Kültür Seyahat
10 Mayıs 2024Her gün yüz binlerce insanın geçiş noktası olan metro istasyonları aslında bir yaşam alanı. Bu sebeple metro duraklarının diğer taşıt duraklarından çok daha farklı bir yerde olduğunu söylemek mümkün. Günümüzün en hızlı ve en kullanışlı araçlarından olan metrolar tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz büyük şehirlerinde de binlerce insanı gitmek istedikleri noktalara hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştırıyor.
Ülkemizde ilk metro 1875’te faaliyete geçmiş olsa bile yaygınlaşması ve koordine bir şekilde çalışması uzun yıllar aldı. Dünyada ise metrolar çok daha hızlı bir şekilde yayıldı. Dolayısıyla metro istasyonları da ayrı bir önem kazandı. Metro durakları dış ve iç tasarımı olsun, farklı mimari stilleri olsun ayrıca bir sanat konusudur demek yanlış olmaz. Günümüzde hem modern hem de nostaljik diyebileceğimiz tarzlarda metro istasyonları mevcut. Bu metro istasyonlarından ilgi çekici ve ünlü olanlarını sizler için listeledik.
Kungsträdgården Metro İstasyonu – İsveç
İsveç’in başkenti Stockholm’de bulunan bu meşhur metro istasyonu çoğu kaynakta dünyanın en uzun sanat galerisi olarak da geçer. İstasyonun içerisinde göze çarpan yeşil ve kırmızı tonlardaki dekorasyonlar son derece estetik bir görünüm sunar. Ayrıca tarihi eser denebilecek yapılar ve heykeller ile adeta bir zaman tünelini de anımsatır.
Toledo Metro İstasyonu (İtalya)
İtalya’nın Napoli kentindeki bu istasyon mavi mozaikleri ve egzotik atmosferi ile dikkatleri çeker. İstasyona girildiği andan itibaren adeta bir akvaryum müzesi geziyormuş hissi bırakır. Dolayısıyla insanın içini açan, ferahlatan bir konsepte sahip olduğunu söylemek mümkün. 2012 senesinde faaliyete başlayan metronun tasarımını ünlü mimar Oscar Tusquets Blanca yapmıştır. Şehrin en ikonik istasyonlarından bir tanesi olmakla beraber turistler tarafından büyük ilgi görür.
Arts et Métiers Metro İstasyonu (Fransa)
Aşıklar şehri Paris’te yer alan Arts et Métiers Metro İstasyonu masallardan fırlamış atmosferi ile görenleri büyüler. Tasarım aşamasında Jules Verne’ün meşhur kült eseri Denizler Altında Yirmi Bin Fersah’tan esinlenilmiş. Dolayısıyla istasyon bir denizaltını anımsatır. İstasyon Hector Guimard tarafından tasarlanmış 1900 yılında faaliyete geçmiştir.
Avtovo Metro İstasyonu (Rusya)
St. Petersburg’da bulunan meşhur Avtovo Metro İstasyonu estetik anlamda çok fazla etkileyici detaya sahip. Zarafet yüklü mermer sütunlarından kristal avizelerine kadar her bir köşesi ayrı bir göz alıcı. Özellikle Sovyet dönemi süslemeleri dikkatleri hemen üzerine çeker. Yevgeny Levinson tarafından tasarlanmış olan yapı 1955 senesinde faaliyete geçmiştir. Sovyet barok tarzının en güzel örneklerinden bir tanesidir.
Formosa Boulevard Station (Tayvan)
İstasyondan çok bir sanat eseri diyebileceğimiz Formosa Boulevard Station “Işığın Kubbesi” olarak adlandırılır. Dünyanın en geniş ve büyük cam sanat eserine ev sahipliği yapması onu ayrıca ilginç kılan noktalardan bir tanesi. Bir metro istasyonundan nasıl sanat eseri yapılabilir sorusunun da adeta cevabı niteliğinde. Üç kattan oluşur ve çelik konstrüksiyonları kaplayan cam levhalardan oluşur. İstasyonda kültürel sergilere de yer verilir.
Zoloti Vorota Metro İstasyonu (Ukrayna)
Zoloti Vorota Metro İstasyonu fantastik bir roman ya da filmin içerisine dalmışçasına bir his uyandıran son derece heyecan uyandıran bir yapı. Zarif mozaikleri ve nostaljik süslemeleri ile büyüleyici bir atmosfere sahip. Sovyet modernizmi tarzında tasarlanmış olan yapının girişinde "Barış ve İşçi Birliği" adlı bir heykel grubu yer alır. Ayrıca istasyonda Ukraynalı sanatçıların eserleri de sergilenir.
Olaias Metro İstasyonu (Portekiz)
Bir diğer sanat eseri diyebileceğimiz Olaias Metro İstasyonu merdiven ve platformundaki ilginç tasarımları ile dikkatleri çeker. Geometrik ve renkli desenler fantastik bir atmosfer sunar. Duvarlarda ise pek çok farklı sanatçıların çalışmaları sergilenir. 1988 senesinde faaliyete açılan metro istasyonu modern ve minimalist bir yapıya sahiptir. İstasyonun aydınlatması avizeler ve duvar aplikleri ile yapılır. Ayrıca istasyon girişinde Lizbon'un tarihi ve kültürüyle ilgili çeşitli heykeller sergilenir.
Westfriedhof Metro İstasyonu (Almanya)
Renkli, cıvıl cıvıl bir atmosfere sahip Westfriedhof Metro İstasyonu Münih’tedir. Büyük ışıklı lambaları istasyona girdiğiniz anda ilk dikkatinizi çekecek detaylardır. Bu büyük, aydınlık istasyonun gri ağırlıklı beton alanları estetik bir kontrast oluşturur. Art Nouveau tarzında tasarlanmış olan yapı kentin turistik alanlarına da çok yakın olduğundan turistlerin uğrak yerlerindendir.
Puhung Metro İstasyonu (Kuzey Kore)
Kuzey Kore’deki bu tren istasyonu ülkenin sosyalist kültürünü başarılı bir şekilde yansıtır. Işıltılı kristal avizeleri ve büyük mozaik duvar resimleri ilk etapta göze çarpan detaylardır. Kentin en yoğun istasyonlarından birisi olan Puhung Metro İstasyonu Kore Devrimi'nin ve Kore İşçi Partisinin sahnelerini mizansen olarak gözler önüne seren fresklerle süslenmiştir.
Auber Metro İstasyonu (Fransa)
Fransa’nın bir diğer estetik ve görsel açıdan büyüleyici metro istasyonlarından biri de Auber Metro İstasyonu’dur. Paris’te bulunan ve 1900 yılında faaliyete geçirilen metro istasyonu yüksek tavanları, geniş ferah bir atmosfere sahip olup her gün sayısız insanın geçtiği noktalardan bir tanesidir. Tavan ve duvarlar renkli fayans kaplamadır. Fayanslar üzerinde geometrik desenler ve çiçek süslemeleri vardır. İstasyonun girişinde opera ve baleyi temsil eden heykeller bulunur. Zarif ve sanatsal bir atmosfere sahiptir.