Kültür Seyahat

18 Şubat 2022
Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2022

Trekking yapmak için ille de şehirden uzakta ya da tatilde olmaya gerek yok. Bir metropolün göbeğinde bile yaşıyor olsanız, şehir size güzel havaları değerlendirebilmeniz için imkanlar sunuyor. Orman içerisinde temiz hava almak, mis gibi iyot kokusunu içinize çekmek, göz alıcı kanyonları ve ufak şelaleleri ziyaret etmek; kısacası şehirden ve kafanızın içindeki düşüncelerden kaçıp, ekipmanlarınızı sırtlayarak sporla dolu bir hafta sonu geçirmek elinizde. İstanbullular için bir trekking rehberi niteliğindeki yazımızda, İstanbul'a yakın, günübirlik bir doğa kaçamağı yapabileceğiniz rotaları araştırdık ve birbirinden eşsiz seçeneklerle karşılaştık. 

Görsel kaldırıldı.

1. Olmazsa Olmaz: Polonezköy, Beykoz

Şehrin Anadolu yakasında başlangıç seviyesi rotalarından biri olan Polonezköy yürüyüş rotası, gerek doğası gerekse kahvaltıcıları ve mangal mekanlarıyla, meraklıların göz bebeği. Sessiz orman yürüyüş bölgesi, oldukça sık göz alıcı yeşil tonuyla ormanlıklar, 5 kilometrelik bir yürüyüş parkuru içerisinde yer alıyor. Doğanın sizi bir anlığına alıp farklı diyarlara götürebileceği Polonezköy’de, hem bedeninizi hem de ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Kış, sonbahar ya da ilkbahar demeden her mevsimde farklı güzelliğe bürünen lokasyon, Beykoz ilçesine bağlı olup kökeni Polonya köyüne kadar dayanmaktadır. 

2. Şehre Yakın Bir Klasik: Belgrad Ormanı, Sarıyer

İstanbulluların genelde piknik için tercih ettikleri, kayın ve kestane ağaçlarıyla kaplı olan Belgrad Ormanı, Avrupa Yakası’nda olup Sarıyer ilçesine bağlıdır. Romalılar dönemine kadar uzanan ormanlık bölgenin geçmişinde, şehre su sağlayan bölge olarak derelere bentler ve kemerlerin kurulduğu bilinmektedir. Dağ bisikleti de dahil olmak üzere doğa yürüyüşünü ve daha kapsamlı olan trekkingi bir yaşam tarzı haline getiren kişiler için bölgede, 6 kilometrelik bir yürüyüş parkuru bulunuyor. Yorulduğunuzda ahşap banklarda oturup etrafın tadını çıkarabilirsiniz. 

Görsel kaldırıldı.

3. Doğal Güzellik: Ballıkayalar Tabiat Parkı, Gebze / Kocaeli 

Kocaeli ilinde bulunan Ballıkayalar Tabiat Parkı, tam anlamıyla doğal bir güzelliğe sahip. Bu bölge, yaklaşık 10 kilometrelik orta seviyede bir yürüyüş parkuru ve doğası ile tutkunlarını mest etmeyi başarıyor. Kaya tırmanışı yapan dağcıların da favorisi olan Ballıkayalar Tabiat Parkı, içinden derenin geçtiği bir kanyon olma özelliğini taşıyor. Bu kanyonun üst kısmından gidilen ve kaya tırmanışı yapanların kullandığı rota ile kanyonun iç kısmından kullanılan dere tarafındaki rota, orta ve zorlu seviyede inişli çıkışlı parkurlardan oluşmaktadır. 

4. Hayallerin Yemyeşil Hali: Ağva, Şile

Ağva deyince akla yeşilin bin bir tonu, huzur dolu bir ortam, tadına doyum olmayan tekne gezintileri, kamp imkanları, doğa yürüyüşleri ve trekking rotaları ve daha fazlası geliyor. Nehir kenarında sonsuz huzura erişebileceğiniz restoranlar ve oteller, şehrin stres dolu ortamından kurtarabilmek için sizleri bekliyor. İstanbul’un Anadolu tarafında ve Karadeniz’e bakan yüzünde bulunan tatil beldesi Ağva’yı, dilerseniz yürüyüş yaparak, ATV ve bisiklet turları ile keşfedebilirsiniz. Özellikle Kilimli Doğa Yürüyüş Parkuru, Kurfallı Orman Parkuru, Hacılı Köyü ve Şelaleleri Parkuru sayesinde muhteşem manzaralara şahit olacaksınız.

Görsel kaldırıldı.

5. Huzurun Adresi: Erikli Yaylası, Teşvikiye Köyü, Çınarcık İlçesi / Yalova

Teşvikiye Köyünden başlayan Erikli yaylası rotasında, Erikli Deresi kenarı boyunca pek çok şelale ve zorlu rota bulunmaktadır. Yaklaşık 10 kilometrelik parkurda, yürüyüşe başladıktan 10 – 15 dakika sonra dik kısımlar başladığından dolayı, bu bölge özellikle sıkı trekking yapan tecrübeli kişiler için daha uygun sayılabilir.  Ayrıca bu parkur üzerinde, Erikli Şelale Kamp Alanında, kamp yapılacak yerler de bulmak mümkündür. Akan derelerin yanında yer alan platformlarda kampa kimse hayır diyemez herhalde. Doğa yürüyüşü için ideal rotalardan olan Erikli Yaylası, kesinlikle denemeye değer.

6. İstanbul’da Bir Cennet: Atatürk Arboretumu, Sarıyer

Doğa ve trekking tutkunu bir kişiyseniz ve İstanbul gibi bir metropolde yaşıyorsanız, Avrupa kısmındaki Atatürk Arboretumu, mutlaka görmeniz gereken lokasyonlardan biridir. Bu bölge, yaklaşık 2,000 bitki taksonu bulunan, adeta canlı bir bitki ve doğa müzesidir. Orman Genel Müdürlüğü ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ortaklığı ile kurulmuş olan Arboretum, trekking, doğa ve yeşilin bin bir tonunu bir araya getiren etkileyici bir noktadır. Ağaçların gölgesinde, yemyeşil çimlerin eşliğinde eşsiz trekking için Atatürk Arboretumu, kesinlikle doğru adrestir.

Görsel kaldırıldı.

7. Yazın Ayrı, Kışın Ayrı Keyif: Çilingöz Tabiat Parkı, Çatalca 

Yemyeşil doğanın kalbinden, Çatalca sahile uzanan bir güzellikten söz ediyoruz. İster kamp yapın, ister şelalelerin gürültüsüne bırakın kendinizi, isterse huzurun eşliğinde eşsiz bir doğa yürüyüşü yapın. Avrupa yakasında yer alan Çilingöz Tabiat Parkı, ününü hak eden göz alıcılıkta bir doğaya ve yemyeşil bitki örtüsüne sahiptir. Çilingöz’de gürgen, ıhlamur ve kestane ağaçlarının gölgesinde yaklaşık 15 kilometrelik bir rotada, yürüyüşün tadını çıkarmaya bakın. Ayrıca herhangi bir ihtiyaç için kır lokantası ve büfe hizmeti bulunduğunu da belirtelim.

8. Aydos Ormanı, Kartal

Şehrin göbeğinde olmasına rağmen, İstanbul’un nefes alanlarından biri olan Aydos Ormanı’nda bulunan Aydos Tepesi, 537 rakımı ile İstanbul’un en yüksek konumlu bölgesidir. Etrafı ağaçlarla çevrili olan Aydos Orman Gölü’ne, yoldan ormana girdikten 5 kilometre sonra ulaşmak mümkündür. Aydos Ormanı içerisindeki patikalar, yokuşlar, yemyeşil rotalar, İstanbul haricinde başka bir diyarda olduğunuzu hissettirecek türden. Şehrin gün batımına, Aydos’tan bir merhaba demek, hiçte fena bir fikir olmaz aslında.

Ayrıca son dip not olarak sıkıntısız bir trekking için, sırt çantası, fener, su, atıştırmalıklar, çakı, yedek kıyafetler gibi fazla size yük olmayacak malzemeleri yanınıza almayı kesinlikle eksik etmeyin. Kışın yürüyorsanız, yağmurluk, bere, eldiven, termal içlikler ve polar giysiler asla ihmal edilmemelidir. Kıyafetler arasında en önemlisi ise yürüyüş ayakkabıları ya da botlarınızın, ayağınızı sıkmadan ve rahatça yürümenize olanak veren türden olmasıdır. Unutmayın, sağlık dolu bir hayat için yürüyüş ya da zorlu doğa yürüyüşü mutlaka yapmak gerekiyor. Gün sonunda yaşanan stresleri azaltmaya yardımcı, vücudu daha dinç tutacak bir yaşam için kendimizi doğanın güzelliklerine bırakalım yeter.

Görsel kaldırıldı.

Dünyanın En İyi 10 Oteli-0
Kültür Seyahat

Gezginlerin Seçimi ile Dünyanın En İyi 10 Oteli

Coşkulu geçen bir turizm sezonunu geride bıraktık. Peki bu sene gezginlerin favori konaklama yerleri nereler oldu merak ediyor musunuz? Hadi dünyanın…

Devamını Oku
soguk-havalar
Kültür Seyahat

Soğuk Havalarda Kendinizi Eve Kapatmayın

Soğuk havalarda çok fazla dışarı çıkamasak da insan bazen evde sıkılabiliyor. Eğer siz de vaktimi dışarda geçirmek istiyorum, bu soğuk kış günlerinde…

Devamını Oku
Çengelköy
Kültür Seyahat

Ünlü Dizilerden Hatırlayacağınız İstanbul Semtleri

Hikayesiyle ve kahramanlarıyla olduğu kadar çekildiği yerlerle de özdeşleşmiş diziler vardır, üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin bu detaylar hiç…

Devamını Oku