Kültür Seyahat

22 Mart 2024

Karadeniz Bölgesi’nin en büyük şehri konumundaki Trabzon hem tarihi, kültürü hem mutfağı hem de doğal güzellikleri ile büyüleyici bir kentimiz. Karadeniz denilince akla ilk gelen şehirlerden olan Trabzon yeşil ve maviyi buluşturan atmosferi ile ziyaretçilerini mest ediyor. 

Her sene hem yurt içi hem de yurt dışından sayısız ziyaretçiyi konuk eden şehir tarihi mirasları ile de ön plana çıkıyor. Kültür turları çerçevesinde Karadeniz’in en çok ilgi gören şehri Trabzon’da gezilecek, görülecek pek çok yer bulunuyor. Biz de sizlere bu benzersiz şehrimizde mutlaka görmeniz gereken yerleri sıralayalım istedik.

Trabzon'da Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Trabzon Ayasofya Müzesi

Bizans İmparatorluğu döneminden kalma bu eşsiz yapının geçmişi 13. yüzyıla kadar uzanıyor. Freskleri ve mimarisi ile son derece etkileyici bir görüntüye sahip Trabzon Ayasofya Müzesi yerli yabancı fark etmeksizin tüm turistlerin en çok ilgi gösterdiği tarihi miraslardan bir tanesi. 

Trabzon Gezilecek Yerler-3

Atatürk Köşkü

Trabzon Atatürk Köşkü, ilin Soğuksu semtinde yer alan önemli bir yapı. İlk olarak Rum asıllı Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık olarak kullanılmak üzere yaptırılmış olan bu yapı mübadele sonrasında 1923'te Hazine’ye geçmiş ve Atatürk’ün ziyaretleri esnasında istirahat edebileceği bir köşke çevrilmiştir. 1890'da başlanıp 1912'de biten bu önemli köşk de bir tarihe ışık tuttuğundan ilgi çekmektedir.

Boztepe

Trabzon Boztepe, şehrin merkezine 3 km mesafede yer alan ve manzarası ile görenleri büyüleyen bir yer. Tüm Trabzon’u kuşbakışı görmek için en uygun yer olan Boztepe fotoğraf çekmeyi sevenler için de oldukça güzel bir nokta. Burada şehrin manzarasına karşı çay içebilir, manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Sümela Manastırı

Şehrin en ikonik ve sembol yapılarından bir tanesi hiç şüphesiz Sümela Manastırı. Görenleri hayrete düşüren yapısı ile yine turistlerin en çok rağbet gösterdiği yapı M.S. 386 yılında inşa edilmiş. Trabzon ilinin Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan bu görkemli manastırın hikayesi ise oldukça hüzünlü. Hikayeye göre Meryem Ana, Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesine dayanamaz ve gözyaşlarına boğulur. Bu gözyaşlarından ise kayalıklar üzerinde bir mağara oluşmuş. Hristiyan alemi için de son derece önemli olan bu yapı mutlaka görülmeli.

Trabzon Gezilecek Yerler-4

Trabzon Müzesi

İlk olarak 1898-1913 yıllarında dönemin bankerlerinden Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak inşa edilen bu müze, Kültür Bakanlığınca 1987 senesinde müze olarak tahsis edilmiştir. Bu müzenin en önemli özelliklerinden bir tanesi bodrum kat hariç tüm kat duvarları tamamen kalem işi süslemelerle donatılmış olmasıdır. Konağın en alt yani bodrum katında Arkeolojik Eserler Seksiyonu yer alıyor. Zemin katta konak teşhiri ve birinci katında Etnografik Eserler Bölümü bulunuyor. Özellikle müze gezmeyi sevenler için doğru tercih olacaktır. 

Uzungöl

Trabzon’un Çaykara ilçesinin Uzungöl Mahallesi'nde bulunan Uzungöl, 3 köyden meydana gelmiş ve eşsiz güzellikte bir göle sahip yerdir. Uzungöl hem göl manzarası hem de birbirinden farklı ağaç ve bitkilerle çevrelenmiş alanı ile dikkat çekmektedir. Doğa ile buluşmak, huzurlu bir atmosferde kahve ya da çay içmek istiyorsanız Uzungöl mutlaka görmeniz gereken bir yer. 

Trabzon Gezilecek Yerler-2

Trabzon Kalesi

Turistlerin en çok görmek istedikleri yapılardan Trabzon Kalesi, Roma döneminden günümüze kadar gelebilmiş ülkemizin en önemli tarihi miraslarından bir tanesidir. 3 farklı bölümden oluşan kale özellikle Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u fethi sonrasında denizden gelecek saldırılara karşı koruma almak amacıyla kullanılmıştır. Ayrıca bu kale bölgenin en yüksek bölgesinde olduğundan muhteşem bir manzarayı da gözler önüne sermektedir.

Hıdırnebi Yaylası

Trabzon Akçaabat ilçesinin 1600 rakımlı Hıdırnebi Yaylası ilin en popüler turistik merkezlerinden bir tanesidir. İl merkezinden 36 kilometre uzaklıkta yer alan yayla yılın dört mevsimi ilgi gören doğal güzellikleri ile göz dolduran bir yer. Burada özellikle fotoğraf tutkunlarını mest edecek pek çok nokta bulunuyor. Balıklıgöl’e yakın olması sebebiyle Hıdırnebi Yaylası’na gelen ziyaretçiler Balıklıgöl’e de uğrayabiliyorlar. 

Trabzon Gezilecek Yerler-1

Trabzon’da Ne Yenir?

Trabzon doğal güzellikleri, kültürel mirasları yanı sıra mutfağı ile de ünlü bir şehir. Bu nedenle Trabzon turu yapmayı planlayan herkes mutlaka Trabzon mutfağı ile de tanışmalıdır. Trabzon’a özgü pek çok lezzeti şehirde bulunan lokanta ve restoranlarda denemek mümkün. Trabzon gezinizde mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden bazıları ise şunlar:

Akçaabat Köfte: Dünyaya mal olmuş lezzeti ve ünü ile Akçaabat köfteyi daha önce denemediyseniz Trabzon gezisi son derece iyi bir fırsat. Diğer köftelerden farkı hem etinin pişirilme tarzı hem de birbirinden farklı malzemelerin kullanıldığı harcı.

Mıhlama: Karadeniz mutfağının en özel lezzetlerinden bir tanesi de mıhlamadır. Peynir, tereyağı ve mısır unundan yapılan bu yemeğin bir diğer bilinen adı da kuymaktır. Lezzetli olduğu kadar sağlığa iyi gelen yönleriyle de ünlüdür.

Sürmene Pidesi: Sürmene ilçesine özgü bu pide doğal peynir ve tereyağı kullanılması ile öne çıkıyor. Taş fırında yapılan bu pide Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaretlendiği için de mutfak kültürümüzde ayrı bir yere sahip.

Kırşehir-0
Kültür Seyahat

Türkiye'nin İlk Tescilli Müzik Şehri: Kırşehir

Sayısız çağlara ev sahipliği yapmış, zengin kültürüyle öne çıkan Kırşehir bu kez bir güzellikle daha karşımızda. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

Yeni Yılın İlk Ayında Tüm Yurttan Festival Haberleri

Hepimizin heyecanla beklediği, kimimiz için yeni bir başlangıç noktası, kimimiz içinse yeni planların ve kararların alınacağı o an, yani yeni yıl…

Devamını Oku
Airfry-0
Yeme İçme

En Trend Airfryer Tarifleri

Lezzetten vazgeçmeden sağlıklı yemekler pişirebilmek mümkün mü? Yiyecekleri sıcak hava ile "kızartıyormuş gibi" yapan Airfryer bu sorundan…

Devamını Oku