Kültür Seyahat

26 Ocak 2023

İzmir, geniş tarih yelpazesiyle nam salan önemli konumlardan bir tanesi. Bununla birlikte tarihin tozlu raflarından çıkan antik kentleriyle de her sene birçok turiste ev sahipliği yapan İzmir, keyifli bir seyahat rotasının önemli şehirlerinden bir tanesi diyebiliriz. Bunun için sizler adına İzmir’in önemli antik kentlerini derledik! Bunlar içinde en çok görmek isteyeceğiniz yeri seçip kendinize güzel bir rota çizebilirsiniz.

Efes Antik Kenti

Antik kent denildiği zaman herkesin ilk olarak aklına geldiği yer olan Efes Antik Kenti, UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alıyor. Aynı zamanda bu eşsiz kent, İzmir’in Selçuk ilçesinde konumlanmış. Bununla birlikte Efes döneminin bilim, sanat ve kültür merkezlerinden bir tanesi olarak oldukça önemli bir konumda. Tam da bu noktada dikkat çekici özelliklerinden bir tanesi de Dünyaca ünlü Artemis Tapınağı’nı içerisinde bulundurması diyebiliriz. Hatta içerisinde yüzlerce mimari yapıyı da barındırıyor. Antik kente iki kapıdan giriş yapılıyor. Hangi kapıdan girerseniz girin sizi karşılayacak benzersiz manzara her türlü harikadır. Bilhassa sanat, tarih, mimari aklınızı başınızdan alacak.

Efes Antik

Efes ile ilgili daha fazla bilgi için Efes Antik Kenti ve Yedi Uyuyanlar Efsanesi yazımıza da mutlaka göz atın.

Bergama Antik Kenti

Sıradaki durağımız İzmir’in Bergama ilçesinde yer alıyor. Yaklaşık olarak 8.500 yıllık bir geçmişe sahip olan bu kent, geçmişten bugüne oldukça rağbet görüyor. Bu bağlamda Bergama Antik Kenti, en eski uygarlıklar arasında yer alıyor. Aynı zamanda buranın Bergama krallığının başkenti olduğunu da belirtelim. Birçok bilimin ilk kez doğduğu toprak olarak kabul edilen bu antik kent, turistlerin de uğrak noktaları arasında yer alıyor. Tüm bunların yanı sıra tıp alanında kullanılan birçok esere bu antik kentte rastlanmıştır. Bu sebepten ötürü de tıp dünyasının kalbi olduğu söyleniyor. Aynı zamanda tarihin en büyük hastanesi olan Asklepion Bergama Antik Kenti’nde kurulmuş olduğunu da söyleyelim. Bu noktada Bergama Antik Kenti, 2014 yılında UNESCO tarafından korumaya alınmıştır. Bergama tarafına yolunuz düşerse kesinlikle uğramalı ve tarihin benzersiz tozlarını içinize çekmelisiniz.

Pergamon Antik

Smyrna Antik Kenti

İzmir denildiği zaman akıllarda yer eden eşsiz bir kentten bahsedeceğiz. Smyrna Antik Kenti! Bu kent, çok eskiden Roma İmparatorluğu’na bağlıymış. İmparator adına tapınak yapma hakkına tamı tamına 3 kez sahip olmuştur. Ayrıyeten Agora’nın da içerisinde bulunduğu antik kent, dünyanın en büyük antik tiyatrolarından bir tanesine sahiptir. Smyrna Antik kentine gitmek isteyeceklerin kullanacakları en zahmetsiz yol hiç kuşkusuz ki metrodur. Aynı zamanda kentte bir sürü heykel ve anıt yer alıyor.

Erythrai Antik Kenti

Sıra geldi benzersiz yapılarıyla ayaklarınızı yerden kesecek olan Erythrai Antik Kenti’ne! Yöredeki kırmızı topraklar vesilesiyle kızıl kent ismini almış. Antik Çağdaki en önemli ve dikkat çekici olan 12 İyon kentlerden bir tanesi olarak biliniyor. Bu bağlamda Erythrai Antik Kenti, adeta bir açık hava müzesi gibi görünüyor. Tüm bunların yanında Antik kent içerisinde Kybele Kayalıkları, Tiyatro, Athena Polias Tapınağı, Heroon ve Matrone Kilisesi yer alıyor. Kentin en tepesinde konumlanmış olan kilise, gün batımı ve gün doğumu manzarası ile sizlere oldukça büyük bir zevk vererek unutulmayacak anlar yaşamanıza da vesile olacaktır.

Teos Antik Kenti

Bir sonraki durağımız İzmir’de Seferihisar’ın Sığacık mahallesinde yer alıyor. Bu noktada Teos Antik Kenti, büyüleyici yapısıyla oldukça dikkat çekiyor. Tam olarak 12 önemli İyon kentlerden bir tanesi olarak bilinen Teos Antik Kenti, yaz aylarında turistlerin gelmeye doyamadığı yerler arasında yer alıyor. Bilhassa tarihi, milattan önce 1080’li yıllara dayanıyor. Kentin iki yakası da limanlarla çevrilidir. İçerisinde antik liman, antik sarnıç, antik tiyatrolar yer aldığı için her gidenin tekrar tekrar ziyaret etmek isteyeceği bir ortama ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla İzmir’e gittiğiniz zaman Teos Antik Kenti’ne mutlaka uğramalı ve tarihin benzersiz tozlarını içinize çekerek en keyifli anlarınızı ölümsüzleştirebilirsiniz.

Teos Antik

Kolophon Antik Kenti

İzmir'in antik kentleri arasında gitmeniz gereken son durağımız da Kolophon Antik Kenti diyebiliriz! İzmir’in Menderes ilçesinde konumlanmış olan Kolophon Antik Kenti, verimli ovalara ve zengin su kaynaklarına ev sahipliği yapıyor. Antik Kent’in tam ortasında Kabaklı Dere ve Kuru çayları yer alıyor. Bu aşamada belirtmeliyiz ki Kolophon İonia’nın en eski antik kentlerinden bir tanesi olarak önemli bir konumda yer alıyor. Mimnermos’un öne çıkan bir şiirinde kentin, Pyloslu göçmenler tarafından kurulduğu ifadesine de yer verilmiş. Bu bağlamda M.Ö. 1500-1150 yıllarında, yani Geç Tunç Çağı’nda yaşam alanı olarak kullanıldığı bilinen bir gerçek. Bu denli önemli bir tarihe ev sahipliği yapan Kolophon Antik Kenti, birçok kişinin görmesi gereken yerlerden bir tanesi olarak ön plana geçiyor. Eğer tarihe merakınız varsa tam da size göre olan bu kent, her sene yüzlerce turisti ağırlayarak tarihin pasını artırıyor diyebiliriz. Dolayısıyla eğer yolunuz İzmir’e düşerse diğer antik kentlerden sonra mutlaka uğramanız gereken Kolophon Antik Kenti, ayaklarınızı yerden kesecek mimari yapısıyla sizleri bekliyor.

Sakin Şehir Sığacık
Kültür Seyahat

Türkiye'nin En Sakin Tatil Beldeleri

Yaz tatilini tamamen dinlenerek, sakin bir ortamda geçirmek isteyenler burada mı? İşte sessiz sakin deniziyle huzurlu ve keyifli bir tatil ortamı…

Devamını Oku
Efes Antik Kenti-0
Kültür Seyahat

Efes Antik Kenti ve Yedi Uyuyanlar Efsanesi

Dünyanın bilinen ilk yerleşim yerlerinden olan ve dünyanın yedi harikasından birine ev sahipliği yapan kadim Efes Antik Kenti, geçmişinde birçok…

Devamını Oku
sığacık
Kültür Seyahat

Türkiye'de Emekliler İçin En Yaşanası 10 Kent

Çalışma hayatının stresi, iş koşuşturmacası, büyükşehir karmaşası derken siz de sık sık emekliliğinizi şöyle sessiz sakin, huzurlu bir yerde…

Devamını Oku