Kültür Seyahat

4 Mayıs 2024

Uzun zamandır merakla beklenen Mezopotamya Ekspresi ilk turunu tamamladı ve böylece insanlar trenin ne gibi özellikleri olduğuna ilk elden tanık oldu. 

Mezopotamya Ekspresi’nin Ankara’dan Diyarbakır’a uzanan bir güzergahı mevcut. Dolayısıyla seyahat edecekler bu rota üzerinden pek çok noktaya rahatlıkla ulaşabilmekteler. 19 Nisan’da başlayan ilk seferinden önce tanıtımı gerçekleştirilmiş olan bu yeni ekspres trenimiz hakkında pek çok soru tanıtım esnasında cevaplandı aslında. Ancak biz, daha da detaya inerek ilk turundaki deneyimleri de kapsayan geniş bir içeriğe yer vermek istedik. İşte Mezopotamya Ekspresi hakkında merak edilen tüm detaylar.

Mezopotamya Ekspresi 2

Mezopotamya Ekspresi Özellikleri

Mezopotamya Ekspresi son derece modern bir tasarıma sahip. 180 kişilik yenilikçi ve çağdaş bir anlayışla dizayn edilen tren son derece konforlu olması ile öne çıkıyor. Vagonlarını seyahat öncesi gezebileceğiniz trenin konforuna ilk elden tanık olabilirsiniz. Vagonlarda yolcuların ihtiyaçlarının giderilmesi adına her türlü detay düşünülmüş durumda. Restoran vagonunda birbirinden lezzetli yemekler yemek, bir şeyler içmek, sohbet etmek mümkün. Ayrıca atıştırmalık alabilmek adına trenin bir de büfesi bulunuyor. 

Her vagonda WC ve diğer trenlerden farklı olarak Mezopotamya Ekspresi’nde duş da bulunuyor. Uzun bir yolculuk olduğu için insanlar her türlü ihtiyaçlarını giderebiliyor. Bazı vagonlar ise aile kompartımanı olarak ayrılmış durumda. Bu vagonlarda ailece rahatlıkla seyahat edebilirsiniz. Bu yeni ekspres trende engelli vatandaşlarımız da düşünülmüş ve bazı vagonlarda engelli erişimine uygun alanlar bulunuyor.

Trende 9 vagon yataklı olarak hizmet veriyor. Yataklı vagonlarda yolcuların ihtiyacına yönelik lavabo, mini buzdolabı ve eşya dolabı da düşünülmüş. Aydınlatma ve ısıtma gibi özellikleri de yine yolcuların konforunu ön plana çıkaran özellikler arasında. Mezopotamya Ekspresi turistik bir tren olduğu için Malatya’da ve Kayseri’de 3 saat ve Elazığ’da da 4 saat gezi amacıyla mola veriliyor. Böylelikle yolcular mola verilen noktalarda tarihi ve kültürel alanları gezerek keyifli vakit geçirebiliyor. Mezopotamya Ekspresi bu keyifli güzergahını toplamda 25 saat ile tamamlıyor.

Mezopotamya Ekspresi 3

Mezopotamya Ekspresi Güzergahı ve Durakları

Mezopotamya Ekspresi seferi Ankara’dan başlıyor. Toplamda 1051 kilometrelik güzergahta ilerliyor. Tren, Sivas, Bingöl, Kayseri, Malatya, Erzincan, Elazığ, Şanlıurfa, Gaziantep’e uğruyor ve Diyarbakır’da sonlanıyor. Her durakta mola verildiği için insanlar sadece seyahat etmekle kalmıyor tüm rota duraklarının tadını çıkarabiliyor. 

İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin güzelliklerini gözler önüne seren bu sefer daha şimdiden yerli yabancı turistlerin ilgisini çekmiş durumda. Daha önce hiç trene binmemiş olan pek çok kişi sırf bu ekspresin tadını çıkarmak için farklı şehirlerden Ankara’ya geliyor. İlk seferi gerçekleşen Mezopotamya Ekspresi ile katılımcılar durak noktalarındaki şehirlerin tarihini ve doğal yerlerini tanıma, yerel lezzetlerini deneme gibi deneyimlere sahip oldular. 

Mezopotamya Ekspresi

Mezopotamya Ekspresi Biletleri Ne Kadar?

Daha 1 ay geçmesine rağmen Mezopotamya Ekspresi seyahat etmeyi sevenlerin radarına çoktan girmiş durumda. Türkiye’nin pek çok noktasından insanlar bu keyifli seyahate katılmak için bilet almaya başladı. Bu ekspres tren insanlara sadece bir yerden bir yere gitmeyi değil, daha önce Türkiye’nin görmedikleri pek çok yerini keşfetmeyi hedefliyor. Bu da Mezopotamya Ekspresi’ni çok daha cazip hale getiriyor. Hem öğrenciler hem aileler hem de arkadaş grupları bu keyifli yolculukta unutulmaz anılar biriktirebiliyor.

İlk seferine 19 Nisan Cuma günü saat 15.55’te Ankara Gar’dan hareketle başlayan Mezopotamya Ekspresi 21 Nisan günü Diyarbakır’a saat 12:00 itibarıyla ulaşmıştı. Sonrasında ise yine Diyarbakır’dan Ankara’ya gitmek üzere yola çıkmıştı. Henüz ilk seferden daha büyük bir ilgi gören Mezopotamya Ekspresi’nin doğal olarak biletleri de merak konusu oldu. 

Diğer tüm ekspres seferlerde olduğu gibi Mezopotamya Ekspresi’nde de fiyat tarifesi birtakım kıstaslara göre farklılık gösterebiliyor. Bu sebeple hangi kategoride bilet almak istediğiniz önemli. Ankara’dan Diyarbakır’a kadar standart yataklı 1. mevki 9 bin TL. Tek gidişlik rota maliyeti Diyarbakır dönüşünde 8 bin TL olarak belirlenmiş durumda. Gidiş dönüş almak isterseniz toplamda 17 bin TL gibi bir rakam ortaya çıkıyor. 

Bu tarifeler Ankara’dan binecek yolcular için geçerli. Ancak elbette farklı turlarla bu seyahatin tadını çıkarmak da mümkün. Örneğin İstanbul’dan başlayıp Ankara ve sonrasında Diyarbakır’a uzanan bazı turlar düzenleniyor. Bu turlar 4 gece 5 gün, 1 gece tren konaklaması, sonrasında otel konaklaması gibi seçenekler sunabiliyor. Paket tur kapsamında katılabileceğiniz bu turların fiyatları da farklılık gösterebiliyor. Katılımcı sayısı, seyahat süresi, konaklama seçenekleri fiyatları belirleyen unsurlar arasında. 

Dilerseniz Ankara garından direkt olarak Mezopotamya Ekspresi ile seyahate çıkabilirsiniz. Dilerseniz az önce verdiğimiz örnekteki gibi farklı tur firmalarının düzenlediği daha kapsamlı turlara da katılabilirsiniz. Bu tamamen kişisel zevkinize ve bütçenize bağlı bir durum. Ancak her halükarda Mezopotamya Ekspresi’nin tadını çıkartmak isteyeceksiniz. Özellikle tren yolculuklarını özleyenler, nostaljik anlar yaşamak isteyenler için Mezopotamya Ekspresi tam anlamıyla kaçırılmayacak bir fırsat. Rota bilgisi ve bilet fiyatları için https://bilet.tcdd.gov.tr/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

köprüler-0
Kültür Seyahat

Türkiye'nin Tarihi Köprüleri

Türkiye'nin tarihi köprülerini keşfetmek ister misiniz? Birçok açıdan büyük öneme sahip bu köprülere daha yakından bakalım ve hepsini isim isim…

Devamını Oku
köprüler-0
Kültür Seyahat

Türkiye'nin Tarihi Köprüleri

Türkiye'nin tarihi köprülerini keşfetmek ister misiniz? Birçok açıdan büyük öneme sahip bu köprülere daha yakından bakalım ve hepsini isim isim…

Devamını Oku
Mezopotamya Ekspresi-0
Kültür Seyahat

En Yeni Turistik Trenimiz: Mezopotamya Ekspresi

Uzun zamandır merakla beklenen Mezopotamya Ekspresi ilk turunu 19 Nisan’da tamamladı. Bu yepyeni turistik trenimizle ilgili tüm soruların yanıtları…

Devamını Oku