Kültür Seyahat

8 Mayıs 2024

Her ne kadar artık mazide kalsa da Breaking Bad bizce tüm zamanların gelmiş geçmiş en iyi dizilerinden bir tanesi. Vince Gilligan'ın yarattığı dizi, karmaşık karakterleri ve çarpıcı görüntü yönetmenliğiyle dünya çapında bir ün yakaladı. 

Dizinin finalinin üzerinden yıllar geçse de Breaking Bad’in Albuquerque gibi artık ikonikleşmiş çekim yerleri hala binlerce hayran tarafından ziyaret edilmeye devam ediyor. Öyle ki bu konuda çeşitli tur şirketleri ortalama 60 dolar karşılığında “Breaking Bad Turları” düzenleyerek, kendinizi birkaç saatliğine de olsa Walter White’ın dünyasında hissetmenizi sağlıyorlar. Tabi bu turu dizinin ruhuna uygun bir şekilde kiralık bir karavanla yapanlar da yok değil. 

Dizinin çoğu bölümlerinin setlerde değil gerçek mekanlarda çekilmiş olması da bu turun en güzel taraflarından çünkü gezerken bir yandan diziyi hatırlıyor bir yandan da şehri keşfetmiş oluyorsunuz.

Biz de bugün Heisenberg’in izini adım adım takip edip, efsane dizi Breaking Bad’in çekim yerleri arasında sanal bir tura çıkalım istedik. Kim bilir, belki bir gün gerçek çekim mekanlarında da yollarımız kesişir.

Breaking Bad’in ikonik mekanlarında ilk durak elbette Heisenberg ve karısı Skyler’ın yaşadığı ev. Zaten birçok tur şirketi de yolculuğa buradan başlamayı tercih ediyor. Albuquerque’deki bu ev 70’li yıllardan beri aynı aileye ait, hala da içinde yaşamaya devam ediyorlar. Bu nedenle içini gezmek yerine yalnızca dışarıdan bir göz atmakla yetinebiliyoruz. Tabi kimseye rahatsızlık vermemek ve orasının özel bir mülk olduğunu unutmamak kaydıyla.

Breaking Bad-4

Turun ikinci durağı, eve yakın bir konumda bulunan A1A Oto Yıkama. Serinin büyük bölümünde kara para operasyonunun ön cephesi olarak kullanılan bu oto yıkama yeri bugün farklı bir isimle de olsa hizmet vermeye devam ediyor. Hatıra olsun derseniz gezmenin yanı sıra arabanızı da yıkatabilirsiniz.

Breaking Bad-2

Yine Albuquerque’deki bir diğer önemli nokta, “ahlaki açıdan hayli esnek” diye tabir edebileceğimiz Saul Goodman’ın hukuk bürosu. Bir alışveriş merkezi içerisinde yer alan büro, dizinin olduğu kadar Saul Goodman’ın hayranları tarafından da sıklıkla ziyaret ediliyor. Bugün elbette bir avukatlık ofisi değil ama bu yine de tanınabilir cephenin dışında fotoğraf çekmeye engel mi? Hiç sanmıyoruz.

Breaking Bad turu yaparken birçok kişinin görmek isteyeceği mekanların başında gelen Los Pollos Hermanos da turun en önemli duraklarından. Gus Fring’in sahibi olduğu fast food tavuk restoran zinciri Los Pollos Hermanos, gerçekten de bir fast fod dükkanı. Dükkan Twisters ismiyle 4257 Isleta Blvd SW, Albuquerque adresinde hizmet veriyor. Yani bu iyi haber, zira kendinizi biraz olsun Walter gibi hissetmek için hemen cam kenarı masalardan birine oturup yemeğinizin tadını çıkarabiliyorsunuz.

Breaking Bad-3

Jesse Pinkman’ın meşhur küvetinin yer aldığı evi de Los Pollos Hermanos’un yakınlarında yer alsa da tıpkı Walter White’in evi gibi burası da özel mülk. O nedenle buralara pek uğramadan, uzaktan bakmayı yeğlemek en doğrusu zira içinde yaşayanlar için her gün yüzlerce hayran tarafından ziyaret edilmek istemek pek de hoş olmasa gerek. Ama şu kadarını söyleyelim, ev Jesse Pinkman’ın karakterinin artık tamamen özdeşleşmiş olduğu ikonik bir pembe rengine boyalı. Yani girip küveti ve bahçeyi göremeyecek olsak da evin pembe boyası Jesse’nin evine geldiğimizi hissetmemize neden olacak.

Hazır Jessie’den konu açılmışken onun sık sık başını derde soktuğu olaylara sahne olan The Crossroads Motel’den bahsetmeden geçmeyelim. Motel oldukça merkezi bir noktada ve hala konaklama hizmeti veriyor, yine de yorumlara bakılırsa burada konaklamamak daha iyi bir fikir gibi görünebilir. Zaten dizide motelin yalnızca dış çekimlerinin kullanıldığını belirtelim, yani dışarıdan bakıp geçmek de yeterli.

Breaking Bad-1

16 Emmy Ödüllü canımız dizimiz Breaking Bad turunda en popüler duraklar bu şekildeydi. Albuquerque, New Mexico’nun neredeyse tamamında çekim yerleri bulunan dizinin, bölgenin turistik bir yer haline gelmesinde katkısı tartışılmaz. Şehrin birçok yerinde tramvay ve karavan turları, Breaking Bad objeleri satan hediyelik eşyacılar ve şekerci dükkanları (ne alaka demeyin, elbette parlak mavi şekerlemelerden bahsediyoruz) dizinin hayranları tarafından ziyaret ediliyor.

Albuquerque’de Neler Yapılabilir?

Eyaletin en büyük şehri ve ekonomik başkenti olan Albuquerque, yarım milyondan fazla insana ev sahipliği yapan bir metropol. Kökleri 1706 öncesine dayanan uzun, zengin ve çok kültürlü bir tarihe sahip olan şehir elbette yalnızca Breaking Bad turları ile sınırlı tutulamaz. 

Her sene Ekim ayında düzenlenen ve dokuz gün süren Uluslararası Balon Şenliği, burada katılabileceğiniz en güzel, en çarpıcı etkinliklerden bir tanesi. Ziyaretiniz bu tarihlere denk gelirse kaçırmayın.

Breaking Bad-5

İspanyolların bölgeye gelmesinden önce burada yaşayan yerli halkların dinlerini ve yaşam tarzlarını yansıtan güçlü kültürel sembollerin yer aldığı Petroglif Ulusal Anıtı, Albuquerque’de ziyaret edebileceğiniz en etkileyici yerlerden bir tanesi. Rinconada Kanyonu boyunca antik kaya sanatı örneklerini sergileyen 24.000 petroglifin çoğunu görebilirsiniz.

Şehrin en eski yerleşim yeri olan Eski Kent ve kavak ormanları boyunca sessiz sakin bir doğa yürüyüşüne çıkabileceğiniz Paseo del Bosque,  Albuquerque’ye yolunuz düştüğünde mutlaka görmeniz gereken diğer turistik mekanlar.

911 memorial-0
Kültür Seyahat

Tüm Dünyadan En Etkileyici Anıt Müzeler

Trajik olayları, tarihi şahsiyetleri ve önemli kültürel anları anmak için inşa edilen anıt müzeler, bugün yaşadığımız dünyada kalıcı bir etki…

Devamını Oku
Eğlence Severlerin Vazgeçilmezi Festivaller
Kültür Seyahat

Eğlence Severlerin Vazgeçilmezi Festivaller

Gençliğimizin heyecanı ve enerjisi varken bizim için özel önemi olan gösterilere katılmak ve anılar biriktirmek hayattaki en önemli amaçlardan biri…

Devamını Oku
Cadılar Bayramı (0)
Kültür Seyahat

Cadılar Bayramı Hangi Ülkede Nasıl Kutlanıyor?

Her sene bazı ülkelerde coşkuyla kutlanan Halloween yani Cadılar Bayramı ülkemizde de ufak çaplı kutlamalarla, eğlenceli bir şekilde geçiyor. Peki…

Devamını Oku