Kültür Seyahat

19 Nisan 2024

Türkiye'nin güneyinde, Akdeniz kıyı şeridinde bulunan Adana ilimizin tarihi oldukça köklüdür. Öyle ki M.Ö. 6000 yıllarına kadar uzanan bir şehirdir. Bu bölgede pek çok uygarlık hüküm sürmüştür. Hititler, Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptığından tüm bu uygarlıklardan izler taşır. Dolayısıyla hem tarihsel hem de kültürel anlamda ülkemizin en önemli noktalarından bir tanesidir. 

Diğer yandan Adana doğal güzellikleri ile de kendisine hayran bırakan bir şehirdir. Parkları, nehirleri, kanyonları ve şelaleleri ile hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeker. Biz de Adana ziyaretinde bulunacak kişiler için kısa bir rehber hazırladık. İşte Adana’da mutlaka görülmesi gereken yerler.

Taş Köprü

Adana’nın simgesi olarak da görülen Taş Köprü Seyhan Nehri üzerinde yer alır. Taş Köprü’nün inşası ise 4. yüzyıla kadar uzanır. Kaynaklarda köprünün Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. Adana’da hala aktif olarak kullanılan bu köprü dünyanın en eski köprülerinden bir tanesi olarak bilinmektedir. Köprü, dikkatli incelendiğinde Roma İmparatorluğu'nun mühendislik ve mimarlık izlerini görmek mümkündür. Şehre gelen turistler köprünün üzerinden geçerek Seyhan Nehri manzarasının tadını çıkarıyorlar. Taş Köprü, Adana seyahatinizde listenizin başında yer alması gereken tarihi bir yapı. 

Adana Taşköprü

Yılankale

Yapımı Bizans dönemine dayanan ve Adana’nın Ceyhan ilçesinde bulunan bu tarihi yapı halk arasında “Şahmeran Kalesi” olarak da bilinir. Kale, Bizanslılar tarafından Anadolu'nun güneydoğusunu Araplara karşı bir savunma hattı oluşturmak için inşa edilmiştir. Sarp bir tepe üzerine kurulmuş olan bu tarihi yapı günümüzde pek çok ziyaretçinin ilgisini çekmektedir. Kalenin dört cephesi toplamda 700 metredir. Kale içerisinde kilise, sarnıç ve garnizon gibi yapılar hala görülebilmektedir. Yılankale, Adana’da görmeniz gereken önemli tarihi yapılardan bir tanesidir. 

Ulu Camii

Şehir merkezine oldukça yakın olan Ulu Camii, Ramazanoğulları Beyliği'nin başyapıtı olarak kabul edilir. 16. Yüzyıldan günümüze kadar gelmeyi başarmış bölgenin en önemli tarihi yapılarından bir tanesidir. Osmanlı mimarisinin erken dönem örneklerinden kabul edilen caminin dört minaresi vardır. Caminin medrese, türbe ve çeşme gibi yapıları hala sağlamdır. Cami, yüzyıllar boyunca Adana'nın dini ve kültürel merkezi olmuştur. Bu sebeple de şehir için son derece önemlidir. Şu anda hala ibadete açık olan bu tarihi camiyi de ziyaret edebilirsiniz.

Adana Ulu

Seyhan Nehri

Şehirde yerli yabancı herkesin ilgisini çeken hiç şüphesiz Seyhan Nehri’dir. Türkiye'nin Akdeniz'e dökülen en uzun olan nehrin uzunluğu 560 kilometredir. Yapılan araştırma ve çalışmalar neticesinde buradaki ilk insan yerleşimleri M.Ö. 7000 yıllarına kadar uzandığı ortaya konmuştur. Nehri pek çok uygarlık kullanmıştır. Hititler, Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar için son derece önemli olmuştur. Çünkü bu nehir yüzyıllarca önemli bir ticaret ve ulaşım yolu olarak kullanılmıştır. 

Adana seyahatinizde nehri yakından görmekle kalmayabilir tekne turuna da çıkabilirsiniz. Nehirde balık tutabilir, nehir kenarında piknik yapabilirsiniz. Adana’ya kadar gelmişken ülkemiz tarihi açısından son derece önemli bu doğal güzelliği yakından görmelisiniz.

Adana Seyhan

Akyatan Gölü

Adana şehir merkezine yaklaşık 47 kilometre uzaklıkta bulunan bu doğa harikası göl Seyhan ve Ceyhan nehirleri tarafından oluşturulmuştur. Türkiye’nin en büyük lagün gölü olarak bilinir. Gölün doğal güzelliğini çevresinde gezerek keşfedebilirsiniz. Ayrıca gölde ve çevresinde dalyan balıkçılığı, kuş gözlemi, balık tutma ve avlanma gibi etkinliklere katılabilirsiniz. Ayrıca göl çevresinde bulunan pek çok restoranda manzara eşliğinde yemek yiyebilirsiniz.

Gölün bir diğer önemli özelliği de pek çok göçmen kuş türüne ev sahipliği yapmasıdır. Birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yaptığı için önemli bir ekosistem olduğunu söylemek mümkündür. Adana seyahatinizde Akyatan Gölü’nü de mutlaka listenize eklemelisiniz diyoruz. 

Aladağlar Milli Parkı

Şehrin en güzel doğal alanlarından bir tanesi Aladağlar Milli Parkı’dır. 1995 yılında Milli Parklar Kanunu kapsamında koruma altına alınmış olan parkı şehrin Kayseri ve Niğde sınırları içerisindedir. Parkın en büyük zirvesi Kızılkaya Dağı'dır. Parkta pek çok sayıda buzul göl görmeniz mümkündür. En büyük buzul gölü ise Yedigöller'dir. Parktaki ihtişamlı Kapıkaya Kanyonu görenleri şaşkınlığa uğratır. Bu parkta sadece gördüklerinizle değil yapacaklarınızla da keyifli vakit geçirebilirsiniz. Park içerisinde trekking, kampçılık, dağcılık, kayak ve snowboard gibi pek çok aktiviteye katılım sağlayabilirsiniz.  

Aladağlar

Adana Arkeoloji Müzesi

Ülkemizin en eski ve en önemli müzelerinden bir tanesi olan Adana Arkeoloji Müzesi kapısı, 1924 yılından beri ziyaretçilere açıktır. Müzede hem Adana hem de Adana çevresinden çıkan tarihi eserler sergilenmektedir. Adana ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz Adana Arkeoloji Müzesi’ne mutlaka uğramalısınız. Müzede Prehistorik dönemden Osmanlı dönemine kadar tüm eserleri görmek mümkündür. Sizleri adeta bir zaman yolculuğuna çıkaracak olan bu müze Roma döneminden kalma mozaikler, heykeller ve lahitlere de ev sahipliği yapar. Sekiz salondan oluşan ve her salonunda farklı bir dönemi yansıtan müzeye giriş ücretlidir. Dilerseniz kendi başınıza dilerseniz rehberli turlarla müzeyi gezmeniz mümkündür. 

Adana Gezilecek Yerler
Kültür Seyahat

Adana'nın Gezilecek En Güzel Yerleri

Pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan ve her birinden derin izler taşıyan Adana, Türkiye'nin hem tarihsel hem de kültürel anlamda en önemli…

Devamını Oku
Adana Genel Görünüm
Kültür Seyahat

Damaklarınız Şenlensin: Adana'nın Gezilecek Yerleri

Bugün yazları güneşin altında kavrulacağınız, güneyimizin gizli hazinesi Adana’nın hem yiyip hem gezeceğiniz yerlerini anlatmak için buradayız. Adana…

Devamını Oku
1
Yeme İçme

Adana Lezzet Festivali'ne Gitmek İçin Nedenler

Evet, bu muhteşem şehrin ismi dudaklardan dökülünce, eminiz ki aklınıza Adana Kebabı, şırdan, şalgam, ciğer, analı kızlı çorba, içli köfte ve çiğ…

Devamını Oku