Teknoloji

23 Ağustos 2022
Güncelleme Tarihi: 8 Eylül 2022

Yıllar geçtikçe, eğlence giderek daha fazla gelişti, inanılmaz değişiklikler geçirdi ve yalnızca görüntü dünyasını değil aynı zamanda ses dünyasını da kucaklayan yeni türler yaratmak için genişledi.

Bu yeni eğlence türleri arasında, çevrimiçi yayınlanan ve genellikle bölümlere ve sezonlara bölünmüş podcast'ler de bulunmaktadır. Bugün, podcast'ler, kullanıcılara yalnızca kendilerini eğlendirmelerini değil, aynı zamanda günün herhangi bir yerinde ve herhangi bir saatinde, hatta başka şeylerle meşgulken bile gündemden haberdar olmalarını ve yeni kavramlar öğrenmelerini sunmaları sayesinde giderek daha popüler hale geliyor.

Listede boş zamanlarınızda veya bir işle oyalanırken dinleyebileceğiniz en keyifli ve sizi karşılıklı sohbet havasında hissettirecek podcast önerilerini bulacaksınız.

podcast-1.jpg

1. Nasıl Olunur?

“Nasıl Olunur?” gazeteci yazar Nilay Örnek tarafından oluşturulan ve aynı zamanda sunulan eğlenceli bir sanat podcast programı. 2019 yılından bu yana devam eden podcast sesli kitap sistemi Storytel Türkiye’nin desteğiyle kurulmuştur. Nilay Örnek mesleklerinde başarılı olduğunu düşündüğü insanları, çoğunlukla ünlü kişileri, programına davet edip onlara “nasıl olunur” sorusunu yöneltiyor. Kariyerlerinde belli bir noktaya gelmiş bu konuklar, bizlere meslek hayatlarını anlatıyorlar. Nilay Örnek’in ağırladığı kişiler arasında oyuncu Mert Fırat, uzman diyetisyen Dilara Koçak, Türkilizce tweetleri ile fenomen olan Jared Wall, seslendirme sanatçısı Yekta Kopan ve Rock müzik sanatçısı Harun Tekin gibi ünlü konuklar bulunuyor. Görüldüğü üzere, her meslekten kişiler Nilay Örnek’e konuk oluyor. Podcast’lerin uzunluğu ise yaklaşık olarak 1 saat sürüyor. Ünlülerin hem hayatlarına dair hem de mesleklerinde nasıl başarılı olduklarına dair hikâyeleri sanki siz de onlarla berabermişsiniz gibi dinleyebilirsiniz.

2. Mitolojik İnciler

Dinlence kategorisinde olan Mitolojik İnciler Yunan mitolojisinden hikâyeleri hem eğlenceli hem de düşündürücü şekilde aktarıyor. Hikâyelerde bulunan metaforları açıklayan ve aynı zamanda günümüzdeki olaylar ile bağdaştıran masalsı bir podcast. Bu poscast’ te tek tek Yunan mitolojisi karakterleri ve onların kişiliklerinden bahsediliyor. Aynı zamanda mitoloji hikâyelerin de keyifli bir şekilde üstünden geçiyor. Şimdiye kadar 67 bölümü olan podcast’ın bir bölümü 4 dakika ile en uzun bölüm olan 30 dakika civarı değişmekte. Mitolojik İnciler bölüm başlıkları ile bile dikkat çekiyor. Örneğin dinleyebileceğiniz Yunan mitolojisi hikâyelerinden bazıları “Hayatının Aşkını Yapan Adam: Pygmalion”, “Evren Nasıl Oluştu?” ve “Eros & Psyche: Ava Giderken Avlanan Aşk Tanrısı” gibi çeşitli mitolojik hikâyeleri dinleyebilirsiniz.

3. Podcastlendiniz

Podcastlendiniz eğitim ve kişisel gelişim alanında motivasyon ve özgüven gibi konularda  dinleyicilere hayatlarında yardımcı olacak bir program. Dinleyenlerden oldukça yüksek bir puan almış olan podcast, sıkıldığınızda, motivasyonunuzun veya konsantrasyonunuzun düştüğü anlarda size yardım edecektir. Podcast’te hayatta sizi düşündüren meselelerden ve deneyimlerden samimi bir şekilde bahsediliyor. 11 bölümden oluşan podcast yaklaşık olarak 15-20 dakika arası sürüyor. Bölümlerin bazıları ise şunlar; “Mücadelelerimiz ve Başarıya Giden Yol”, “Mükemmel Olmazsam Ne Olur?”, “Hayattan Nasıl Zevk Alırım?”, “Toksik İnsanları Nasıl Tanırım?” ve “Ne İstediğimizi Nasıl Bileceğiz?”. Eğer boş vakitlerinizi değerlendirmek istiyorsanız bu programı dinlemeyi tercih edebilirsiniz.

podcast-3

4. Nathalie ile Tatlı Tuzlu Sohbetler

Nathalie Stoyanof Suda tarafından sunulan Nathalie ile Tatlı Tuzlu Sohbetler sanat kategorisinde bir podcast programıdır. Kendisi, meşhur Beyaz Fırın’ın genel müdürü ve 5. nesil temsilcisidir. Aynı zamanda üç yemek kitabı da vardır. Nathalie, podcast’ine davet ettiği misafirleriyle gastronomi, İstanbul ve yemek kültürüyle alakalı keyifli bir sohbet sunuyor. Bu tatlı tuzlu sohbet, maalesef, diğer podcast’lere göre oldukça kısa. 3 ağustosta ilk bölümü yayınlanan podcast, yalnızca iki bölüme sahip. Bir bölüm süresi ise ortalama 20 dakika. Bu iki bölümde de Nathalie Stoyanof Suda’ya beş nesillik hikâyesi olan Beyaz Fırın’ın şu anki sahibi Dimitri Stoyanof eşlik ediyor. İki asırlık Beyaz Fırın’ın öyküsünü sahiplerinden dinlemek isterseniz, Nathalie ile Tatlı Tuzlu Sohbetler podcast’i tam size göre.

5. Biraz Konuşabilir miyiz?

Biraz Konuşabilir Miyiz? eğlenip gülmek isteyenlerin podcast listelerine eklemeleri gereken bir program. Stand-up'çı İlker Gümüşoluk ve komedyen Kemal Ayça tarafından hazırlanıp sunulan podcast, komedi kategorisi altında yer alıyor. İlk bölümlerini 21 Eylül 2020’de yayınlamış olan ikilinin podcast’inde toplam 71 bölüm var. Süre ise ortalama olarak 20 dakika. Eğer daha önce bu podcast’i dinlemediyseniz ve bir şans vermek istiyorsanız, podcast’te “Likya Yolu, Van Damme Kadın, Şık Eşkıya”, “Kısa Dönem Askerliği Truva Atı’nda Yapmak” ve “Zombi İstilasında Mustafa Keser Müzikhol’e Sığınmak” gibi birbirinden eğlenceli ve komik bölümleri dinleyebilirsiniz. Dinleyenler tarafından da yüksek puan verilmiş olan bu podcast’i eğer gülmek isterseniz arada açıp dinleyebilirsiniz.

6. Fularsız Entellik

“immanuel tolstoyevski” lakaplı Ekşi Sözlük yazarı tarafından sunulan bir podcast Fularsız Entellik. Toplum ve Kültür kategorisi altında podcast’lerini hazırlıyor. Eleştirel düşünce ve ilginç konular mottosu ile yola çıkılmış bir proje. Şu ana kadar podcast’in toplamda 144 bölümü var. Bölüm süresi ise ortalama 30 dakikadır. Bu podcast dinleyiciler tarafından fazlaca sevilmekte öyle ki Fularsız Entellik dinleyicilerden 4.7 gibi yüksek bir puan toplamış. “Irk Meselesi: Kölelik ve Genetik”, “Flynn Etkisi: Önce Akıllandık, Şimdi Aptallaşıyoruz”, “Retoriğin Üç Silahşörleri: Logos, Ethos, Pathos” ve “Pro-Natalizm: Çocuk Yapmanın Felsefesi” gibi oldukça dikkat çekici ve bilgilendirici konular üzerinde sohbet ediliyor. Boş vakitlerinizde veya bir işle meşgulken hem bilgilenip hem keyifle dinleyeceğiniz bir podcast arıyorsanız, Fularsız Entellik’i dinleyebilirsiniz.

podcast-2

7. Kendine İyi Davran

Klinik psikolog Beyhan Budak’ın toplum ve kültür başlığı altında, psikolojiye ve hayata da dair konuştuğu podcast programı. Oldukça fazla dinleyici olan bu podcast aynı zamanda  listemizdeki en uzun podcast serisine sahip. Toplamda 454 bölüm var. İçinden istediğinizi dinleyebilirsiniz. Bölümler ortalama olarak 10 dakika sürmekte. “Her Şey Kötü Giderken Hayatı Nasıl Akışına Bırakırsın?”, “8 Dil Bilen Türk Poliglottan Yabancı Dil Öğrenmenin En Önemli Tekniği” ve “Hayatını Değiştirecek 10 Küçük Alışkanlık” gibi hayata ve kişisel gelişime dair konuları dinleyebilirsiniz.

8. Gezmek Yetmez

Seyahat etmeye doyamayanların, gezerken ilginç insan ve mekan hikayeleri kovalayanların, dünyayı merak edenlerin ve nerede ne yenir, ne içilir diye soran herkesin programı olmayı hedefleyen Gezmek Yetmez programı, her pazartesi Oğuz Otay’ın keyifli sunumuyla Kafa Radyo’da sevenleriyle buluşuyor. Radyo programının haricinde, aynı isimle bir de podcast serisi olan Gezmek Yetmez’i Apple Podcasts ve Spotify’dan dinleyebilirsiniz. “Geziyoruz, öğreniyoruz ve eğleniyoruz” mottosuyla yola çıkan podcast serisinde Türkiye’nin En Eski Kitabevi’nden İstanbul’un ilginç sokak isimlerinin hikayelerine kadar birçok ilgi çekici konuya değinilmiş.

Gezmek Yetmez'in podcast'lerine bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Anneler Günü-0
Kültür Seyahat

Dünyanın Dört Bir Yanından Anneler Günü Gelenekleri

Hepimizin hayatında en özel ve anlamı büyük günlerden birisidir Anneler Günü. Dünyanın dört bir yanından, değerli ve farklı adetlerle kutlanan…

Devamını Oku
Gamer-0
Teknoloji

Modern Zamanların En İyi Bilgisayar Oyunları

Sizler için bu yazımızda oynamaya doyamayacağınız en iyi bilgisayar oyunlarını derledik! O halde gelin, hep birlikte modern zamanların en iyi…

Devamını Oku
Blogger-0
Yeme İçme

Yemek Yemeyi Sevenlere En İyi Youtube Kanal Önerileri

Yemek yemek kimileri için adeta bir tutku, adeta bir yaşam amacı. Yemek ise, hayatımızda başlı başına önemli bir konu. Bunun üzerine sayısız…

Devamını Oku