Kültür Seyahat

10 Mayıs 2024

İnsan eliyle yapılmış en büyük yapıların başında gelen Çin Seddi, dünya tarihinde önemli bir kültürel simge olarak yer alır. Binlerce yıl boyunca Çin’in sınırlarını koruyan bu muazzam yapının yalnızca bir duvar olduğunu söylemek büyük haksızlık. Çin Seddi insanlığın mühendislik ve inşaat yeteneklerinin cömertçe sergilendiği bir şaheser olarak dünya mirasının en etkileyici yapılarından bir tanesidir.

Çin Seddi-1

Çin Seddi’nin Tarihçesi ve Mimari Özellikleri

Çin Seddi'nin tarihi, insan eliyle yapılmış en büyük yapıların başında gelen bu muazzam ve kompleks yapı hakkında çok ilginç detaylar içerir.

Yapımı M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanan Çin Seddi, çeşitli dönemlerde farklı Çin hanedanları tarafından yapılmıştır. En bilinen ve en iyi korunmuş kısmının yapımı M.Ö. 1368-M.S. 1644 yılları arasında Ming Hanedanı dönemine denk gelir.

Yüksekliği ve genişliği bölgelere göre değişiklik gösterir. Genellikle seddin yüksekliği 5 ila 10 metre arasında değişirken, genişliği ise 4 ila 7 metre arasındadır.

Tüm bölümleri düşünüldüğünde toplam uzunluğu yaklaşık 21.196 kilometredir, zaten bu özelliği de onu dünyanın en uzun insan yapısı unvanına kavuşturmuştur. Yapımında büyük oranda taş, toprak ve kerpiç malzeme kullanılmıştır.

Çin Seddi-3

Çin Seddi Mitleri ve Gerçekleri

Çin Seddi Çince "Wanli Changcheng" (万里长城) olarak bilinir bu da "Binlerce Mil Uzun Duvar" anlamına gelir. Bu kadar eski ve ünlü bir yapıyla ilgili günümüze kadar gelen söylentilerin sayısı elbette bir hayli fazla. Bunlar arasında en yaygın olanlarını seçip yanıtlamaya çalışacağız.

İlk mit Çin Seddi’nin uzaydan görülebilen tek insan yapısı olduğuna dairdir ancak bu iddia doğru değil zira insan yapısı olan birçok büyük yapının uzaydan görüntülenebildiği biliniyor.

Yapımında köle işçilerin kullanıldığı ve inşaat sırasında ölen işçilerin bedenlerinin de duvarın temeline gömüldüğü yönündeki iddialar da gerçeği yansıtmıyor. Seddin inşası gönüllü işçiler, köylüler ve serf işçiler tarafından gerçekleştirilmiş.

Yapımında çalışan insan sayısıyla ilgili söylentiler de yalanlandı zira yapımı iki bin yıl süren bu seddin yapımında sekiz binden daha fazla insan çalışmış olmalı.

Son mitimiz de Çin Seddi’nin aşılamaz olduğuna dair. Bu iddia da gerçeği yansıtmıyor.

Çin Seddi-6

Çin Seddi’nin İnşa Edilme Sebepleri

Elbette ana sebep kuzey sınırları saldırılardan ve istilalardan korumak ancak Çin Seddi aynı zamanda gözetleme işlevi de görürdü. Seddin üzerindeki kuleler ve gözetleme noktaları da gelecek olan tehditleri erkenden tespit etmeye yarardı. Bu gözetleme işi yalnızca saldırılar için değil aynı zamanda kaçak ticareti engelleyebilmek için de önemliydi.

Çin Seddi aynı zamanda Çin hükümdarlarının güçlerini sembolize etmesi açısından da bir prestij unsuru olarak kullanılıyordu.

Çin Seddi, Çin halkının diğer milletlerle karışmasını engelleyen bir izolasyon görevi de görüyordu. Kendi kültürlerini ve kimliklerini korumayı çok önemseyen Çinliler, bu seddi kendi dünyalarını koruyan bir sınır çizgisi olarak da kullanmışlardı.

Çin Seddi-4

Çin Seddi’ne Nasıl Gidilir?

En yaygın ulaşım yolu Pekin üzerinden düzenlenen günübirlik turlar. Buradan bir tur şirketiyle anlaşarak veya toplu taşıma kullanarak Çin Seddi’ne ulaşabilirsiniz.

Bunun dışında Çin Seddi’nin en turistik ve en iyi korunmuş kısımlarından olan Badaling, Pekin’e yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta olan bir diğer popüler bölge Mutianyu, daha gezgin ruhlu olanlar için Jinshanling ve Simatai bölgeleri, Çin Seddi’ni ziyaret etmek isteyenlerin izledikleri rotalar olarak öne çıkıyor. 

Eğer Çin Seddi’ni görmek gibi bir planınız varsa önceden turları inceleyip ulaşım seçeneklerini belirlemekte fayda var. Elbette bunu yaparken mevsimi, hava koşullarını ve kalabalıklık durumunu da göz önünde bulundurmalısınız.

Çin Seddi-5

Çin Seddi’ni Ziyaret Edecekleri Neler Bekliyor?

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ve dünya çapında büyük ilgi gören Çin Seddi, turistlerin yanı sıra tarih ve kültür meraklıları için de önemli bir ziyaret noktasıdır. Burayı ziyaret ettiğinizde muhteşem manzaralarla birlikte bir dizi deneyim ve aktivite de bulabiliyorsunuz. Neler mi?

Çin Seddi’nin tepelerinden ve kulelerinden görebileceğiniz eşsiz manzaralar, bu ziyaretin belki de en keyifli kısmı olacak. Özellikle güneşin doğuşu ve batışı sırasında seddin üzerinde yükselen ışık oyunları görülmeye değer.

Her zaman merak konusu olan Çin’in zengin kültürü, Çin Seddi’ni ziyaret edecekler için en çekici unsurların başında geliyor. Binlerce yıllık tarihini ve önemli tarihi olaylar arasındaki bağlantıları keşfeden ziyaretçiler, seddin kültürel sembolizmi ve Çin halkının yaşamında nasıl bir rol oynadığı hakkında da eşsiz bilgiler edinme fırsatı buluyorlar.

Yürüyüş yapmayı ve fotoğraf çekmeyi seviyorsanız seddin farklı kısımlarını keşfetmek, antik kulelere tırmanmak çok ilginizi çekecektir. Çin Seddi’nin trekking rotaları doğa severler için harika bir deneyim. Tabi seddin manzarası ve eşsiz mimarisi de etkileyici kareler yakalamanız için muazzam zeminler. 

Çin Seddi’nin yakınlarındaki restoranlar ve tezgahlar da Çin’in yerel lezzetlerini deneyimlemek isteyenlere hizmet veriyor. Bu konudaki şüpheci yaklaşımı bir kenara bırakıp bu seyahat deneyimini Çin mutfağı ile tamamlamak önemli zira unutmayın, Çin Seddi seyahati bütünüyle bir kültürel deneyim olmalı.

Çin Seddi-0
Kültür Seyahat

Çin Seddi Hakkında Bilmek İsteyecekleriniz

İnsan eliyle yapılmış en büyük yapılardan Çin Seddi, dünya tarihinde önemli bir kültürel simge. UNESCO koruması altındaki bu yapı dünya mirasının en…

Devamını Oku
Çin Seddi-0
Kültür Seyahat

Çin Seddi Hakkında Bilmek İsteyecekleriniz

İnsan eliyle yapılmış en büyük yapılardan Çin Seddi, dünya tarihinde önemli bir kültürel simge. UNESCO koruması altındaki bu yapı dünya mirasının en…

Devamını Oku
India-2
Kültür Seyahat

Dünyanın En Kalabalık Ülkeleri

Kendinize seyahat rotası belirlemek mi istiyorsunuz? O halde gideceğiniz ülkenin nüfus oranına bakmanızı öneririz. Çünkü ülkenin nüfusu da refah…

Devamını Oku