Kültür Seyahat

6 Şubat 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı ve büyükşehir belediyelerine bağlı olan müze ve ören yerleri, 2022 yılında yaklaşık olarak 20 milyona yakın ziyaretçi ağırladı! Bu noktada gerek turistler gerekse yerli halkın ziyaret etmiş olduğu müzeler ve ören yerleri de oldukça rağbet gördü. Peki, 2022’de en çok ziyaret edilen müzeler nelerdir? Gelin, hep birlikte inceleyelim.

Konya Mevlana Müzesi

Konya Mevlana Müzesini yılın ilk 11 ayında 2 milyon 905 bin kişinin ziyaret ettiğini biliyor muydunuz? Bakanlar Kurulu kararnamesiyle 1926 yılında müzeye dönüştürülen Mevlana Müzesi koleksiyonunda yaklaşık olarak 10 bine yakın eser bulunuyor.

Mevlana Müzesi

Tüm bunların yanı sıra müzede; Tilavet Odası'nda hat sanatıyla alakalı olan levhalar, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemine ait devlet yöneticilerinin hediye ettiği birbirinden değerli kandiller, şamdanlar yer alıyor. Ayrıyeten Mevlana ve Mevlevilik kıyafetleri de ayrı bir koleksiyonda ziyaretçilerin gözde parçaları olarak sergileniyor.

Zeugma Mozaik Müzesi

Dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri tanesi olarak bilinen Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesi, ilk 10 ayda toplamda 381 bin 500 ziyaretçi ağırlayarak yıl bitmeden ziyaretçi sayısında zirveyi görerek üst sıralara yerleşti. Üstelik bütün bunların yanında "Çingene Kızı" mozaiğinin ABD'den 2018 senesinde Türkiye'ye getirilen 12 parçasının da sergilendiği müze, "Göbeklitepe Yılı" ilan edilen 2019'da tamı tamına 340 bin 569 kişiyi ağırlayarak ziyaretçi rekoru kırdı. Bu bağlamda oldukça rağbet gören bu müze, yeni ziyaretçilerini ağırlamayı bekliyor.

Denizli Hierapolis (Pamukkale) Arkeoloji Ören yeri

Elde edilen verilere göre Denizli’de yer alan Pamukkale Arkeoloji Ören yerini 1 milyon 193 bin 500 kişi gezdi. Bu bağlamda büyük bölümü Roma döneminden kalmış olan bu alan, yanında durduğu Pamukkale Travertenleri ile 1988 yılında hem kültürel hem de doğal miras olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmış. Ayrıyeten oldukça önemli bir şifa ve inanç merkezi olarak varlığını sürdüren bu doğa harikası yere olan ilgi de bir o kadar.

Türkiye’den Etkileyici Açık Hava Müzeleri yazımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Hierapolis

Galata Kulesi

Sırada asla es geçilemeyecek bir yer olan Galata Kulesi var. Sergi merkezi ve müze olarak restore edilen ve İstanbul'un Kurtuluşu'nun yıldönümü olan 6 Ekim 2020 tarihinde tekrar hizmete açılan Galata Kulesi'ni, 2022 yılında tam olarak 1 milyon 247 bin 169 kişi ziyaret etti. Bizans İmparatorluğu zamanında Galata semtinin Ceneviz kolonisi olarak bilindiği 14. yüzyıl ortalarında, Cenevizliler tarafınca Galata surlarının bir parçası olarak inşa edilen bu kule, Osmanlı döneminde de bir süre botunca zindan olarak kullanıldı. İlerleyen zamanlarda da yangın gözetleme kulesine çevrilen bu mekan, Osmanlı dönemi zamanında birkaç kez tadilat geçirdi.

İstanbul Kanatlarımın Altında: Galata Kulesi'nin Hikayesi yazısı için buraya tıklayabilirsiniz.

Galata Kulesi Müzesi'nde, tarih öncesi dönemlerden itibaren yerleşime sahne olmuş olan üç büyük imparatorluğa yaklaşık olarak 16 yüzyıl boyunca başkentlik yapan İstanbul'un bütün dönemlerini yansıtan benzersiz eserleri sergileniyor. Aynı zamanda 20. yüzyılın ortalarına kadar İstanbul'un en yüksek yapılardan birisi olarak nam salan Galata Kulesi'nin en üst katı, İstanbul'un en güzel ve eşsiz panoramik manzaralarından birisine sahip diyebiliriz. Bu bağlamda Kule, Akdeniz ve Karadeniz'deki Ceneviz Kuleleri ile beraber UNESCO'nun geçici miras listesinde yer alarak güncel konumunu koruyor.

Patara Ören Yeri

Antalya'da yer alan Patara Ören Yeri'ni 2022 yılında yurt içinden ve yurt dışından tam olarak 417 bin 214 kişi gezerek muhteşem yapıları inceleme fırsatı edindi. Tüm bunların yanı sıra Patara Antik Kenti, Ksanthos Vadisi'nde denize açılabilecek tek yer olması sebebiyle de tarih boyunca önemini koruyan kentlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla her geçen sene binlerce ziyaretçiye kapılarını açan Patara Ören yeri, bu sene de yeni ziyaretçilerini ağırlamak için hazırlanıyor. Eşsiz bir manzarayı ve birbirinden güzel tarihi yapıları kendi gözlerinizle görmek istiyorsanız Kesinlikle Patara Ören yerine uğramalısınız!

Patara

Yerebatan Sarnıcı

2022 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı müzelerden birisi olarak bilinen Yerebatan Sarnıcı'nı tam olarak 1 milyon 346 bin 734 kişi ziyaret etti. Bu noktada her gelen ziyaretçinin ayaklarını adeta yerden kesen Yerebatan Sarnıcı’nın 2022 senesinin favori mekanı olarak tarihe geçtiğini de söylemek mümkün! Aynı zamanda eşsiz yapılarıyla ziyaretçilere görsel şölen yaşatan Yerebatan Sarnıcı, sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı.

Tarihi Yarımada'da Mutlaka Görmeniz Gereken Önemli Eserler yazımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Yerebatan

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı, geniş tarihi yelpazesiyle büyüleyen yerler arasında ilk sırada diyebiliriz. Bu bağlamda Topkapı Sarayı toplamda 2 milyon 352 bin 296 ziyaretçiyle en çok gezilen yerler arasında da ilk sırayı kapmayı başardı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın yapmış olduğu açıklamaya göre; İstanbul'daki müzeler bu yıl tamı tamına 7 milyon 405 bin 496 ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Osmanlı kültürünü her zerresiyle ziyaretçilerine yaşatan Topkapı Sarayı, konumu itibarıyla da birçok turistin uğrak noktası olarak biliniyor. Bu bağlamda İstanbul adına da oldukça önemli bir yere ev sahipliği yapmış olan Topkapı Sarayı, bir sonraki sene için de rekor ziyaretçi skoruna hazırlanıyor.

İstanbul’un Görkemli Sarayları yazımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Topkapı

İstanbul manzaralı restoran (0)
Yeme İçme

İstanbul'un Manzaralı Ucuz Restoranları

İstanbul'da Boğaz manzarası eşliğinde keyifli bir yemek yemek sandığınız kadar pahalı olmak zorunda değil. İşte eşsiz manzarası ve mutfağıyla…

Devamını Oku
Hayatımıza Giren 4 Seyahat Trendi
İyi Yaşam

Hayatımıza Yeni Giren 4 Seyahat Trendi

İnsanoğlunun seyahat etme merakı uygarlık tarihinin en başına kadar uzanıyor ancak modern zamanda nedenler ve içerikler oldukça değişti.

Devamını Oku
Arboretum-0
Kültür Seyahat

İstanbullular İçin İdeal Dinlence Noktası: Atatürk Arboretumu

Atatürk Arboretumu, İstanbul’da şehir hayatının karmaşasından uzaklaşmak için huzur veren tam bir dinlenme noktası. Eğer daha önce yolunuz düşmediyse…

Devamını Oku