İyi Yaşam

30 Temmuz 2020
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2023

Alışkanlıklardan söz edildiğinde insanın aklına genellikle kötü olanlar gelir. Alkol, kumar, tembellik… Bunun temelinde iyi özelliklerimizin doğuştan geldiğine yönelik önyargımız yatmaktadır. Oysa kötü alışkanlıkların yanı sıra iyi alışkanlıklar da sonradan kazanılabilir. İşin aslı alışkanlıklarımızın tümü eğilimlerimiz doğrultusunda çocukluğumuzdan itibaren gelişerek derinlere kök salar. 

1

Evet, kötü alışkanlıkları değiştirmek gerçekten zordur. Yıllar boyunca milyonlarca tekrarın sonucunda oluşan bu alışkanlıklar, bir iki günde değiştirilemez. Öte yandan iyi bir alışkanlık edinip bunu hayatınızın tam ortasına koyduğunuzda sizi hedeflerinize ulaştıracak bir lokomotif kazanırsınız. Dolayısıyla öncelikle kötü alışkanlıklarınızı tespit etmeli ve kazanmak istediğiniz iyi alışkanlıkların listesini çıkarmalısınız. Ardından, adım adım iyi alışkanlıklar edinebilmek için çalışmaya başlamalısınız. Bu yolculuğu kolaylaştırabilmek için iyi alışkanlıklar edinebilmenizi sağlayacak pratik önerileri sizler için derledik.  

1-Böl, yönet.

Çok büyük hedefler koyduğunuzda alışkanlık edinmek gittikçe zorlaşır. Örneğin en başta kendinize TOEFL düzeyinde İngilizce öğrenmek hedefi koyarsanız yolun sonu oldukça uzak görünür. Büyük hedefler insana büyük heyecan verse de size yardımcı olmaz.  Bu sebeple hedefinizi belirdikten sonra istikrar sağlayabilmeniz için yapmanız gerekenleri parçalar hâlinde bölmelisiniz. Öncelik sırasına göre sıralamalı, uygulama esnasında bu yönteme uyarak yolunuza devam etmelisiniz. Böylece hem hedefinizden sapmamış hem de yolun sonuna varamamaktan korkmamış olursunuz. Eğer dilerseniz size yardımcı olması adına her gün yürüyüş yaparak kendinizi rahatlatabilirsiniz. 

2-Meditasyon

Daha dingin bir ruh haline kavuşarak odaklanmanızı sağlayacak yöntemlerin başında gelen meditasyon ile alışkanlıklarınızdaki iyi ya da kötü yanları çok daha net bir şekilde görebilirsiniz. 10 dakikalık meditasyonun son bölümünü hayatınıza katmak istediğiniz alışkanlıklara ayırın. O alışkanlığın size neler kazandıracağını hayal edin. Düşüncelerinizin farkına varmak, ardından planlarınızı görsel olarak canlandırmak bu yolculukta çok işinize yarayacak. Unutmayın, bir işe koyulmadan önce zihninizin temiz ve boş olması gerek. Bu sebeple meditasyon yaparak zihninizi hazır hâle getirebilirsiniz. 

3-Ajanda 

Ajanda kullanmak alışkanlık edinmek için çok iyi bir yöntemdir. Geleneksel ya da dijital ajanda ile hayatınıza kattığınız alışkanlıkları ölçebilirsiniz. Google Takvim uygulamasına getirilen hedefler özelliği, hayatınıza gündelik olarak katmak istediğiniz alışkanlıkları takip etmek için oldukça pratik bir yöntem. Hedeflerinizi belirlerken günün belli bir zamanını kişisel hedefinize ayırmayı ihmal etmeyin. Örneğin, her akşam aynı saatte kitap okuyun. Ajandanızın değişmeyen tek unsuru bu olsun. Bunun gibi alışkanlıkları edinirken tuttuğunuz ajanda size kılavuzluk eder. Ne yapıp ne yapmadığınızı görebilmek ve süreçte yavaşlamamak için not tutmalı, mutlaka bir ajandaya sahip olmalısınız. 

2

4-Spor

Her gün spor yapmak beynin düzenli olarak dopamin salgılamasına olanak vererek iyi alışkanlıklar edinmenize yardımcı olur. Spor yaparken olumsuz düşüncelerden kurtulup çok daha berrak bir zihne sahip olabilirsiniz. Spor sayesinde düzenli kitap okumak, sağlıklı beslenmek ya da yeni şeyler öğrenmek gibi alışkanlıklara çok daha hızlı adapte olabilirsiniz. Hem vücudunuza hem de zihninize tazelik getirebilirsiniz. Bu sebeple sporun insan sağlığına olan faydalarının yanı sıra alışkanlık edinme konusundaki avantajını da unutmamak gerek. 

5-Yirmi Bir Gün Kuralı 

ABD’li bir uzmana göre yeni bir alışkanlığı en az 21 gün süren bir sürecin ardından kazanabiliriz. Bir şeyi yapmaya başladığımızda ilk motivasyon hızla azalır. “Ben bunu yapamam, o kadar sabırlı değilim.” gibi bahaneler üretiriz. Oysa tam bu noktada pes etmeden 21 gün boyunca yola devam etmemiz gerekir. Bu süre uzun geliyorsa böl ve yönet taktiğin kullanarak kendinize beşer günlük sözler verebilirsiniz. 21’inci günün sonunda hedefinize ulaştığınızı görüp kendinize başarınızı itiraf edebilirsiniz.

Ayrıca bkz. 5 Madde ile Kendinizi Daha Çok Sevin!

Bükreş Gezilecek Yerler-0
Kültür Seyahat

Bükreş'te Gezilecek En Güzel Yerler

Romanya'nın başkenti Bükreş, Doğu Avrupa dendiğinde akla gelen ilk şehirlerden. Doğal güzellikleri ve kültürel mirasları ile öne çıkan Bükreş…

Devamını Oku
Galata-0
Kültür Seyahat

İstanbul Kanatlarımın Altında: Galata Kulesi'nin Hikayesi

Devasa büyüklüğü ve güzel mimarisi ile en güzel fotoğrafların manzarası. Tabi ki, Galata Kulesi’ni yalnızca görüntüsü ile sınırlamak mümkün değil.

Devamını Oku
Gezgin Kadınlar-0
Kültür Seyahat

İlham Veren Öyküleriyle Dünyadan Kadın Gezginler

Bazen harekete geçmek için ihtiyacımız olan tek şey ilhamdır. Ve o ilham, sıradan bir günde, bir blog yazısında karşınıza çıkabilir. Ne dersiniz,…

Devamını Oku