Kültür Seyahat

23 Mayıs 2024

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı olan Akyaka beldesi, Gökova Körfezi’nin doğu yakasında yer alır. Konum olarak Muğla ve Marmaris’in tam ortasında olduğundan gezginler için de son derece merkezi bir yerdir. Gökova’nın en bereketli, geniş ve dingin yüzü diyebileceğimiz Akyaka pek çok doğal güzelliği bir arada sunan bir belde. Öyle ki bir yanda çam ormanlarının kapladığı yemyeşil uçsuz bucaksız bir yer diğer yanda temiz ve berrak denizi ile cennetten bir parça misali. 

Geçmişte bu bölgede, en eski yerleşim yerlerinden biri olan İdyma Antik Kenti varmış. Sonrasında Roma ve Osmanlı İmparatorluğunun himayesine giren bölge doğal güzellikleri korunarak günümüze kadar gelmeyi başarmış. Hem denizi hem ormanları hem de doğa sporu imkanlarıyla Akyaka günümüzde hem yerli hem de yabancı turistlerin bölgede en çok rağbet ettiği yerlerin başında geliyor. İşte Akyaka’ya görülmesi gereken doğa harikası yerler. 

Akyaka-1

Akyaka Plajı

Akyaka’nın muhteşem denizinin tadını doya doya çıkarmak için uğramanız gereken ilk yer Akyaka Plajı'dır. Buradaki deniz sığ olduğundan özellikle çocuklu aileler için güvenilir bir plajdır. Sabah erken saatlerde deniz son derece dingin ve sakindir. Öğleden sonra ise dalgalanmaya başlar. Denize girmek, güneşlenmek yanı sıra akşamüstü güneş batarken plaj yürüyüşü yapmak son derece keyiflidir. Günbatımında ortaya çıkan kızıllık özellikle doğa fotoğrafları çekmek isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsattır. Kıyı boyunca uzanan kafelerde bir şeyler içebilir, sandalyenizi alıp akşam yıldızların muazzam manzarasına dalabilirsiniz. Plajda aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Şezlong, WC, duş, soyunma kabini vs. Her ne kadar yaz ayları çok kalabalık olsa da mutlaka uğramanızı öneriyoruz. 

Akyaka-2

Akyaka Orman Kampı

Akyaka denizi kadar yeşillik alanlarıyla da ünlü bir belde. Dolayısıyla burada hem deniz mavisini hem de orman yeşilini bir arada bulmanız mümkün. Özellikle doğa ve kamp tutkunlarının favori noktalarından bir tanesi Akyaka Orman Kampıdır. Merkeze oldukça yakın bir yerde bulunan kampta piknik yapabilir, doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Ayrıca karşınıza çıkacak olan eşsiz manzaraları da fotoğraf makinenizle çekmek isteyebilirsiniz. Akyaka Orman Kampının denize bağı olmadığından denize girmek için merkeze gitmeniz gerekiyor. Ancak sadece kamp amaçlı giderseniz son derece keyif alacağınız su götürmez bir gerçek. Kamp alanında yine ziyaretçilerin ihtiyaç duyabileceği her detay düşünülmüş. Duş, WC, elektrik prizi, çocuklar için park ve daha pek çok ihtiyaca yönelik alan görmek mümkün. 

Nail Çakırhan Evi ve Akyaka Evleri

Akyaka, denizi ve doğasının yanında birbirinden etkileyici mimari özelliklere sahip evleriyle de göz dolduran bir yer. Akyaka’nın bu meşhur mimari kimliğini ise Nail Çakırhan oluşturmuş. Kendisi aslen bir mimar olmayan ve daha çok şair, yazar kimliği ile bilinen Çakırhan, Akyaka’ya yerleşerek Muğla-Ula evlerine ayrı bir renk, doku ve ruh katmıştır. Akyaka Evleri ekolü denildiği zaman akla Nail Çakırhan gelir. Akyaka’da tasarladığı evi 1983 yılı Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görülmüş. Nail Çakırhan Evi günümüzde Nail Çakırhan-Halet Çambel Kültür ve Sanat Evi olarak ziyarete açıktır. Akyaka’nın birbirinden estetik ahşap evleri doğa ile bir bütünlük oluşturan yapısı ile dikkat çeker. Genellikle 2 katlı olarak tasarlanmış evler ahşap ve taş kullanılarak yapılmış. Evlerde Muğla Bacaları olarak bilinen meşhur baca sistemi kullanılmış. Bu da evlere çok daha ihtişam ve güzellik katmış. 

Akyaka-3

İdyma Antik Kenti Kaya Mezarları

Akyaka ile Kozlukuyu Köyü (Gökova) arasında yer alan kaya mezarları geçmişten günümüze kadar gelebilmiş nadide yapılardır. Bu mezarlar Likya tipi mimari özelliği ile dikkat çeker. Dışarıdan bakıldığında bir tapınağı anımsatır. Bu taş mezarların yapımının M.Ö. 4. Yüzyıla dayandığı düşünülmektedir. Bu mezarların özelliği genellikle üst düzey devlet adamları ya da aristokratların kullanımı için yapılmış olmasıdır. Zamanında mezarların içerisine ölü hediyeleri de konulurmuş. Akyaka ziyaretinizde bu tarihi mirasları da görmek isteyebilirsiniz. 

Sedir Adası (Kedrai Antik Kenti)

Gökova denildiğinde akıllara ilk gelen yerlerden bir tanesi Sedir Adası’dır. Akyaka limandan Sedir Adası’na kalkan teknelerle ulaşım kolay bir şekilde sağlanabiliyor. Bu turlar, Gökova Körfezi’nin eşsiz manzarasını da gözler önüne serdiğinden mutlaka deneyimlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sedir Adası için Açıkhava müzesi demek yanlış olmayacaktır. Üçlü ada grubu içerisinde en büyük olan adadır. Bu ada Cedrae (Kedrai) Antik Kenti’nin kalıntılarına ev sahipliği yapar. Büyüleyici bir manzaraya sahip olan adada zamanında Mısır Kraliçesi Kleopatra ve Marcus Antonius aşk yaşadığı rivayet edilmektedir. 

Akyaka-4

Aşıklar Yolu

Dev okaliptüs ağaçlarının süslediği ve son derece romantik bir atmosfer sunan Aşıklar Yolu, gezginlerin ve turistlerin mutlaka uğraması gereken bir yer. Neredeyse bir asırlık ağaçların çevrelediği yol görsel bir ziyafet sunar. Gökova’nın sembolü haline gelmiş olan Aşıklar Yolu’nun elbette bir öyküsü de var. Zamanında bataklık olan bu bölge sıtma belasını da köye getirmiştir. Ancak büyük uğraşlar sonucu getirilen yüzlerce litre su barındıran okaliptüsler sayesinde bataklık yavaş yavaş kurumaya başlar ve sıtma sorunu da ortadan kalkar. Aşıklar Yolu hem yürüyüş hem de sabah sporu için son derece güzel bir yerdir. Fotoğraf çekmek isteyenler için ise birbirinden renkli manzaralara ev sahipliği yapar. Akyaka ziyaretinizde Aşıklar Yolu’nu da listenize eklemeyi ihmal etmeyin deriz. 

Muğla'nın Antik Kentleri-0
Kültür Seyahat

Muğla'nın Antik Kentleri

Ülkemizin turizm açısından en önemli şehirlerinden bir tanesi olan Muğla sadece denizi ya da plajları ile değil, kültürel ve tarihi zenginlikleri ile…

Devamını Oku
Akyaka-0
Kültür Seyahat

Doğanın Dingin Yüzü: Akyaka

Gökova’nın en bereketli, geniş ve dingin yüzü diyebileceğimiz Akyaka, bir yanda çam ormanları diğer yanda turkuaz denizi ile pek çok doğal güzelliği…

Devamını Oku
Ölüdeniz-0
Kültür Seyahat

Kurban Bayramı’nda Şehirden Kaçış

Popüler turistik beldelere nazaran nispeten sakinliğini koruyabilen ama doğal güzellikleri konusunda hiçbirinden eksik kalmayan şahane önerilerle…

Devamını Oku