Kültür Seyahat

30 Ağustos 2022

Kütahya ilimize bağlı olan Dumlupınar, Büyük Zaferimizin son durağı olarak akıllara kazınıp tarihteki yerini almayı başarmıştır. Kütahya’nın güney bölgesinde yer alan Dumlupınar, Türk ve Yunan kuvvetlerinin savaşarak Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin kazanıldığı önemli bir noktadır. Bu kazanılan tarihi Büyük Taarruz Zaferi’nden sonra Yunan birlikleri, tamamen Anadolu’dan elini ayağını çekmiş oldu. 26 - 30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen muharebe, Anadolu topraklarının kazanımında değerli bir dönüm noktası olmayı başarmıştır. Gelin birlikte, bu büyük zaferin kazanıldığı Dumlupınar ilçesinin görülmesi gereken noktalarına bir göz atalım.

Kütahya-3

Dumlupınar’da Gidilmesi Gereken İlk Adres: Dumlupınar Şehitliği

Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin zafer ile noktalandığı Dumlupınar’da, ziyaret edilecek yerlerden ilki Dumlupınar Şehitliği’dir. Tarihi savaşta hayatını kaybeden kahraman Türk askerlerini anmak üzere Kültür Bakanlığı’mız tarafından yapılan şehitlikte, ismi tespit edilen 600 askerimizin mezar taşları bulunmaktadır. Şehitlik bünyesinde, savaşta hayatlarını kaybeden siviller halkımızı simgeleyen Milisler Anıtı, Atatürk, İsmet Paşa ve Fevzi Çakmak anısına inşa edilen Üç Komutan Anıtı, milli mücadelemizde şehit düşen tüm askerlerimizi anmak için yapılan Mehmetçik Anıtı bulunmaktadır. Dumlupınar Şehitliği, kahraman canlarımızı andığımız kıymetli bir noktadır.

Ulu Önder’in Unutulmayan Sözlerini Simgeleyen: Dumlupınar İlk Hedef Anıtı

Yer Dumlupınar, tarih 1 Eylül 1922, hitap eden Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, derin bakışıyla seslendiği Büyük Millet Meclisi Orduları, ve işte tarihin sayfalarında efsane olmuş o cümle: “Ordular, İlk Hedefiniz Akdeniz'dir, İleri.” Dumlupınar İlk Hedef Anıtı, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın tarihe geçen bu cümleyi söylediği karargahın yeridir. 26 Ağustos 1972’de ziyarete kapılarını açan anıt, Bronz Atatürk Heykeli, bronz süvari birliklerine ithafen inşa edilen kabartma rölfey ve beton anıtsal mimariden oluşmaktadır.

Görmeden Dönmeyin: Dumlupınar Atatürk Karargah Evi

Kurtuluş Savaşı'nın bir kısım önemli kararlarının alındığı ve ulu önder Atatürk’ün Kütahya’ya geldiğinde kullandığı karargah evidir burası. Zamanla hasar gördüğünden dolayı aslına uygun olarak tekrar tadilat geçirip kapılarını 2003 senesinde açan karargah evinin çatısı topraktan olup, etrafında yemyeşil bir bahçeye bakan kare pencerelerin bulunduğu taş bir binadan oluşmaktadır. Kanatlı ahşap bir kapısı bulunan Atatürk Karargah Evi’nin sergi salonunda, Atatürk’ün silah arkadaşlarının ve Kütahya mebuslarının fotoğrafları ile bu bölgede tarihe geçen önemli sözleri bulunmaktadır.

Tarihe Şahitlik Edin: Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi

Kurtuluş Savaşı anısına kurulan müze, Kültür Bakanlığı tarafından Çevre ve Orman Bakanlığı’na ait özel müze statüsünde kabul edilmektedir. 30 Ağustos 1997 senesinde kapılarını ziyaretçilerine açan müzede, Kurtuluş Savaşı sırasında kullanılan kılıçlar, silahlar, araç ve gereçler ile önemli belgeler sergilenmektedir. Yaklaşık 130 eserin üzerinde tarihi kanıtların yer aldığı Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne, Kurtuluş Savaşı ruhunu hissetmek ve tarihe tanıklık etmek için kesinlikle uğramalısınız.

Kütahya-2

Tertemiz Bir Nefes İçin: Dumlupınar İzcilik Kampı

Şehir havasından uzak atmosferi ile Dumlupınar’ın İzcilik Kampı, çadır ve kamp kurmayı sevenlerin adresidir. Yemyeşil ağaçların arasında muhteşem bir doğa kampı için Dumlupınar İzcilik Kampı, kesinlikle doğru adres olacaktır. Motokros tutkunları için engebeli yolların, son derece ideal olduğunu da belirtelim. Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından bu sene, 28 ile 30 Ağustos tarihleri arasında “İstiklal Savaşı Kulüp Mahalli ve Milli Kamp” düzenlenmektedir. Dumlupınar İzcilik Kampı, hem izcilerini hem de kamp meraklılarını bekliyor.

Her Anı Tarihi Hatırlatan: Dumlupınar Kurtuluş Parkı

Kurtuluş Savaşı’nda varını yoğunu, ruhunu bedenini düşünmeden bu kutsal toprakları korumak adına kendini feda eden vatandaşlarımız anısına yaptırılmıştır Dumlupınar Kurtuluş Parkı. Elinde süngüsü ile Hatice Anne, düşmanla savaşan Mehmetçik, testi taşıyan Ülkü Teyze, parkın simgeleri olmuş durumdadır. Mehmet Akif Ersoy’un “Sahipsiz Vatanın Batması Haktır. Sen Sahip Çıkarsan Bu Vatan Batmayacaktır.” cümlesinin yazılı olduğu Atatürk’ün şahlanan atıyla birlikte heykelinin de bulunduğu beton fon, dikkat çekici noktalardandır. Duygulanmamak ve tarihin yaşanan zorlu mücadelelerini hissetmemek elde değil.  

Tarihi Yaşatan: Dumlupınar Tren İstasyonu

1890 tarihlerinde inşa edilen Dumlupınar Tren İstasyonu, Türk filmlerinin sahnesini aratmayacak güzellikte tarihi bir binaya sahiptir. Askerlerin uğurlandığı, mutlu kavuşmaların ve acılı ayrılıkların yaşandığı Dumlupınar Tren İstasyonu, nostaljik havası ile sizi başka diyarlara götürmeyi başarır nitelikte. Kendinizi, tarihin sayfalarında dolaşan bir gezgin gibi hissedebilirsiniz. Bu arada, 2021 senesinde tren istasyonunun modernleştirilmesi amacıyla çeşitli protokollerin ve görüşmelerin yapıldığını belirtmeden geçmeyelim.

Kütahya-1

Kütahya’nın Aydınlık Yüzü: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi

11 Temmuz 1992 senesinde yeşillikler arasına kurulan Dumlupınar Üniversitesi, Engelsiz Üniversiteler Ödülleri, Sosyokültürel Faaliyetlerde yarattığı Erişilebilirlik, Eğitimde Erişilebilirlik Ödülü ve bünyesinde gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ile adından söz ettirmeyi başaran bir eğitim kurumu olmayı başarmıştır. Üniversitenin geniş alanlarında spor kompleksi, olimpik havuz ve konuk evi gibi önemli noktalar da yer almaktadır. Gitmişken bu güzel üniversiteyi de ziyaret edebilirsiniz.

Hazır Dumlupınar’a Ayak Basmışken Tadılması Gerekenler

Dumlupınar’a kadar gitmişken, enfes Ilıbada Dolması, meşhur Kütahya Sini Mantısı, mantıyı andıran Kütahya Cimcik, hamur işi ve ıspanağın hayat verdiği Ispanaklı Şibit, yöreye ait Dolamber Böreği, böreği andıran Gökçümen Hamursuzu, pilav ve patates ile sunulan Küp Kebabı, bol yufkalı Yufka Tatlısı, haşlanmış yumurta ve yeşilliklerle hazırlanan Dövmeç gibi birbirinden keyifli lezzetleri denemeden asla dönmeyin.

Dumlupınar'dan Alınabilecek Hediyelikler

Meşhur Kütahya çinileri, Meydan Muharebesi’ni anmak için tasarlanan biblo ve her türlü hediyelik eşya, tarihi kıyafetler, sevdiklerinize alabileceğiniz güzel objelerin başında geliyor.

Kütahya Çini.jpg

Son olarak 100. yılını kutladığımız 30 Ağustos Zafer Bayramı için ülke genelinde sayısız anma, tören ve renkli kutlamalar yapılıyor (Düzenlenen etkinlikleri görmek için tıklayınız). 30 Ağustos 1922’de kazandığımız Büyük Taarruz'u büyük bir gururla kutluyoruz.  Bu vatan için gözünü kırpmadan canını feda eden tüm vatandaşlarımızı saygıyla anıyor, Allah’tan rahmet diliyoruz.

Bahar rotası
Kültür Seyahat

Türkiye'den En Güzel Bahar Rotaları

Çiçekler en güzel hallerine büründü, bahar geldi, gönlümüz şenlendi, ruhumuz aydınlandı. O zaman hadi gelin, içimizin çiçek gibi açılmaya başladığı…

Devamını Oku
Anneler Günü Etkinlikleri-0
İyi Yaşam

Tüm Yurttan Anneler Günü Etkinlikleri

Anneler Günü sadece bizim için değil, tüm dünya için özel bir gün. Peki ülkemizde 8 Mayıs Anneler Günü'ne özel nasıl etkinlikler planlanmış,…

Devamını Oku
Kış Düğün Mekanları
Kültür Seyahat

Kış Düğünleri İçin Muhteşem Mekanlar

“Yazın mı evlenmek istersin yoksa kışın mı?” diye sorsak, eminiz ki çoğu kadın yaz gelini olmayı tercih edecektir. Peki kış gelini olmak gerçekten…

Devamını Oku