Kültür Seyahat

6 Mayıs 2024

Ülkemizin turizm açısından en önemli şehirlerinden bir tanesi olan Muğla sadece denizi ya da plajları ile değil, kültürel ve tarihi zenginlikleri ile de dikkat çeken bir kent. Her yıl hem yurt içi hem de yurt dışından sayısız misafiri ağırlayan Muğla merkezi de ilçe ve köyleri de son derece etkileyici manzaralara sahip. 

Ege Denizi'ne kıyısı olan bu güzel şehrimiz seyahat edenleri hem doğal güzellikleri hem de zaman yolculuğuna çıkaran tarihi antik kentleri ile adeta büyülüyor demek yanlış olmaz. Öyle ki Muğla, konum olarak pek çok medeniyet ve uygarlığın izlerini taşıyan bir şehir olduğundan tarih meraklılarının mutlaka görmesi gereken bir yer. Muğla’ya seyahat ettiğinizde denizin, güneşin, kumun tadını çıkarıp çevrede bulunan birbirinden egzotik antik kentleri keşfedebilirsiniz. Peki bu antik kentler hangileri ve nerede? İşe Muğla’nın keşfedilmeyi bekleyen antik kentleri.  

Muğla'nın Antik Kentleri-1

Kaunos Antik Kenti

Kaunos Antik Kenti, Muğla’nın Dalyan ilçesinde bulunuyor. Bu antik kent özellikle Likya Uygarlığı için son derece önemli bir yer. Kentin kuruluşu MÖ 4. yüzyıla dayanıyor. Elbette burası Likya Uygarlığı sonrasında pek çok medeniyete de ev sahipliği yapmış bir kent. Bu nedenle Likya ile birlikte Pers, Roma ve Bizans etkilerini görmek de mümkün. 

Kaunos Antik Kenti’nde ilk dikkati çeken kaya mezarları oluyor. Kayalara oyulmuş bu mezarlar aynı zamanda dönemin uygarlıklarının mimari ve sanat anlayışının da bir yansıması olarak görülebilir. 2500 kişilik kapasiteli tiyatrosu ise günümüzde hala konser alanı olarak kullanılıyor. Şehrin en yüksek tepesinde yer alan akropolde Apollon Tapınağı, agorası ve hamam kalıntılarını görebilirsiniz. Ayrıca antik kentin limanı, surları, agorası, hamamları da dikkat çeken diğer noktalar arasında. 

Muğla'nın Antik Kentleri-2

Muğla'nın Gizli Cenneti: Dalyan yazımızda, bu harika tatil beldesi ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Letoon Antik Kenti

Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan Letoon Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bir yerleşim yeri. Leto, Apollon ve Artemis'e adanmış kutsal bir alan olduğundan son derece ilgi çekici özelliklere sahiptir. Tapınakları, agorası ve tiyatrosu ilk göze çarpan önemli yapılardır. Geçmişi MÖ 7. Yüzyıla kadar yanan bu kentte Leto'nun ikiz çocukları Apollon ve Artemis'i doğurduğuna inanılıyor. 

Antik kentte bulunan Leto Tapınağı en önemli yapılardan bir tanesi. Altı sütunlu pronaos ve cellanın bulunduğu tapınak iyon tarzında inşa edilmiş. Kentteki bir diğer önemli tapınak Apollon Tapınağı, Leto Tapınağı’nın hemen yanındadır. Korinthos tarzında inşa edilmiş bu tapınakta da altı sütunlu bir pronaos ve cella yer alır. Apollon Tapınağı’nın hemen yanında ise benzer özelliklere sahip Artemis Tapınağı vardır. Letoon Antik Kenti’nde bulunan agora, kentin ticari ve sosyal hayatının aktığı yerdi. Dükkanlar, anıtlar, tapınaklar bu alandaydı. Tiyatrosu ise Helenistik dönemin özellikleri ile öne çıkan yapılarından bir tanesi. 

Muğla'nın Antik Kentleri-3

Tlos Antik Kenti

Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan Tlos Antik Kenti geçmişi MÖ 14. yüzyıla dayanmaktadır. Likya Uygarlığının en önemli kentlerinden bir tanesi olarak bilinir. Kentin Hitit Uygarlığından bu yana devam ettiğine inanılmaktadır. Akropolis, Tlos Antik Kenti’nin en önemli yapısıdır ve yüksek bir alanda bulunur. Buradan şehrin panoramik manzarasına şahit olmak mümkündür. Akropoliste karşınıza çıkacak yapılar arasında Heroon, Athena Tapınağı, Odeon, Bouleuterion ve sarnıçlardır. Kentin kaya mezarları da ünlüdür. Likyalıların kaya oyma işlemi ile inşa ettikleri bu mezarlar çeşitli figürleri ile dikkatleri çeker. Bu antik kentte de yine sosyal ve ticari hayatın sürdüğü agora, büyük oyunların ve karşılaşmaların yaşandığı 5 bin kişilik antik tiyatro bulunur. 

Muğla'nın Antik Kentleri-4

Knidos Antik Kenti

Datça’daki Knidos Antik Kenti yine Likya Uygarlığı için son derece önemli merkezlerden bir tanesiydi. Afrodit Tapınağı’na ev sahipliği yapan bu antik kent aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde de yer alıyor. Antik dünyanın en önemli yapılarından bir tanesi olan Afrodit Tapınağı’nın yapımı ise MÖ 4. yüzyıla dayanıyor. 

Bizans Dönemi'nde de önemli bir yerleşim yeri olan ve kullanılan bu antik şehir 15. yüzyılda Rodos Şövalyeleri tarafından ele geçirilmiştir. Helenistik dönemde inşa edilen ve kentin ticari, sosyal hayatının aktığı agorasında dükkanlar, anıtlar ve tapınaklar vardır. 5 bin kişilik tiyatrosu günümüzde hala çeşitli etkinlikler için kullanılıyor. Kentte bulunan deniz feneri de meşhurdur. Kentin kuzeybatısında bulunan nekropol kayalara oyulmuş pek çok mezardan oluşuyor. 

Stratonikeia Antik Kenti

Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan antik kent, MÖ 3. yüzyılda kurulmuş. Helenistik dönemin en önemli kültür ve ticaret merkezlerinden bir tanesi olan kentte stadyum, agora, tiyatro, surlar, hamam, nekropol, bouleuterion gibi önemli alanlar bulunuyor. Antik kentte bulunan 20 bin kişilik stadyum hem spor müsabakaları hem de farklı etkinlik ve festivaller için kullanılıyordu. Dükkanlar, ticaret yapanlar, anıtlar ve tapınakların bulunduğu agora şehrin kalbinin attığı yerdi. 5 bin kişi kapasiteli geniş tiyatrosu günümüzde hala farklı etkinlikler için kullanılmaya devam ediyor. Kentteki hamam Roma döneminde inşa edilmiş olup günümüzde restorasyonlu haliyle ziyaret edilebiliyor. Kent meclisinin toplandığı bouleuterion ve yine Likyalıların taş oyma tekniği ile yaptıkları mezarlardan oluşan nekropol diğer önemli alanlarıdır. 

Muğla kamp-0
Kültür Seyahat

Muğla'nın En Güzel Kamp Alanları

Kamp yapmak yalnızca düşük maliyetle seyahat etmenin bir yolu değil; aynı zamanda bir felsefe. Kampçıların en sevdiği şehirlerden biri olan Muğla…

Devamını Oku
Çocuklu aileler için plajlar-0
Kültür Seyahat

Çocuklu Aileler İçin İdeal 5 Plaj

Deniz, kum ve güneç üçlüsünü seven aileler için çok güzel bir haberimiz var! Sizler için çocuklarınızla beraber geçirebileceğiniz muhteşem tatil…

Devamını Oku
Bodrum villa-00
Kültür Seyahat

En Güzel Balayı Villaları

Evliliğin en keyifli zamanları olan balayı günlerini, en güzel balayı destinasyonlarında ve yalnızca size özel dizayn edilmiş villalarda geçirmek…

Devamını Oku