Kültür Seyahat

4 Nisan 2024

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla beraber insanlar tatili nasıl değerlendireceklerini karar vermeye başladılar. Öyle ki kimileri tatili yurt dışında değerlendirmeyi düşünürken kimileri ise bayram tatilinde Türkiye’de farklı bölgelerde kültür turlarına katılmaya karar verebiliyor. Ülkemiz kültürel anlamda her bölgede farklı bir zenginliğe sahip. Dolayısıyla hangi bölgede olursa olsun herhangi bir kültür turu hem eğlenceli hem de heyecanlı olacaktır. Bayram tatilinde acaba hangi kültür turuna katılsak diye düşünenler için ufak bir rehber hazırlamak istedik. İşte Ramazan Bayramı tatilinizi değerlendirebileceğiniz belli başlı kültür turları.

Karadeniz Turu

Karadeniz denildiği zaman aklımıza çok geniş bir coğrafya geliyor. Bunun nedeni elbette Karadeniz Bölgesi’nin çeşitliliği. Her bir şehirde her bir köy ve kasabada farklı değerler, zenginlikler bulmak mümkün oluyor. Bu da Karadeniz turunu çok daha cazip hale getirebiliyor. 

Ramazan Kültür Turları-1

Peki Karadeniz kültür gezilerinde nereleri görmek mümkün? Karadeniz’in yemyeşil yaylaları, turkuaz renkli denizi ve eşsiz manzaraları zaten bölgenin en önemli cezbedici unsuru. Ancak bunun dışında pek çok kale, kilise, cami, anıt gibi insanları heyecanlandıran tarihi değerler de bulunuyor. Karadeniz kültür turu ile Trabzon’da Sümela Manastırı'nı, Rize’de Uzungöl’ü, Zilkale’yi, Ayder Yaylası’nı, Artvin’de Borçka Karagöl Tabiat Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi kalıntı ve mirasları ile Karadeniz Turu, Bayram tatili için değerlendirebileceğiniz popüler seçenekler arasında bulunuyor. 

Doğu Anadolu Turu

Söz konusu kültür turları olduğunda Doğu Anadolu Bölgesi ülkemizin en köklü tarihi ve kültürel alanlara sahip yerlerine sahip diyebiliriz. Öyle ki bölgede pek çok medeniyetin izlerini görmek mümkün. Bu sebeple kültür turunda pek çok farklı uygarlığın yapıtlarını yakından görme şansına sahip olabilirsiniz. 

Ramazan Kültür Turları-2

Doğu Anadolu kültür turunda görülmesi gereken yerlerden bir tanesi Ani Harabeleri'dir. Kars’ta bulunan Ani Harabeleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bir antik kent. Doğu Anadolu turu kapsamında Ağrı Dağı, Van Gölü, Nemrut Dağı, Ishak Paşa Sarayı, Akdamar Kilisesi, Tonguz Gölü, Tortum Şelalesi mutlaka görülmelidir.

Akdeniz Turu

Ülkemizin güneyinde bulunan ve turistik anlamda en hareketli, en canlı bölgemiz Akdeniz’de görülecek, keşfedilecek pek çok yer var. Deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını doyasıya çıkarabileceğiniz bu bölgenin şehirlerinde ayrıca tarih, kültür ve doğal güzelliklerine de tanık olabilirsiniz. Akdeniz turu Antalya ziyaretinizde meşhur Kaleiçi’ni görebilirsiniz. Dar sokakları, tarihi kalıntıları, renkli evleri, camileri ile Kaleiçi, Antalya’yı ziyaret eden herkesin görmesi gereken bir yer. 

Ramazan Kültür Turları-3

Akdeniz bölgesi turunda görülmesi gereken yerlerden bir tanesi de Düden Şelalesi’dir. Bir kayalık üzerinden denize dökülen bu şelale adeta doğa harikasıdır. Mersin’de Soli Pompeiopolis Antik Kenti, Cennet ve Cehennem Obrukları, Kızkalesi, Anamur Kalesi, Adana’da Taşköprü, Ramazanoğlu Konağı, Anavarza Antik Kenti, Hatay’da St. Pierre Kilisesi gibi popüler lokasyonlar tur esnasında göreceğiniz yerlerdir.

Marmara Turu

Ülkemizin tarih ve kültürel anlamda en zengin bölgesi olan Marmara Bölgesi’nde katılacağınız bir kültür turu oldukça heyecanlı geçecektir. Tarihi camiler, çarşılar, kiliseler, ahşap evler, saraylar ve hanlar bu bölgedeki gezi turlarının genel konusudur. 

İstanbul’da başta Ayasofya olmak üzere Topkapı Sarayı, Sultanahmet Cami, Yerebatan Sarnıcı, Bursa’da Ulu Cami, Yeşil Türbe, Çanakkale’de Çanakkale Şehitleri Abidesi, Truva Antik Kenti, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı gibi turistler için cazibe noktası denilebilecek yerleri görebilirsiniz. 

Ramazan Kültür Turları-4

Ayrıca yine kültür turu kapsamında Trakya’da Selimiye Cami, Üç Şerefeli Köprü, Saraylar Bölgesi’ni gezip buralar hakkında detaylı bilgi alabilir, bu büyüleyici yerlerde anı fotoğrafları çektirebilirsiniz. 

Ayasofya'nın gizemli tarihine doğru bir yolculuğa çıkmak için Tüm Sırları ile Ayasofya yazımıza da mutlaka göz atın.

Ege Turu

Hem doğası hem de kültürel mirasları ile Ege Bölgesi en fazla kültür turlarının yapıldığı bölgelerden bir tanesi. Bölgede yaz aylarında dolup taşan plajlar, sahiller ve limanlarla dolu. Dolayısıyla bahar aylarında yapılacak bir kültür turunda çok renkli sahnelere tanıklık edebilirsiniz. Bunun haricinde bölge pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığından ötürü birbirinden ilgi çekici tarihi kalıntı ve miraslarla dolu. Örneğin İzmir denildiği zaman akla gelen ilk yer Efes Antik Kenti, kültür turu yapanlar tarafından mutlaka uğranan bir ören yeri. Efes Antik Kenti'ne gittiğinizde Artemis Tapınağı, Agora, Celsus Kütüphanesi ve Meryem Ana'yı ziyaret etmeden dönmeyin.

Ramazan Kültür Turları-5

İzmir'in antik kentleri bununla sınırlı değil elbette. Daha fazlasını keşfetmek için İzmir'in Önemli Antik Kentleri yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz.

Muğla’da Bodrum Kalesi, Halikarnas Mozolesi, Kaunos Antik Kenti, Letoon Antik Kenti turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerdir. Aydın’da Priene Antik Kenti, Didim Antik Kenti, Manisa’da Saruhanbeyler Köyü, Salihli Müzesi, Spil Dağı Milli Parkı kültür turları çerçevesinde ziyaret edilen başlıca noktalardır. 

Bu kültür turlarından hangisini seçecek olursanız olun her birinden ayrı bir zevk alacağınız kesindir. Tur fiyatları hem gün bazında hem de imkanlar bazında farklılık gösterdiğinden farklı seçenekleri değerlendirme adına ufak bir araştırma yapabilirsiniz. Türkiye’nin her yerinden bu bölgelere düzenli olarak kültür turları tertiplenmektedir. Bu sayede Türkiye’nin neresinde olursanız olun dilediğiniz bölgeye rahatlıkla gidebilir, tatilinizi en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz.

Özellikle baharın güneşli günlerine tanık olduğumuz bu haftalarda kapsamlı bir kültür turu ile unutulmaz anlar yaşayabilir, sevdiklerinizle güzel vakit geçirebilirsiniz.

Bozcaada-0
Kültür Seyahat

Eylül'de Gel: Bozcaada

Üzüm ve şarap üreticiliğiyle, plajlarıyla ve rüzgar gülleriyle kendine has bir cennettir Bozcaada. Eylül ayında ayrı bir tadı olan adayı hiç vakit…

Devamını Oku
Assos-0
Kültür Seyahat

Mitolojik Bir Yolculuk: Troia Antik Kenti ve Assos

Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde, Çanakkale iline bağlı olarak yer alan Troia Antik Kenti ve Assos, tarih ve arkeoloji meraklıları için…

Devamını Oku
Ramazan Kültür Turları-0
Kültür Seyahat

Ramazan Bayramı İçin En Güzel Kültür Turları

Ramazan Bayramı'nda uzun ve çok keyifli bir kültür turuna çıkmaya ne dersiniz? Türkiye'nin dört bir yanı keşfedilmeyi bekleyen kültür…

Devamını Oku