ve hatta kışkırtıcı pozlarla tasvir ediyordu. Onu modaya uygun bir Bugatti arabasında sergileyen 1929 tarihli ikonik otoportresi geleneksel cinsiyet rollerinden kurtulmaya cesaret eden bir kadın neslinin özgür ruhunu yansıtıyordu. Lempicka’nın çalışmaları feminizmin sanatta yer almasına yol açtı ve adı sanat dünyasında kadınların güçlendirilmesinin bir simgesi olarak hala anılıyor. 

Valentina Tereshkova

Öncü bir Rus kozmonot olan Valentina Tereskova 16 Haziran 1963'te uzaya seyahat eden ilk kadın oldu. Onun tarihi uçuşu uzay araştırmalarında kadınlar için önemli bir dönüm noktası oldu. Tereshkova’nın bu eylemi o dönemlerde yaygın olan cinsiyet engelini kırdı ve nesiller boyu kadın astronotlara onun izinden gitmeleri için ilham verdi. Tereshkova'nın uzay uçuşu alanındaki cesareti, kararlılığı ve teknik uzmanlığı geleceğin kadın astronotlarının hayallerinin peşinden gitmelerinin ve uzay çalışmalarına paha biçilmez katkılar sağlamalarının yolunu açtı. Misyonu dünya çapındaki insanlara çeşitliliği benimsemeleri ve geleneksel olarak erkeklerin egemen olduğu alanlarda toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmeleri konusunda ilham vermeye devam ediyor ve kadınların her alanda büyüklüğe ulaşma yeteneğine sahip olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.

***Dünyaya kadın gezginlerin penceresinden bakmak ve ilham verici hikayelerine ortak olmak için İlham Veren Öyküleriyle Dünyadan Kadın Gezginler yazımıza da göz atmayı unutmayın.

1
Yeme İçme

Vefa Bozası İçip Tarihi Koklamaya Gidiyoruz!

Kış akşamlarında yağmur, soğuk dinlemeden güğümlerde boza taşıyan bozacıların “Booooooza! Boooozacııı” dediğini mutlaka duymuşsunuzdur. Boza, kış…

Devamını Oku
Kütahya-0
Kültür Seyahat

Büyük Zaferin Son Durağı Dumlupınar’da Gezilecek Yerler

Kütahya ilimize bağlı olan Dumlupınar, Büyük Zaferimizin son durağı olarak akıllara kazınıp tarihteki yerini almayı başarmıştır. Gelin birlikte, bu…

Devamını Oku
23 Nisan Açık Hava
Tips

23 Nisan İçin Açık Hava Etkinliği Fikirleri

Her sene gururlu ve coşkulu etkinliklerle kutladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, çeşitli şehirlerimizin farklı noktalarında,…

Devamını Oku