Kültür Seyahat

27 Nisan 2022
Güncelleme Tarihi: 20 Ağustos 2023

Mavi Tur Nedir ve Nasıl Yapılır?

Mavi tur olarak bilinen tekne turları ile Ege ve Akdeniz’in enfes doğasını keşfetmeye ne dersiniz? “Mavi Tur” u illa ki duymuşsunuzdur ancak biz yine de ondan biraz bahsedelim. Türkiye’deki ilk mavi yolculuk fikri nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı’ndan çıkmıştır. Onun Bodrum’a olan aşkını ve sevgisini eserlerinden bildiğimiz için buna pek de şaşmamak gerekir. O ve arkadaşları yat ve gulet kültürünün öncüsü olarak ilk mavi tur yolculuğuna çıkan kişiler oldular. Daha sonra yurt dışındaki örneklerinde olduğu gibi bizim ülkemizde de bu turlar çeşitli acenteler tarafından gerçekleştirilmeye başladı. Hem yerli hem yabancı turistler ülkenin zengin doğasından faydalanmak istedi. Çoluk çocuk, genç yaşlı, evli bekâr demeden her çeşit insan bu turlara rağbet gösterdi. O zaman hadi gelin biraz da bu turların nasıl gerçekleştirildiğini anlatalım.

Eğer mavi tura çıkmak isterseniz yapacağınız ilk şey gulet mi yoksa yat mı kiralamak istediğinize karar vermek olmalıdır. Her ikisi de bu turlar için özel üretilen taşıtlardır. Ancak gulet, yatın aksine ahşap ve yelkenlidir. Genellikle 8 ila 16 kişilik kapasitesi olan bu taşıtlar yolculuğunuzun rahat geçmesi adına küçük bir butik otel tarzında üretilirler. Geniş güverteleri, mutfak ve barları, oturma odaları, dinlenme kabinleri gibi çeşitli bölümlerden oluşur. Seçiminizi yaptıysanız yolculuğunuz için gerekli olan ikinci planlamaya geçelim.

İkinci olarak da nereleri gezmek istiyorsanız ona göre bir rota oluşturmanız gerekir. Seçtiğiniz acente sizi bu konuda yönlendirecektir. Özel olarak oluşturulmuş Bodrum’dan Antalya’ya kadar uzanan farklı rotalar vardır. Antalya, Marmaris, Kekova, Kaş, Kalkan, Fethiye, Göcek, Marmaris, Bodrum ve hatta Yunan Adaları’nı bile bu rotalar üzerinden görebilmeniz mümkün. Bu doğa harikası yerlerde birbirinden güzel koylar ve antik kentler vardır. Çıktığınız tur boyunca hem karada hem de denizde vakit geçirecek ve tüm bu güzelliklere tanıklık edeceksiniz. Gönül ister ki mavi turu kapsayan bütün yerleri anlatalım ancak şimdilik biz sizlere Marmaris’ten kalkan turların ayrıntılarını vereceğiz. Hadi başlayalım.

Mavi Tur-1

Mavi ve Yeşilin Efsanevi Buluşması: Marmaris ve Mavi Tur

Mavi tur kapsamında çıkış yeri olarak en çok tercih edilen rotalardan bir tanesi Marmaris’tir. Çünkü başlangıç için hem çok rahat hem de çok idealdir. Marmaris çıkışlı rotalar ikiye ayrılır:

  • Marmaris- Hisarönü Körfezi- Marmaris
  • Marmaris- Fethiye- Marmaris

Marmaris- Hisarönü Körfezi- Marmaris

Seçtiğiniz acenteye göre farklılık gösterse de uğrayacağınız yerler hemen hemen aynıdır. Bu istikametin sonunda toplam 7 günde tekrar Marmaris’e geri dönersiniz. Hadi gün gün nerelerde bulunacağınıza bir bakalım.

1.GÜN

Marmaris Limanı’ndan kalktıktan sonra kahvaltınızı yaparken ve akşam yemeğinizi yerken Marmaris etrafında turlarsınız. Tarihi Marmaris Kalesi başta olmak üzere tüm şehri denizden seyretme fırsatını elde etmiş olursunuz.

2.GÜN

İkinci gün Bozukkale’ye gidilir ve genellikle gece burada kalınır. Eski adıyla Loryma Antik Kenti ziyaret edilir. Dokuz kulesi bulunan kalenin tarihini öğrenerek etrafını keşfe çıkarsınız.

3.GÜN

Kahvaltı yapılır ve biraz mola verilir. Hemen ardından Datça’ya demir atılır. Knidos Antik Kenti’ni gezdikten sonra Kargı Koyu’nda denize girilir. Gece burada geçirilir.

Mavi Tur-2

4.GÜN

Sabah kahvaltısının ardından Aktur Koyu’na doğru hareket edilir. Buradan da Bencik Koyu’na geçilir. Akşam yemeği ve konaklama burada olur. Bencik Koyu Hisarönü Körfezi ile Gökova Körfezi’ni ayıran yarımadada bulunur. Vakt-i zamanında Knidoslular, Pers ordusuna karşı savunma hattı olarak bu daracık koyu seçmişlerdi. Ancak tüm gayretlerine rağmen Persler Knidos’u ele geçirmişti. Gezinizi bu bölge hakkında daha fazla bilgi edinerek keyifli hale getirebilirsiniz.

5.GÜN

Hisarönü’nün iç kısımlarına doğru hareket edilir ve böylece Orhaniye Koyu’na gelinir. Bu koyda Jeep Safari yapabilirsiniz. Ayrıca burada deniz suyunun yükselmesinden oluşan ve ‘Kız Kumu’ olarak bilinen doğal oluşumu görebilirsiniz. Antik kent kalıntılarını da gezdikten sonra Selimiye Koyu’na geçilir ve gece burada kalınır.

6. GÜN

Dirsekbükü’ne bir süre demir atılır. Burada yüzebilir ve güneşlenebilirsiniz. Ardından şirin bir balıkçı kasabası olan Bozburun’a geçerek günü burada sonlandırırsınız.

7.GÜN

Mavi turun son gününde Kumluk ve Kadırga Koyu’nda vakit geçirilir. Cennet Adası’nda yüzme molası verilir ve akşam yemeği yenir. Ardından rotanın son durağı olan Marmaris’e gelinerek limana demir atılır.

Mavi Tur-3

Marmaris- Fethiye- Marmaris

Çift yönlü bir rota olduğu için dilerseniz Fethiye’den de kalkışınızı yapabilirsiniz. Ortalama bir hafta sürecek olan yolculuğunuzda Fethiye, Ekincik, Göcek ve Marmaris’in koylarını gezersiniz.

1.GÜN

Çıkış yeri olarak yine Marmaris Limanı kullanılır. İçmeler ve Turunç Koyu’na gidilir.

2.GÜN

Güne Ekincik Körfezi’ne giderek başlanır. Buradan Dalyan’a geçilir; Kaya Mezarları, Antik Tiyatro, Kilise, Akropol Kalesi gibi yerler gezilir. Ayrıca İztuzu Plajı’ndaki caretta carettaları da görebilirsiniz.

3.GÜN

Sabah kahvaltısı Tersane Adası’nda yapılır. Bizanslılar ve Osmanlılar döneminde gemi tamiratı için kullanılan bu bölgede biraz vakit geçirilir. Ardından Manastır Koyu’na gidilir. Burası, suyun içinde bulunan eski bir hamam kalıntısı sebebiyle Batık Hamam Koyu olarak da anılır. Son olarak Kızıl Ada’ya gidilir ve demir atılır.

4.GÜN

Fethiye Limanı’na demir atılır. Genellikle şehir merkezi, Ölüdeniz ve Saklıkent’e ayrıca turlar düzenlenir.

5.GÜN

Göcek Adası’na gelinir ve burada yüzmek için uzun bir mola verilir. Öğle yemeği yendikten sonra Yassıca Adaları’na gidilir ve gece burada demir atılır.

Mavi Tur-4

6.GÜN

Bedri Rahmi Koyu, Sarsala ve Ağa Limanı’na gidilir. Buralarda bolca vakit geçirilir.

7.GÜN

Kadırga ve Cennet Adası güzergâhlarından sonra Marmaris’e geri dönülür. İçmeler’de akşam yemeğini yedikten ve konaklamanızı yaptıktan sonra muhteşem mavi tur serüveninin sonuna gelmiş olursunuz.

Türkiye’nin en berrak denizleri, en yeşil ormanları ve en önemli tarihi kalıntılıları mavi turun uğradığı coğrafyalarda bulunuyor. Ege ve Akdeniz’in tutkunuyum, mavi ve yeşilden asla kopamıyorum diyorsanız siz de mutlaka mavi tur yolculuğuna katılıp Marmaris çıkışlı rotaları gezmelisiniz.

Haziran-Chios-0
Kültür Seyahat

Haziran'ın En İyi Tatil Destinasyonları: Güncel ve Popüler Seçenekler

Haziranın gelmesiyle birlikte tatil planları da hız kazandı. Peki bu ay hangi tatil beldelerinin çok gözde olduğunu öğrenmek ve planlarınızı ona göre…

Devamını Oku
Ölüdeniz-0
Kültür Seyahat

Kurban Bayramı’nda Şehirden Kaçış

Popüler turistik beldelere nazaran nispeten sakinliğini koruyabilen ama doğal güzellikleri konusunda hiçbirinden eksik kalmayan şahane önerilerle…

Devamını Oku
Bodrum Otelleri-0
Kültür Seyahat

Bodrum'un Konaklamadan Fazlasını Vadeden Otelleri

Tatil yapacağımız zaman, nereye gideceğimizi belirlemek dışında nerede kalacağımız da epeyce önemli. Sıradan bir otel odası, zaman zaman bizim için…

Devamını Oku