Kültür Seyahat

9 Eylül 2022

Bazı zamanlar vardır sıcaktan bunaltan, mavi derinlikleri özleten, “Ah keşke denizde olsam, derin denizlere açılsam” dedirten... Eğer siz de içinizden bu cümleyi kuruyorsanız, bir mavi tura çıkma zamanınız gelmiş de geçiyor bile. Eylülün ortasına gelirken, yazı bir ucundan son anda yakalamak, masmavi suların tadını çıkarmak hayal değil. Ama bununla birlikte bazı noktalara dikkat edilmezse, büyük hayallerle çıktığınız mavi tur koskoca bir sorun yumağına dönüşebilir. Bunları yaşamamanız için tekne seçiminden rota programlamaya, çantanızda mutlaka olması gereken ekipmanlardan eylülde rahatlıkla tercih edebileceğiniz duraklara kadar oldukça detaylı bir rehber hazırladık. Şimdiden bu keyifli turun bir parçası olacaklara iyi tatiller, rüzgarınız bol olsun.

Mavi Yolculuk-Göcek

Rotanızı Belirleyin ve Programsız Asla Çıkmayın

Eğer kendi tekneniz ile tura gidecekseniz, mavi tura çıkmadan en önemli işlerden birisi, çıkılacak rotanın belirlenmesidir. Çünkü gidilecek yerlerin önceden tespit edilmesi ve rüzgar durumuna göre rotanızı belirlemeniz, mavi turda neredeyse hayati önem taşımaktadır. Gideceğiniz rotalar, gezeceğiniz koylar, koyda konaklama yapacaksanız oteller ve rezervasyon yapacağınız restoranlar, mutlaka önceden ayarlanması gereken önemli detayların başında geliyor. Önceden programlı bir mavi tur, her zaman tam tatmin eden bir tatil deneyimi yaşatmış olacaktır. Ayrıca ince bir detay olarak teknenizi iskeleye bağlamak için yoğunluk yaşanabileceği için geç saatleri tercih etmeyin.     

Mavi Yolculuk Tekne Seçimi

Tekneniz yok ama yine de mavi yolculuğa tekne kiralayarak çıkmanız mümkün. Eğer sadece iki kişi tatile çıkmayı planlıyorsanız, kaptanın da olacağı ve kullanacağı yelkenli tercih edilebilir.  Fakat geniş ailenizle ya da kalabalık arkadaşlarınızla bir mavi tur düşünüyorsanız, kaptanlı gulet ya da katamaran, büyüklüklerinden dolayı daha konforlu bir yaşam alanı sunacağından, oldukça mantıklı birer seçenek olacaktır. Temizlik ya da yemekler için mürettebat talebi ise tamamen size kalmış.

Mavi Yolculuk-1

Mavi Turda Olmazsa Olmazlar

Mavi tur gezinizin, burnunuzdan gelmemesi için yanınıza almanız gerekenler bulunuyor. Örneğin vücudunuz için sinek kovucu, ortam için sinek kovan citronella mumu ve kokusu, mavi turda olmazsa olmazların liste başlarında yer alıyor. Klipsle t-shirtün yakasına sabitlenen uçmayan şapka, dışarıda duş alırken kullanabileceğiniz doğaya zararsız şampuan ve sarsıntılı yolculuklarda rahatsızlanmanızı önleyen mide bulantısı hapı, mavi turda konforunuzu iyi anlamda etkileyenler olarak listedeki yerini alıyor. Mavi tur paketinde yemeğinizi kendiniz götürüyorsanız, özellikle pratik gıdaları tercih edebilirsiniz. Bunların içerisinde makarna, sosis, pratik sandviçler, ton balığı, donmuş hazır et, galeta, buz, bol içecek ve şişe su gibi alternatifler bulunuyor. Bu arada, güvertede kayma kazalarını önlemek amacıyla önü kapalı altı kaymaz suya girebilen terlik, ekstra deniz ayakkabısı ve deniz gözlüğü almayı asla ihmal etmeyin.

Mavi Tur İçin İpuçları - 1

Birbirinden güzel koylarda mavi tur keyfi yaparken, sabahları genelde seyir yapıldığından dolayı, salam, tost ekmeği ve kaşarlı pratik bir kahvaltı planlanabilir. Bunun yanı sıra paddleboard ya da kano yaparken yanmamak için Lycra kıyafetler, kolay ve pratik kullanım için doğaya zarar vermeyen karton bardaklar, yanınıza alabileceğiniz işe yarayacak ipuçlarındandır. Ayrıca  arılar tatlı suya geldiği için hava karardıktan ve arılar gittikten sonra duş almanız tavsiye olunur. Özellikle Marmaris taraflarında, arı sorunu ciddi problem yaşatacağından, bu konu için güvertenin ön tarafına su ile ıslatılmış bez koymanızın da işe yarayacağını belirtelim. Tekneye kesinlikle simit almamaya çalışın çünkü rüzgarla, susamları her yere uçup sinir bozucu olabilir.

Mavi Tur İçin İpuçları - 2

İnternette satılan su geçirmez torbalar, karadan yiyecek alırken işinize fazlaca yarayabilir. Karaya yüzmeniz gereken zamanlarda, kesinlikle kurtarıcı olduğunu söylemeliyiz. Ayrıca teknede, müzik dinlemek için hoparlör ya da teknede ve sahilde çeşitli sebeplerle kullanmak için çakı almanız çok mantıklı olacaktır. Bu arada dingide kullanmak üzere kafa lambası da sizi her anlamda kurtarıcı olacaktır, yanınıza almayı asla ihmal etmeyin.

Mavi Yolculuk-3

Vazgeçilmeyen Mavi Tur Rotaları

Rotalar vardır, öylesine gidilen fakat bazı rotalar vardır özellikle seçilen ve özellikle gidilmesi gereken. İşte bu rotalar da mavi tur denilince es geçilmemesi ve ülkemizde mutlaka bir kere ayak basılması gereken yerlerdendir. Bir kere gidildi mi alışkanlık yapan ve mavi tur seyahatlerinin olmazsa olmazları olan. Her biri birbirinden özel ve doğa harikası olan koyları, mutlaka ama mutlaka not edin.

Fethiye - Kekova

Fethiye – Kekova Rotasında, Kekova- tersane koyu, Kaleköy meşhur dondurmacı, Faralya, muhteşem Kelebekler Vadisi, doğa harikası Gemile Adası, Gökkaya Limanı, akıllara durgunluk veren Smaglers Inn korsan restoranı, sakin ruhu ile Kapaklı Koy, Aperlai Antik Kenti, turkuaz renkleri ile muhteşem Merdivenli Koy, kesinlikle gidilmesi ve yaşanması gereken kesinlikle gidilmesi ve yaşanması gereken noktalardandır.  

Göcek Koyları

Bir başkadır Göcek koyları, bir kere çıktınız mı hiçbir koy buraların yerini dolduramaz. Göz alıcı güzelliği ile Göbün Koyu, berrak güzellik Bedri Rahmi Koyu (Taşkaya Koyu), Yavansu Martı Koyu, ıssızlığın diğer adı Tersane Koyu (Tersane Adası), masmavi Küçük Sarsala ve Büyük Sarsala, Manastır Koyu, Hamam Koyu gibi birbirinden etkileyici yerleri mutlaka mavi turda deneyimleyin.

Mavi Yolculuk-2

Hisarönü Körfezi Koyları

Marmaris, bir ömre bedeldir. Bozburun’dan Selimiye’ye, Datça’dan Söğüt’e, her bir koy ayrı güzellikte, ayrı bir huzurlu. Selimiye, Bozburun, Datça, Çiflik Koyu, Şövalye Adası, İnbükü, Söğüt, Serçe Bozukkale, Palamutbükü, Serçe, Bencik, Dirsek Bükü, Kocabahçe gibi mavi turun olmazsa olmazı rotalar, sizleri bekliyor. Özellikle Dirsek Bükü’nün denizine girmeden “Mavi tur yaptım” dememek gerek. Yıldızlarla dolu gecenin, berrak denizin ve doğanın sesini dinlemek, kendinizle baş başa kalmak ve yoğun iş programınıza dönmeden önce iyice şarj olmak için bu rotayı mutlaka deneyimlemelisiniz.

Rotanızı planlamak için Masmavi Bir Rota: Marmaris’te Mavi Tur ve Göcek'in Baş Döndüren Mavi Yolculuk Rotaları yazılarımıza da mutlaka göz atın.

Eco Trails-0
Kültür Seyahat

ECO Trails Rotaları: Köyceğiz - Ortaca - Dalaman

3 senelik yoğun bir çalışmanın ardından Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman bölgeleri toplam 470 km’lik yürüyüş ve 740 km'lik bisiklet rotasıyla…

Devamını Oku
Dalyan-0
Kültür Seyahat

Muğla'nın Gizli Cenneti: Dalyan

Muğla'nın en sakin ve en rahat atmosferine sahip tatil beldelerinden olan Dalyan, doğal olana rağbetin artmasıyla birlikte, organize geziler…

Devamını Oku
Mavi Yolculuk-0
Kültür Seyahat

Mavi Tur'a Çıkacaklara Öneriler

Bazı zamanlar vardır sıcaktan bunaltan, mavi derinlikleri özleten, “Ah keşke denizde olsam, derin denizlere açılsam” dedirten... Eğer siz de…

Devamını Oku