Kültür Seyahat

7 Haziran 2022

Çok uzak ama aynı zamanda bize çok yakın büyüleyici bir dünya var: denizler. Denizin derinliklerinde, güneş ışığı suyun içinden süzülür ve mağaralardan ve deniz bahçelerinden oluşan mavi yaşamı görmemizi sağlar. Bu kadar güzel bir dünyayı keşfetmenin en güzel yolu ise derinlere dalmak yani dalış yapmak. Türkiye’de birçok dalış noktasının olmasına rağmen özellikle Akdeniz’de deniz yaşamını yakından keşfedebilirsiniz. 

1. Kaş

Akdeniz’de ve Türkiye’de dalış yapmak denince akla ilk gelen yer Kaş’tır. Dalış yapanların en uğrak destinasyonu olan Kaş’ta dalış yapmak hem profesyoneller için hem de amatörler için çok uygun vaziyette. Burada dalış yapmanın en güzel yanlarından biri denizde çok fazla batık olması. Derinlere daldığınızda karşınıza çıkan farklı batıklarla farklı dünyalara tanıklık etmeniz mümkün. Bunlardan belki de en önemlisi Uluburun Antik Batığı’dır. Günümüzden tam olarak 3400 yıl önceye ait olan bu batık ancak 1982’de bir balıkçı tarafından keşfedilmiştir. Batığın içinden o dönemlere ait değerli takılar ve silahlar ortaya çıkmıştır. Bütün eşyaları çıkartmak 10 yıl gibi bir süreci almış olsa da içindekiler şu an Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Akdeniz Dalış Noktaları (1)

Kaş’ta görebileceğiniz bir diğer dikkat çekici batık ise, II. Dünya Savaşı’na ait olan bir İtalyan uçak batığı. Söylenene göre uçağın içinde hala cephaneler durmakta.

Kaş, Kanyon civarlarında da Pamuk Batığı adında bir Yunan gemisi batığını görebilirsiniz. Adını geminin taşıdığı pamuktan alıyor. Kaş’ta dalış yapmanın bir diğer güzel yanı ise birçok canlıyla karşılaşabilme olanağınız. Özellikle batıkların altında bulunan bir sürü deniz florasını ve çeşit çeşit deniz canlılarını görebilirsiniz. Neredeyse bütün bölgelerin dalışa çok yakın olması dalış yapanları buraya çekiyor. Aynı zamanda hava kötü bile olsa, yaz kış dalış yapmak mümkün. 

2. Kemer

Dalış yapmayı sevenlerin en sık gittiği yerlerden bir diğeri ise Antalya, Kemer. Bölgede birçok dalış noktası bulunuyor ama en meşhuru dünyaca ünlü Üç Adalar. Batıklarla dolu olan denize dalmaya gelen yüzlerce insan var. Üç Adalar’a hem Kemer’den hem de oraya yakın olan Tekirova’dan ulaşmak mümkün. Oldukça büyük ve geniş bir dalış yeri olan Üç Adalar özellikle deniz canlılarının dünyasını merak edenler için en tercih edilen dalış noktalarından biri konumunda. Sürü halinde kalamar, orfoz, trompet balığı ve trakunya gibi birçok balık çeşidi barındırmakta. Gece dalışlarına da izin verilen yerde, eğer gece dalışı yaparsanız ahtapot ve deniz tavşanı bile görebilirsiniz. Eğer dalış yapmayı bilmiyorsanız veya dalış yapmadan önce bir kendimi deneyeyim diyorsanız, size yarım saatlik dalış eğitimi de veriliyor. Dalış eğitim yerine ise tekne ile ulaşılıyor.

Akdeniz Dalış Noktaları (3).jpg

Bunun yanında Kemer dalışınızda Paris Batığı’nı da görebilirsiniz. I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin vurmuş olduğu bu Fransız gemisi 34 metre derinlikte. Batığın büyüleyiciliğine kapılmışken yanınızda size eşlik eden mürenleri, akyaları, papaz balıklarını ve barakudaları görme şansı da yakalayabilirsiniz.

Kemer’de aynı zamanda birçok koy da bulunmakta. Kiriş Mağara Koyu bunlardan biri. Rüzgâra karşı oldukça korunaklı olan koy, dalışa yeni başlayanlar için en uygun yerlerden biridir. Adını yakınlarında bulunan mağaralardan alırken, denizin içinde de Kabarcık Mağarası adlı bir mağara da bulunuyor. Kemer’in her yerinde olduğu gibi burada da çeşitli deniz canlısı görmeyi bekleyebilirsiniz.

3. Kalkan

Kalkan’da bulunan dalış noktalarının çoğu genellikle daha profesyonel dalış yapanlar tarafından tercih edilmekte. Akıntısının fazla olması ve rüzgârın daha sert esmesi amatör dalışçılar için uygun olmayabilir. Fakat az da olsa pek dalış tecrübesi olmayanlar için de uygun dalış noktaları mevcuttur.

Birçok deniz canlısına ev sahipliği yapan Kalkan'da karşılaşabileceğiniz canlılardan bazıları deniz kaplumbağası, vatoz, orkinos ve hatta köpekbalığı. Kalkan’da dalıp görebileceğiniz yerlerin ilk başında Mavi Mağara geliyor. 1972 yılında keşfedilen mağara adını güneş ışınlarının mağaraya denizin dibinden yansıyarak mavi renkte fosforlar oluşturmasından alır. Harika bir atmosfere sahip olan mağara Kalkan’a giden dalıcıların gözdesi durumunda.

Akdeniz Dalış Noktaları (4)

Mavi Mağara ziyaretiniz sonrası Kalkan limanına 40 dakika uzaklıkta olan Öksüz Ada’da da dalış yapabilirsiniz. Bu adada genelde gece dalışları yapılır fakat gündüz de dalış yapanlar mevcuttur. İnsanları Öksüz Ada’ya çeken şey ise buradaki birbirinden farklı balık çeşitlerini görebilmek. Öksüz Ada’da dalış yapanların kerevit, ahtapot ve köpekbalığı görebilmeleri mümkündür.

Kalkan’da dalabileceğiniz dalış noktalarından bir diğeri ise Sakarya Batığı. Bu batık 1893 yılında batan “York Düşesi” adlı İngiliz yük gemisidir. Gemi 15 metreden başlayıp 50 metre aşağıya kadar gitmekte. Böylece hem amatör hem de profesyonel dalış yapanlar batığı görebilme şansı yakalayacaklardır. Acemi olan dalışçılar 15 metrede bulunan geminin pruva yani baş kısmını görebilir fakat profesyonel dalışçılar daha derinlere inip pupa kısmını görme şansı yakalayabilirler. 

4. Fethiye

“Akdeniz ve Ege’nin İncisi” olarak anılan Fethiye deniz-kum-güneş üçlüsü sayesinde bilinse de dalışçılar için de oldukça popüler olan bir nokta. Dalyan Koyu Fethiye’de dalış yapabileceğiniz en güzel yerlerden. Sadece 10 metre derinliği olması dolayısıyla özellikle yeni başlayanlar için en ideal mekânlardan biri. Tek dalış için değil aynı zamanda yüzmek için de çok uygun bir yerdir. Gece dalışları da yapılan yerde deniz sümüklü böceği, sünger ve ahtapot görebilirsiniz.

Akdeniz Dalış Noktaları (2)

Bölgenin en meşhur koylarından biri olan Akvaryum Koyu da dalış yapmaya çok elverişli. Burası da yaklaşık 10 metre derinliğe sahip olduğu için her seviye dalıcı için diğer bir uygun yerdir. Zemini hem kumlu hem de kayalıklıdır böylece deniz canlılarını görmeye daha çok olanak sağlar. Burada aynı zamanda gece dalışı da yapabilirsiniz.

Akdeniz ücretsiz kamp-0
Kültür Seyahat

Akdeniz’in Ücretsiz Kamp Alanları

Göz alıcı doğası, serin suları ve sakin koylarıyla Akdeniz, kamp tutkunlarını cezbeden bir nokta. Biz de sizler için yaz bitmeden gidip tadını…

Devamını Oku
Damlataş
Kültür Seyahat

Kasım'da Bir Başka Olur: Antalya Plajları

Yaz ayları sonrasında her ne kadar havalar soğusa da Antalya’nın güneşi hep bir başkadır. İnsanın içini ısıtmakla kalmaz, soğuk kışa girmeye yakın…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

2022'nin En Muhteşem Rotaları'nda Tanıdık Bir Yer: Teke Yarımadası

National Geographic’in “Aileler için en iyi yerler” kategorisinde önerdiği Teke Yarımadası, aslında meşhur Likya bölgesinin ta kendisi.

Devamını Oku