Kültür Seyahat

4 Nisan 2024

Baş döndürücü güzellikteki kiraz çiçekleriyle donanmış ağaçlar Japonya'nın baharında ortaya çıkan muhteşem bir manzara sunar. Bu görsel şölen, Japon kültüründe büyük bir öneme sahip olan Sakura Zamanı'nın habercisidir. 

Sakura-4

Yeniden Doğuş’un Habercisi: Sakura Zamanı

Her sene baharın gelişini ve doğanın yeniden canlanışını kutlamak için düzenlenen bu olağanüstü festival yerel halkı ve dünyanın dört bir yanından “yeniden doğuşu” kutlamak isteyen ziyaretçileri bir araya getirir. Japonya'nın her köşesinde farklı zamanlarda gerçekleşen bu festival, ülkenin en gözde etkinliklerinden biridir.

Sakura Zamanı Japon kültüründe bir dönemi simgeler. Bu dönem genellikle mart ve nisan ayları arasında gerçekleşir ve Japon halkı için baharın gelişinin müjdecisi olarak kabul edilir. Bu süreçte ülkenin dört bir yanındaki kiraz ağaçları çiçeklenir ve muhteşem pembe ve beyaz çiçeklerle kaplanır. Bu manzara Japonların geleneksel piknikler düzenleyip doğanın tadını çıkardığı, aynı zamanda aileleri ve arkadaşlarıyla bir araya geldiği bir zaman dilimini işaret eder.

Sakura-3

Japonya’nın Geleneksel Festivali’ne Bir Bakış

Her sene kiraz çiçeklerinin açışı Japonya’da artık gelenekselleşmiş bir festivalle kutlanır. Festival coşkusu Tokyo, Kyoto, Osaka, Hiroshima gibi büyük şehirlerde başlar ve küçük kasabalara kadar yayılır. Festivale katılanlar geleneksel dans gösterilerini izleme şansı bulurken, sokak şenliklerinin, sergilerin, fuarların, konserlerin ve elbette seyrine doyum olmayan kiraz çiçeklerinin tadını çıkarırlar. Festivallerde ayrıca Japon mutfağının o kendine has leziz yemeklerini de tadarlar.

Kiraz Çiçeği Festivali sadece Japonlar için değil, aynı zamanda yabancı turistler için de büyüleyici bir deneyim sunar. Binlerce turist, Japonya'nın bu muhteşem manzarasını görmek ve yerel kültürü deneyimlemek için Sakura Zamanı'nda ülkeyi ziyaret eder. Fotoğrafçılar için bir cennet olan bu festival, muhteşem manzaraları yakalamak isteyen birçok gezginin hayalidir.

Kiraz Çiçeği Festivali, ziyaretçilerine doğanın güzellikleri ile birlikte yerel kültürü tanıma fırsatı verir.

Sakura-6

Kiraz Çiçeği Festivali En Güzel Nerede İzlenir?

Aslında bu sorunun cevabı herkese göre değişse de bizce Osaka’daki Castle Park kutlamaları, hem festival coşkusu hem de kiraz çiçeği izleme açısından en güzel yer. 4 bini aşkın kiraz ağacına ev sahipliği yapan Castle Park’ın geceleri muazzam bir aydınlatması olduğunu da ekleyelim.

Japonya’nın UNESCO Dünya Mirası Alanları’ndan bir tanesinin sınırları içerisinde yer alan Yoshino Dağı, Tokyo’daki Ueno Park, Tsuruoka, Goryokaku, Odawara ve Iwate Eyaleti’ndeki Kitakami Tenochi, turistik anlamda da hayal ettiğinizden çok daha fazlasını verecek olan festival adresleri.

Sakura-5

Sakura Zamanı’nı İzlemek İçin En İdeal Zaman Hangisidir?

Aslında en yoğun izleme süreleri bölgeden bölgeye değişiklik gösterse de Japonya’daki çoğu Kiraz Çiçeği Festivali mart sonunda başlar ve mayısa kadar sürer. Tabi çiçeklenmeyi etkileyen etkenlerin başında da hava durumu gelir. Bu nedenle ziyaretinizi planlarken mutlaka bunları da dikkate almalısınız.

Gitmeyi düşünenlere bir uyarı daha; Sakura Zamanı Japonya’nın en popüler dönemlerinin başında geliyor. Özellikle konaklama konusunda sıkıntı yaşamamak için önceden rezerve edilmesi çok önemli.

Ayrıca, festival alanları kalabalık olabilir, bu nedenle erken saatlerde gitmek ve kalabalık zamanlarda gezinmek en iyisidir. Ayrıca, hava koşullarına hazırlıklı olmak da önemlidir, çünkü bahar aylarında Japonya'da hava durumu değişken olabilir.

Bonus: İstanbul’da Sakura Zamanı

Japonya ile simgeleşmiş Sakura ağaçlarını İstanbul’da da görmek mümkün. Bunu zaten İstanbullular çok iyi biliyor ama biz yine de Sakura’ların güzelliğine şahit olmak için taaa Japonya’lara gitmeniz gerekmediğinin müjdesini verelim.

İstanbul’un çeşitli yerlerinde açılan Japon bahçelerinde, o coğrafyaya özgü birçok güzelliği ve bahçe düzenlemelerini bir arada görebiliyorsunuz. Bahar ayına merhaba dediğimiz şu günlerde de bu Japon bahçeleri her zamankinden bir başka güzel. Kiraz çiçeklerinin pembeye boyadığı bahçeler, tüm davetkarlığı ile ziyaretçi ağırlamaya devam ediyor.

Sakura-2

Peki İstanbul’da Japon bahçeleri nerede?

Sakura ağaçlarını görmek için akla gelen ilk adres Ataşehir’deki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi. Botanik bahçesinin “Ertuğrul Bahçesi” bölümünde, 2005 senesinde Japon Sakura Vakfı tarafından bağışlanmış olan fidanları ziyaret edebilirsiniz. Tıpkı Japonya’da olduğu gibi burada da kiraz ağaçları çiçeklenmeye başladığında “Bahara Merhaba” şenlikleri ile kutlanıyor.

Sakura’nın Avrupa yakasındaki adresi ise Baltalimanı. Baltalimanı Japon Bahçesi geleneksel Japon mimarisindeki ahşap evleri, heykelleri ve muhteşem bitki örtüsü ile kendinizi Uzakdoğu’da hissetmenize neden oluyor. İki ülke arasındaki kardeşliği temsil eden bir giriş kapısına sahip olan bahçede Sakuralar başta olmak üzere 5 bine yakın ağaç ve bitki yer alıyor.

Kiraz çiçeklerini görebileceğiniz bir diğer adres de Sarıyer Emirgan Korusu. Bu tarihi koru, İstanbulluların nefes almak ve doğa ile baş başa kalabilmek için sıklıkla tercih ettikleri bir doğa harikası. Zaman zaman lale şöleni gibi şenliklere de ev sahipliği yapan Emirgan Korusu’nda Türkiye’nin en yaşlı sakuralarını görmeniz mümkün. Aynı zamanda en uzun boylu Sakura da yine burada yaşıyor.

İstanbul’da sakura ağaçlarını görebileceğiniz son yer de Sabancı Üniversitesi’nin kampüsü. Japon Çiçek Vakfı tarafından bağışlanan fidanlar zaman içerisinde Türkiye’nin en büyük Sakura Koleksiyonu’na dönüşmüş. Tam da şu sıralar kiraz ağaçları en güzel zamanlarını yaşarken, gidip görmek için mutlaka bir fırsat yaratmanızı öneririz.

Gökyüzüne aşık bir masalcı: Hayao Miyazaki
Kültür Seyahat

Gökyüzüne Âşık Bir Masalcı: Hayao Miyazaki

Japonya’nın dünyaya hediye ettiği en önemli sanatçılardan biri olan Hayao Miyazaki, 50 yılık kariyeri boyunca onlarca filme imza atmış üretken bir…

Devamını Oku
Ağustos festivaller-0
Kültür Seyahat

Ağustos Ayına Damga Vuracak Dünyaca Ünlü Festivaller

Yaz mevsimi deyince akla birbirinden eğlenceli dünyaca ünlü festivaller geliverir. İster müzik festivali olsun ister sanat festivali olsun, yaz…

Devamını Oku
Dumpling ve Gyoza Severler Buraya!
Yeme İçme

Dumpling ve Gyoza Severler Buraya!

Uzak Doğu mutfağını sever misiniz? Peki ya mantıyı? Eğer iki soruya da yanıtınız Evet ise, size favoriniz olmaya aday iki lezzeti tanıtacağız:…

Devamını Oku