Teknoloji

30 Temmuz 2020
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2023

Ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin neredeyse bir ömür süren yolculuğuna bir rüyadan aldığı ilhamla çıktığı rivayet edilir. Bugünün gezginleri de benzer şekilde (Bizi hayal alemine yakınlaştıran bir filmdeki ya da bir kitaptaki serüvenden etkilenerek) yola çıkıyor. Bir hayalin peşinden gitme fikri bizi büyülemeye devam ediyor. 

1

Yolda yaşadıklarımız, yani yolculuk ise serüveni anlatılır kılıyor. Bu yüzden “80 Günde Devriâlem” kitabından bir balon ya da “Küçük Prens”ten pervaneli bir uçak kalıyor aklımızda. Kahramanın yaşadıklarından çok yolculuğun detaylarını dinlemeyi seviyoruz. Uçakta ikram edilen bir yemek ya da pencereden gördüğümüz bir manzara ölümsüz bir hatıraya dönüşebiliyor. Peki, her yolculuğu eşsiz bir hatıraya ya da bir serüvene dönüştürmek mümkün mü? 

Bu soruya olumlu yanıt veren kurumlardan biri olan ABD’li uçak üreticisi Boeing, yeni jenerasyon yolcu uçaklarıyla bunu kanıtlamaya çalışıyor. Her yolculuğu eşsiz bir hatıraya dönüştürme vaadiyle ürettikleri Boeing 787 Dreamliner ile insanoğlunun seyahat serüveninde çok özel bir yere sahip olmayı amaçlıyorlar. Onu “Dreamliner”, yani “rüya uçak” olarak tanımlamalarının nedeni tam da bu. Rüya gibi bir yolculuk vadetmesi… 

Üç uçaktan oluşan Dreamliner ailesi, gerçekten de teknolojisi ve tasarımıyla ilham veren, insanları hayal etmeye teşvik eden sıra dışı bir ulaşım aracı. Fütüristik tasarımı, yüksek enerji tasarrufu ve sunduğu konfor ile bize yolcu uçaklarının geleceğine dair önemli ipuçları da veriyor.  

2009’da Dreamliner ailesinin ilk ferdi Boeing 787-8, 2018’de ise son ferdi Boeing 787-10 gökyüzüne yükseldi. Bugün dünya genelinde toplam 972 Dreamliner hizmet veriyor. Şimdiye dek tam 190 milyon insan bu uçakları kullanarak seyahat etti. İstanbul Havalimanı sayesinde Boeing 787 Dreamliner’ın rotasına İstanbul da eklendi. 

Dreamliner'ın sunduğu yenilikçi teknolojiler dünya genelindeki hava yolları için olağanüstü fırsatlar yaratırken ve yolculuk deneyimini de önemli ölçüde değiştiriyor. Yetkililerin “Dreamliner efekti” olarak tanımladıkları bu durum, gökyüzünde süper verimlilik çağının başlangıcı olarak da görülebilir. Bu yeni çağda çok daha uzağa, çevreyi kirletmeden, üstelik beş yıldızlı otel konforunda gidebilmek istiyoruz. 

Yeni jenerasyon uçakların benzersiz yakıt verimliliği ve menzil esnekliği, operatörlerin kârlı bir şekilde yeni rotalar açmasına, ayrıca filo ve ağ performansını optimize etmesine olanak veriyor. Daha açık söylemek gerekirse, yeni uçakların sunduğu olanaklar sayesinde dünyanın dört bir tarafında yepyeni uçuş noktalarıyla tanışıyoruz. Hava yolları bize sürekli yeni rotalar, keşfedilecek yeni kültürler sunuyor. Keşfetme tutkumuzun hayal gücü ve teknolojiyle desteklendiğinde bizi sınırların ötesine götürmeye devam ettiğini görmek büyük bir mutluluk. 

Büyük pencereler

İlk bakışta kıvrık kanat uçlarıyla kendini diğer uçaklardan ayıran Dreamliner, ferah kabin tasarımı ve diğer yolcu uçaklarına oranla yüzde 30 daha büyük pencereleri ile gökyüzündeki yolculuğu çok daha keyifli hâle getiriyor. 

Yüksek konfor

Kompozit gövdesi sayesinde uçak içinde yüksek nem oranı sunan Dreamliner, kabin tasarımıyla da öne çıkıyor. Kabinde daha geniş ve konforlu kullanım alanları sunan uçak, özel LED aydınlatmalar, gürültü engelleyici ve kabin basınç sistemleri sayesinde uçuş yorgunluklarının azaltılmasını da sağlıyor.  

2

Temiz hava

Ameliyathanelerle aynı havalandırma sistemini kullanan Dreamliner uçaklarındaki yüksek teknolojili hava temizleme sistemleri kirletici maddeleri ve kokuları gideriyor. Kabinin HEPA filtreleri ise bakteri ve virüsleri temizliyor. 

Yakıt tasarrufu

Yüksek yakıt verimliliği sunan Boeing 787 Dreamliner, aynı büyüklükteki yolcu uçaklarından yüzde 20'ye varan oranda daha az yakıt tüketiyor. Bu sayede çok daha uzun mesafeye uçabilen Dreamliner’ın gövdesi kompozit malzemeden yapıldığı için geleneksel uçaklara göre çok daha hafif ve dayanıklı. 

Sessiz

Testlere göre yüzde 60 daha az gürültü yapan Boeing Dreamliner, geliştirilen teknolojiler sayesinde kabin ortamında da yolcularına çok daha sessiz bir uçuş konforu sunuyor. 

Netflix'in efsane belgeseli Boeing Davası hakkında hazırladığımız yazıyı okumak isteyenleri de buraya alalım. 

Her Uçakta Bulunan Kara Kutu Nedir ve Nasıl Çalışır?
Teknoloji

Her Uçakta Bulunan Kara Kutu Nedir ve Nasıl Çalışır?

Kara kutu, kokpit konuşmaları ve motor hızı gibi uçuş detaylarını kaydeden bir araçtır. İlk olarak 1957’de Avustralyalı bilim adamı David Warren…

Devamını Oku
1
Tips

Seyahatseverler İçin En Güzel Hediyeler

Gezmek, bir seyahatsever için en güzel hediyedir aslında. Fakat yine de seyahatseverlere verilebilecek birbirinden anlamlı hediyeler bulunuyor, gelin…

Devamını Oku
Hallstatt-0
Kültür Seyahat

Kendisi Küçük, Etkisi Muazzam: Hallstatt

Hallstatt Gölü kıyısındaki büyüleyici bir Avusturya köyü olan Hallstatt, etkileyici manzarası ve zengin kültürel mirasıyla mutlaka görülmesi gereken…

Devamını Oku