Kültür Seyahat

16 Şubat 2024

Türkiye’nin Kuzeydoğu bölgesinde yer alan Kars hem doğal güzellikleri hem de tarihi mirasları ile ilgi çeken bir ilimizdir. Kars’ın tarihi çok uzun zaman önceye, milattan önce 3.000’li yıllara kadar dayanır. Bu sebeple de pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bunlar arasında Urartular, Araplar, Bizanslar ve Osmanlılar vardır. Hem gezip görülecek yerleri hem de mutfağı ile öne çıkan bu güzide ilimizde mutlaka yapılması gerekenler, gezilmesi gereken yerler ve tadılması gereken lezzetleri sizler için derledik.

Kars’ı ziyaret etmek için en uygun mevsimler ilkbahar ve sonbahardır. Bu mevsimlerde hava sıcaklığı da gezmek için oldukça uygundur. Turist kalabalığı da az olacağından rahatlıkla şehri keşfetmek mümkündür. Kars’a hem uçakla hem de karayolu ile ulaşmak mümkündür. Eğer uçakla seyahat etmeyi tercih edenler var ise Erzurum Havalimanını kullanmak mümkündür. Eğer kendi araçlarıyla Kars’a gitmek isteyen turistler var ise Ankara-Erzurum karayolunu kullanarak şehre ulaşabilirler. 

Kars-1

Kars’ta Görülmesi Gereken Yerler

Kars Kalesi

Kars’ın simge yapısı Kars Kalesi şehrin merkezinde bulunur. Tarihi yapılarla ilgileniyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gereken bu simge kale turistlerin en çok ilgisini çeken yerlerin başında gelir.

Çıldır Gölü

Türkiye’nin en büyük gölü olma özelliğine sahip Çıldır Gölü'nde tekne turu yapmak ya da balık tutmak gibi aktiviteler yapılabilir. Ayrıca Çıldır Gölü’nün huzurlu ortamında daha fazla zaman geçirmek isterseniz hemen yakınında bulunan konaklama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. 

Ani Harabeleri

Kars’a 40 km mesafede bulunan bu tarihi harabeler bir zamanlar başkent olan Ani'den mirastır. Buraya turistik geziler de düzenlenir. Eğer tarihi miraslara ilginiz var ise bu önemli şehir kalıntılarını da görmek isteyebilirsiniz.

Kars-2

Kars Müzesi

Kars’ın tarihini, kültürünü merak edenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken geçmişten günümüze miras kalan parçaların sergilendiği müzedir.

Sarıkamış Kayak Merkezi

Kış turizminin en önemli merkezlerinden bir tanesi olan kayak merkezi her yıl sayısız kayak severe ev sahipliği yapıyor. Bu sebeple Kars’ta kış mevsimi hayli hareketlidir. Kayak sporu ile ilgilenenlerin yanı sıra bembeyaz dağların eteklerinde bir şeyler içmek, manzaranın tadını çıkarmak isteyenler için de idealdir. 

Kars-3

Kars’ta Mutlaka Denenmesi Gereken Lezzetler

Kars mutfağı, Anadolu mutfağının en özel seçkilerine sahiptir. Soğuk bir iklime sahip olduğundan hem et hem de süt ürünleri yapılan yemeklerde önemli bir yerdedir. Kars’a gitmişken mutlaka denemenizi önerdiğimiz lezzetlerden bazıları şunlardır:

Kaz: Kars’ın en meşhur ana yemeklerinden bir tanesi kazdır. Kaz etini ustalar güveç ya da tandırda pişirebilirler. Bu biraz da kişisel damak lezzetine göre değişir.

Hengel: Kars yöresine özel ana yemeklerden bir diğeri de hengeldir. Hengel görünüm olarak mantıya çok benzer. İçerisinde kıyma, soğan ve baharattan oluşan bir harç vardır. Yoğurtla servis edilir ve bir yiyen bir daha unutamaz.

Keşkek: Kars denildiği zaman akla ilk gelen lezzetlerden birisi de keşkektir. Buğday ve etin birlikte pişirildiği bu yemek geleneksel Türk mutfağının önemli bir parçasıdır.

Piti: Kars restoran ve lokantalarında da sıklıkla görebileceğiniz bu yemek kuzu eti ve nohutla yapılır. Sulu bir yemek olduğundan yanında pide servis edilebilir. 

Evelik Çorbası: Karsa özgü çorbalardan evelik çorbası mercimek ve yarma ile yapılır. Hem besleyici hem de doyurucu bir çorbadır.

Isırgan Otu Çorbası: Isırgan otu ve bulgur ile yapılan bu çorba yine Kars’ın en özel lezzetlerinden bir tanesidir. 

Bal Kaymağı: Kars’ın en meşhur tatlısı olan bal kaymağı, süt kaymağı ve bal ile yapılır. Oldukça lezzetli olan bu tatlı ülkemizin diğer bölgelerine de yayılmıştır.

Cevizli Sucuk: Ceviz ve pekmez ile yapılan bu geleneksel tatlımız Kars’ın en özel tatlı çeşitlerinden bir tanesidir. 

Aşure: Yıl boyunca sürekli pişirilen ve birbirinden zengin içeriği ile damaklarda tadı kalan aşureyi bir de Kars ustalarının ellerinden deneyin. 

Kars Çayı: Kars çayı diğer çaylardan farklı olarak aroması ile biraz daha ayrı bir yerdedir. Mutlaka denenmesi gereken içeceklerdendir. 

Kars-4

Kars’ta Nerede Kalınır?

Kars her bütçeye uygun konaklama seçeneklerinin olduğu bir şehrimizdir. Bu nedenle hem şehir içinde hem de şehir dışında ilçelerde pek çok yerde konaklanabilir. Ziyaretçiler pansiyon, motel ya da otel seçeneklerini değerlendirebilir. Konaklama için değerlendirilebilecek yerlerden bazıları şunlardır: 

Kars Otel: Şehrin merkezinde bulunan bu otel yatak sayısına ve oda büyüklüğüne göre farklı fiyat seçenekleri sunar. Özellikle şehir merkezine yakın olmak isteyenlerin tercih edebilecekleri bir yer.

Cheltikov Hotel: Tarihi bir binada hizmet veren bu otel otantik yapısı ile dikkat çeker. Yine oda seçenekleri ile farklı fiyatlandırmalar söz konusudur. 

Ani Hotel: Eğer Sarıkamış Kayak Merkezine yakın bir yerde konaklayayım derseniz Ani Hotel’i tercih edebilirsiniz. 

Green Valley Hotel: Çıldır Gölü manzarası eşliğinde keyifli bir tatil yapmak isterseniz göle yakın konumdaki Green Valley Hotel’i değerlendirebilirsiniz. 

Bunların yanı sıra Kars’ta pek çok ucuz pansiyon da bulunur. Bu pansiyonlar da uygun tatil yapmak isteyenler için alternatiflerdir. 

Hediyelik Eşya Fuarları-0
İyi Yaşam

Yılbaşına Sayılı Gün Kala: Şehir Şehir Hediyelik Eşya Fuarları

Yeni yılı sevdiklerinizle karşılarken, onlara yeni yıl temalı eğlenceli hediyelikler ve birbirinden orijinal eşyalar satın alabileceğiniz hediyelik…

Devamını Oku
1
Tips

Küçük Çocuklarla Uzun Uçuşlarda Rahat Etmenin Püf Noktaları

Uzun uçuşlar, özellikle küçük çocuklu aileler için zor olabilir. Birkaç püf noktası ile bu durumu hem çocuğunuz hem de sizin için keyifli hale…

Devamını Oku
Organik pazar-0
Kültür Seyahat

Ege'nin En İyi Organik Pazarları

Taze otlar, baharatlar, sentetik içerikler kullanılmadan yetiştirilen sebze ve meyveler, ekmekler, yumurtalar... En temiz ürünleri bulabileceğiniz…

Devamını Oku