Kültür Seyahat

17 Mart 2022
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

Seyahat etmek ve bir yeri tamamen en başından en küçük detayına kadar ilk defa keşfetmek tarifsiz bir şey. Size unutamayacağınız anlar ve deneyimler sunmasının ötesinde karakterinizi şekillendiren, yeni beceriler öğreten ve limitlerinizi genişleten bir şey gezginlik. Her ne kadar gezginliğin cinsiyeti olmaz diye düşünsek dahi, gezerken karşılaşılan herhangi bir olumsuzluktan kadınların bir miktar daha fazla etkilenmesi olası.

Çok gezenler ve gezginler bilirler, her şey her zaman toz pembe değildir hatta bazen oldukça tehlikeli anların ortasında bulabilirsiniz kendinizi. Bu başka bir kültür ile anlaşamama olabilirken bazen de doğanın tehlikesi olabilir. Tüm bu zorluklara rağmen gezme tutkusunun peşinden giderek her şeyi göze alan tüm gezginlere ise saygımız sonsuz. Tabiki kadınlar için biraz daha bir şeyler zor olabiliyor derken onları da ayrı bir tebrik etmeli. Aslında bu gezgin kadınlarımızı sık sık haberlerde veya bloglarda görebiliyoruz. Onlar, dünyayı karış karış gezmeleri ve aynı zamanda cesur ve maceracı kişilikleri ile oldukça popüler. Gezi maceraları ise adeta ilham kaynağı.

Gelin dünyadan harika öykülere sahip, geçmişten bugüne kadın gezginlerin hayatlarına biraz daha yakından bakalım. Onları tanımak ve belki de gezginliğe adım atmak isteyenler için işte o kadınlar!

1- Sarah Marquis

Marquis’in maceracı ve gezgin ruhunun aslında küçüklüğüne dayandığını söylemek mümkün. İsviçre doğumlu kadın gezgin, henüz 6 yaşındayken, köpeğiyle birlikte evden çıkıp geceyi bir mağarada kamp yaparak geçirmiş. At ile birlikte Türkiye’yi de genç yaşında deneyimleyen Marquis, yürüyüş yaparak dünyanın pek çok yerini gezmeye bayılıyor. Avusturalya’nın vahşi bir bölgesine helikopterden atlayış gerçekleştiren gezginden bir süre haber alınamamış ama sonradan nihayet ortaya çıkmış. Şimdilerde Tazmanya ile ilgilendiği biliniyor. 

Sarah-1.jpg

2- İkikadınbirdünya- Ferda Tangüner ve Banu Tunçer

Klasik rutinlerle dolu kurumsal iş yaşamlarına ara verip yolculuğa atılan iki arkadaştan bahsedelim. Çıktıkları dünya turunda sayısız deneyim ve unutulmaz anılara sahip olan ikili, bu anlarını da sosyal medyadan paylaşmışlar. Dünya turunu bitirdikten sonra, şimdilerde işlerine geri dönen ikili her fırsatta gezmeye devam ediyor.

ikikadinbirdunya.jpg

3- Justine Gosling

Aslında bir sağlık görevlisi olan tarih ve gezi tutkunu bir kadın gezgin Gosling. 2015 yılında çalışmaya ara vererek kendisini gezginliğin cazip kollarına bırakmış. Tarihe olan ilgisi sebebiyle dünyada tarihsel en önemli olayların yaşandığı yerleri gezmeyi kendisine motivasyon olarak seçen gezgin, hem yürüyerek hem de bisikletle seyahatlerini gerçekleştiriyor.

justine.jpg

4- Burcu Tunca

Kendisi yogaya düşkün bir kadın gezgin olan Burcu Tunca, “Gezgin Yogini” bloğu ve kimliği ile tanınıyor. Hindistan’da bir yoga üniversitesinde eğitim alarak yogayla olan bağlarını profesyonel bir hale getiren gezgin, içindeki gezme isteğine dur diyemeyerek iş hayatına istifasını verip kredi çekip yollara düşmüş. Hindistan ile başlayan maceraları dünyanın dört bir yanına yayılmış.

gezginyogini.jpg

5- Junko Tabei

Küçükken ailesi tarafından zayıf bir kız olarak görülen bir kadın gezgin Junko Tabei. Etrafının bu yakıştırması onda farklı bir etkiye sebep olmuş ve 10 yaşında dağ tırmanışlarına başlayarak kendini ifade etmeyi seçmiş. Önderliğini yaptığı bir grubun Everest tırmanışı sırasında üzerlerine çığ düşmüş fakat rehber köpeği Tabei’yi kurtarmış ve gezginimiz yoluna devam edebilmiş. Tabei, Everest’e ve dünyanın Yedi Zirvesi’ne tırmanan ilk kadın unvanına sahip.

Junko.jpg

6- Hale Sargın

Zamanında herhangi bir beyaz yakalıdan biri olarak mesai saatleri arasında klasik bir yaşantıya sahip olan Hale Sargın, hayatın kaygılarından ve tekdüzeliğinden sıkılıp 2012 yılında istifa etmiş. Gönüllülük programları ile yurt dışında yaşayan Sargın, daha sonrasında da bisikletini kapıp dünya ülkelerini gezmeye başlamış.

Halesargin.jpg

7- Anna McNuff

İngiliz bir kadın gezgin olan Anna McNuff, macera tutkunu biri. Büyük Britanya etrafında yalın ayak bir şekilde maraton koşusu yapan McNuff, küçüklüğünden beri hem ailesinin sporcu olması hem de kendi ilgisi ile sporlarla arası çok yakın olan biri. Bisikleti ile dünyayı karış karış gezen gezginin “Büyümeden Önce Çıkmanız Gereken 100 Macera” adında bir çocuk kitabı da var.

anna.jpg

8- Hülya Tosun

“Ruhu Bohçada Gezen” kimliği ile şehir hayatından sıkılıp kendini seyahatlere bırakmış bir başka gezgin Hülya Tosun. Hikayesinden bloğunda sık sık bahseden Tosun, ilk gezilerine 16 yaşında üniversitede başlamış. Hem Türkiye’yi hem de yurt dışını karış karış gezen Tosun’un sayısız macera deneyimi var.

ruhubohcada.jpg

9- Cassie De Pecol

İnanılmaz ve kıskandıracak gezgin öyküsü ile Cassie De Pecol ile tanışın. Sadece 27 yaşında iken dünya üzerindeki 197 ülkeyi gezmiş bir kadın gezginden bahsediyoruz. Ayrıca, bu ülkeleri yalnızca 18 ay 26 günde tamamlamış. Kendisi dünyadaki tüm ülkeleri gören ve bu ülkeleri en hızlı gezen kişi olarak da Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

cassie.jpg

10- Oitheblog- Öykü Doğan ve İdil Atay

İki yakın arkadaşın harika bir öyküsüne tanıklık etmek için hazır olun. Öykü ve İdil, oitheblog kimlikleri ile birlikte dünyayı karış karış geziyor ve deneyimlerini sosyal medyada paylaşıyorlar. Bazı dillerde “selam” anlamına gelen “oi”, aynı zamanda da bu gezgin kadınlarımızın baş harflerinden geliyor. İlkokuldan beri birlikte olan bu iki yakın arkadaş, İzlanda’dan Japonya’ya ve daha pek çok dünya ülkesini geziyor, deneyimlerini ve önerilerini ilk ağızdan sizlerle paylaşıyorlar.


oitheblog.jpg

Dünyada bunlar oluyor, peki bizde durum nasıl derseniz, cevabı size 8 gezgin kadınımız versin. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle önerilerini paylaştıkları 8 Gezgin Kadından 8 Farklı Seyahat Önerisi yazımızı çok seveceksiniz. İlham olması dileğiyle...

Kabe-0
Kültür Seyahat

Umre Vizesi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Umre vizesi için hangi evraklarla, nasıl ve hangi yollarla başvuru yapılabiliyor? Umre vizesi çıkarabilmek için ne kadar süre önceden başvuru…

Devamını Oku
Avrupa’nın En Yüksek Tren İstasyonu: Jungfraujoch
Kültür Seyahat

Avrupa’nın En Yüksek Tren İstasyonu: Jungfraujoch

Avrupa’yı gezenlere bu kıtanın en büyüleyici doğal güzelliğinin ne olduğunu sorsanız alacağınız cevap muhtemelen Alpler olurdu. Yolu Alpler’den geçen…

Devamını Oku
Araç kiralama
Tips

Seyahatlerde Araba Kiralamanın Faydaları

İster turistik ister iş gezisi olsun, seyahatlerinizde araç kiralamanın birçok faydası var. Konforlu bir seyahatin yanı sıra zamandan tasarruf ve…

Devamını Oku