Kültür Seyahat

2 Temmuz 2022
Güncelleme Tarihi: 3 Temmuz 2022

Bayram geldi, hoş geldi. Hem de ne gelmek; tam tamına 9 gün! E hal böyle olunca, bu uzuuuun bayram tatilini dinlenmek ve eğlenmek için bir fırsata dönüştürmek isteyenlerimiz de çoğaldı. Karar vermek zor, bunun farkındayız. Seçenekler o kadar çok ki düşündükçe kafamız iyice karışıyor ve işte tam da böyle durumlarda devreye bu hayat kurtaran listeler geliyor. 

Sizin için öyle bir liste hazırladık ki adrenalin tutkunları da, sağlık turizminden vazgeçemeyenler de, tatilde güneş-deniz ve kum üçlüsünden başka bir seçeneği kabul etmeyenler de, herkes ama herkes mutlaka bir tanesine gönlünü kaptıracak. E hadi o zaman, biz önerilerimizi yapmaya başlayalım, karar vermesi sizden. 2022 Kurban Bayramı'nda nereye gidebiliriz diyenler, yazının bundan sonrasını kaçırmasın.

Gökçeada ve Bozcaada, Çanakkale

Çanakkale'nin incileri, müdavimlerinin gözbebekleri: Gökçeada ve Bozcaada. Daha önce yolunuz düşmediyse artık bu konuda bir şeyler yapmanın zamanı geldi de geçiyor demektir. Ülkemizin en büyük adası olan Gökçeada renkli Rum köyleri, sualtı milli parkı, Gizli Liman'ı ve Laz Koyu ile bayramda da coşkunuza ortak olmaya hazır. Adanın meşhur kurabiyelerinden tatmadan da sakın ha dönmeyin, bizden söylemesi.

Bozcaada.jpg

Gelelim güzeller güzeli Bozcaada'ya. Makilerin ve ufak çalılıkların çevrelediği Bozcaada o meşhur rüzgarları ve çivi gibi soğuk sularıyla kavurucu sıcaklarda gerçek bir vaha gibi. Rum mimarisinin örnekleriyle süslü sokakları, doya doya manzara izleyebileceğiniz tepeleri ve hala butik bir tatil yapabilmenin mümkün olduğunun kanıtı gibi size gülümseyen işletmeleriyle bu bayram bizce gidilesi, görülesi bir tatil beldesi. Turkuaz sularının ışıldadığı Ayazma Plajı, Mitos ve Habbele Plajları da denizin keyfini sürmek isteyenlerin yüzünü güldürecek denli büyüleyici.

Çökertme Koyu, Bodrum, Muğla

Mandıra Filozofu’ filminin en can alıcı sahnesiydi Çökertme Koyu’nda çekilen sahneler. Farklı bir amaç için Çökertme Koyu’na gelen ünlü ve zengin iş adamı Cavit (yani çok sevdiğimiz rahmetli Rasim Öztekin), filmin sonunda Mandıra Filozofu Mustafa Ali'den (Müfit Can Saçıntı), Çökertme’nin cezbedici sularından ve atmosferinden o kadar etkileniyor ki bu koyda kalmaya karar veriyor.

Çökertme.jpg

Çökertme işte böyle bir yer; bir kez bile gitseniz hemen sizi etkisi altına alıveriyor. Turkuaz suları ve sakin atmosferiyle huzur kelimesinin doğadaki tanımı olan koy, gerçekten de bünyede alışkanlık yapmaya çok müsait. O yüzden gittiğinizde gözünüz çevredeki arsalara, evlere takılırsa şaşırmayın. Belki siz de bayram tatili için geldiğiniz Çökertme Koyu'na bir gün yerleşiverirsiniz, belli mi olur?

Yeni Foça, Eski Foça, İzmir

Foça’nın eskisi de güzeldir, yenisi de. Ama bizim fikrimizi sorarsanız, ünlü Sazlıca Koyu, Bağarası Köyü, Phokaia Antik Kenti gibi güzellikleri barındıran Eski Foça daha da bir özel. Kalamar, midye, ıstakoz gibi deniz ürünlerini de seviyorsanız değmeyin keyfinize!

Foça.jpg

Yeni Foça'yı sevenler hemen kızmasın, ıssız Burunucu Plajı, güzelim taş evleriyle otantik Kozbeyli Köyü, Fener Yarımadası'ndaki Karakum Plajı... Yeni Foça'nın gezilip görülecek yerleri saymakla bitmez. Tercihiniz hangisi olursa olsun, adını meşhur foklarından alan İzmir'in bu kendi halinde tatil beldeleri turkuaz suların keyfini çıkarmak için birebir. Bayram tatilinizin mutlaka bir gününü Foça Adaları olarak bilinen Orak, İncir, Fener ve Atatürk Adaları arasında bir tekne turuna ayırmanızı ve üstüne deniz kenarında okkalı bir dibek kahvesiyle günün yorgunluğunu atmanızı öneririz.

Melikler Yaylası, Dedegöl Dağı, Isparta

Yenişarbademli-Aksu yolu üzerinde bulunan Dedegöl Değı eteklerindeki Melikler Yaylası, kampçıların ve doğaseverlerin adeta göz bebeği sayılıyor. Her sene Mayıs aylarında düzenlenen Dedegöl Dağcılık Şenliği, yüzlerce kampçıyı yemyeşil alanlarda ağırlıyor. Pınargözü Mağarası’na yürüyüş yapıp kayalıkların arasındaki Yaka Kanyonu’nda macera dolu bir tur gerçekleştirebilirsiniz. Daha fazla maceracı bir ruha sahipseniz Dedegöl Dağı’na adrenalin dolu bir tırmanış yapabilirsiniz. Melikler Yaylası’na gitmişken hemen 9 kilometre yanında bulunan Kızıldağ Milli Parkı ve kökeni Romalılara kadar dayanan Zindan Mağarası, görülmesi gereken doğal güzellikler arasında yer alıyor.

Karaburun, İzmir

Şehrin en uç noktası Karaburun, nice güzel koylara ve muhteşem denizlere ev sahipliği yapıyor. İzmir’e bağlı olan Karaburun’da, Kurban Bayramı’nda denizin, güneşin ve kumsalların tadını doyasıya çıkarmaya ne dersiniz? İzmir'in Çeşme'si kadar ünlü olmasa da doğal güzellikleri bakımından herkesi kendine hayran bırakan ve özellikle İzmirlilerin hafta sonu kaçmayı en sevdikleri yerlerden biri Karaburun. 

Karaburun.jpg

Kaynarpınar Koyu, Ayı Balığı Koyu, Boyabağı Koyu, Akvaryum Koyu, Mimoza Koyu, Hamzabükü Koyu gibi koyları, sizi hem temiz denize hem de kumsala doyuracak. Mutlaka Mordoğan'daki ardıç ağaçlarıyla ünlü Ardıç Plajı'na, Gülbahçe'ye ve kurabiyesinin pek meşhur olduğu Balıklıova'ya uğramayı da ihmal etmeyin. Ha tabi bir de gezilecekler listenize mutlaka eklemeniz gereken bir yer daha: Kentsel Sit Alanı ilan edilen Rum Sazak Köyü.

Palamutbükü, Datça, Muğla

Datça deyince akla masmavi sular, el değmemiş koylar, yeşilin ahenkli doğası, geceleri bol yıldızlı bir gökyüzü ve huzur dolu bir atmosfer geliyor. Muğla’nın ilçesi Datça, gerek yerli gerek yabancı turistler için turizm anlamında bulunmaz bir Hint kumaşı. Palamutbükü ise Datça’nın en popüler koylarından biri. Tertemiz sularında yüzmenin ayrı bir keyif olduğu Palamutbükü’nün hemen yanı başındaki Akvaryum Koyu, Gerence Koyu, Kurubük Koyu, Ovabük Koyu, Hayıtbükü Koyu kesinlikle denize girip keyfinin sürülmesi gereken koylardan. Datça’ya gitmişken zeytin, zeytinyağı, badem, bal, çağla gibi enfes ve yöreye özgü lezzetleri asla es geçmeyin. Datça’da yapacağınız tekne gezileri ise yanınıza kar kalacak türden. Kızıl taşlı ya da turkuaz taşlı plajlarda, kendinizi kaybetmeniz an meselesi.

Pamukkale, Denizli

Pamuk pamuk görüntüsü ile akıllarda yer eden Pamukkale travertenleri, hem yerli hem de yabancı turistlerin akınına uğrayan meşhur bölgelerden. Tatil yaparken aynı zamanda şifalanmak için de bulunmaz nimet. Stresten arınmanın daha güzel bir yolunu düşünemiyoruz bile.

Pamukkale.jpg

Kendini gerçek manada bir kraliçe gibi hissetmek isteyenler aynı zamanda Antik Kleopatra Havuzu'nda güzelleşebilir, şifalı kırmızı sularında bütün yorgunluğunu atabilir. Akşamına da leziz gözlemelerinden tattığınızda sizden daha keyiflisi yok. Bayram dönüşü kendinizi zinde ve ferahlamış hissedeceğiniz Pamukkale, belki de size daha önce düşünmediğiniz bir tatil alternatifi sunacak. Düşünmeye değer.

Tamam hepsi çok güzel ama ben biraz daha farklı, daha heyecan verici bir alternatif istiyorum diyenler, Likya Yolu'nun Nefes Kesen Durakları ve Akdeniz'deki En İyi Dalış Noktaları yazılarımızı da mutlaka okumalılar.

Yeme İçme

Boyozdan Kumruya: İzmir’in Dillere Destan Sokak Lezzetleri

Ege’nin bir başkenti olsaydı bu şüphesiz İzmir olurdu. Türkiye’nin üçüncü büyük şehri İzmir, gezilecek yerlerinin yanı sıra lezzetleriyle de dillere…

Devamını Oku
Sığacık-0
Kültür Seyahat

Türkiye'nin Yavaş Şehri: Sığacık

Türkiye'nin ilk Citta Slow (yavaş şehir) unvanını alan Seferihisar'ın en gözde bölgesi Sığacık, ziyaretçileri ilk bakışta sırtında evler…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Hayalinizdeki Ege Köyü'nü Keşfedin: İzmir'in En Güzel Köyleri

İzmir’e yakın bir Ege köyüne yerleşmek artık emeklilik hayali olmaktan öteye geçti. Şehir hayatının ortaya çıkardığı yoğun stres nedeniyle pek çok…

Devamını Oku