Kültür Seyahat

20 Nisan 2022
Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2022

Zorlu bir kışın ardından doğayla kucaklaşmayı, denize kavuşmayı, mis gibi havayı içimize çekmeyi hak ettik. Hafta sonu ile birlikte beş günü bulan bayram tatili ise bunun için biçilmiş kaftan.

İster deniz-güneş, ister bağ evi, ister orman kampı; hangisini tercih edersek edelim, tatilimizin ekonomik olması hepimizin önceliklerinin tepesinde yer alıyor. Bunu bildiğimiz için de, hala kararını vermemiş olan Flyista okurları için bayram şekeri tadında öneriler hazırladık. Hazırsanız başlıyoruz, işte 2022 Ramazan Bayramı için en ekonomik tatil fikirleri!

1- Seferihisar, İzmir

İzmir’de tatil yapmak dendiğinde aklınıza bir tek Çeşme-Alaçatı geliyorsa, bu yazımızdan sonra bu fikrinizin tamamen değişeceğine inanıyoruz. Türkiye’nin ilk “sakin şehir” unvanlı beldesi Seferihisar’da fiyatlar oldukça makul -özellikle de Çeşme’ye kıyasla-, üstelik denizinin de o turistik Akdeniz beldelerinden hiç aşağı kalır yanı yok. Son zamanlarda gitgide daha fazla insanın keşfetmesiyle birlikte popülerliği artsa da Seferihisar’ın bütününe hala bir balıkçı kasabası havası hakim.

Sığacık

Teos Antik Kenti, Sığacık’ın kedileriyle meşhur Kaleiçi muhiti, sahil boyunca sıralanmış balıkçı tekneleri ve pırıl pırıl denizi, bir tatilden beklediklerinizi fazlasıyla verirken cebinizi de yormuyor. Konaklama seçeneklerinin arasında birçok kamp alanının yanı sıra butik oteller ve şirin pansiyonlar da mevcut. Deniz ve güneşten arta kalan zamanlarınızı motosiklet kiralayarak civar köyleri gezerek geçirmenizi öneririz. Lavanta köyü olarak da bilinen Turgut’a uğramayı, Ulamış köyündeki üretici pazarından Seferihisar’ın meşhur Karakılçık ekmeğinden satın almayı, gece pazarındaki hediyelik eşya tezgahlarını dolaşmayı ve Sığacık’ın organik pazarında köylü kadınların ellerinden çıkma mis gibi kabak çiçeği dolmalarının tadına bakmayı unutmayın.

2- Dalyan, Muğla

Muğla’nın turistik şehirlerini sayın desek, muhtemelen Bodrum’dan, Marmaris’ten, Fethiye’den Dalyan’a sıra gelmez ama eğer bir müdavimine denk gelirseniz Dalyan’ı size anlata anlata bitiremeyecektir. Peki nedir Dalyan’ı bu kadar özel yapan? Bir kere, görüp görebileceğiniz en güzel kumsallardan biri olan İztuzu, aynı zamanda nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta Caretta’ların da evi. Dünya üzerinde çok az yerde bulunan karmaşık lagünü, sazlıkları, kanalları ve gölleri ile benzersiz bir ekosistem olan Dalyan, Kaunos Antik Kenti ve kayalara oyulmuş görkemli Kral Mezarları ile de yürekleri hoplatacak güzelliklere ev sahipliği yapıyor.

dalyan

Bizce seçenekler arasında en güzeli bir tatil evi kiralamak, böylelikle arkadaş grubunuzla veya ailenizle kalabalık ama ekonomik bir tatil geçirmeniz daha mümkün. Zaten koruma altında olan bir bölge olduğu için yerleşim bölgeleri daha ziyade iç kesimlerde yoğunlaşmış durumda ancak ulaşımın her yere çok kolay olduğunu söyleyelim. Dalyan tatilinizde yapılacak listenizde mutlaka şifalı çamur banyosu yapmak, Kaunos Antik Kenti’ni gezmek, labirenti andıran kanalları üzerinde tekne yolculuğuna çıkmak, bir kano kiralayıp mağaraları keşfetmek yer almalı.

3- Samandağ, Antakya

Akdeniz’in en güzel yerinde gizli bir cevherden bahsedeceğiz şimdi: Samandağ. Nedendir bilinmez, Akdeniz dendiğinde pek akla gelen bir yer olmamıştır şimdiye dek, belki de hala bu kadar güzel oluşunu bu keşfedilmemişliğine borçludur. O yüzden müdavimlerini kızdırmak pahasına, bu cevheri saklandığı yerden çıkarmak ve sizlerle tanıştırmak istiyoruz.

Kültürlerin beşiği Hatay, dillere destan bir gastronomi kenti aynı zamanda. Yani burada beş günlük bir tatile gidip de kilo almadan dönmek pek mümkün değil. Ama öyle lezzetler tadacaksınız ki aldığınız kiloları muhtemelen dert etmeyeceksiniz.

samandağ

Türkiye’nin en uzun sahil şeridi olmasıyla ünlü Samandağ’da gezilip görülecek çok fazla seçenek var. Geçmişte önemli bir liman kenti olan Samandağ’da el ile kayalara oyularak oluşturulmuş Titus Tüneli, Roma mezarlarının yer aldığı Beşikli Mağara, doğal bir güzellik olan Batıayaz Yaylası, Türkiye’nin en büyük mozaik müzesi olan Hatay Arkeoloji Müzesi bu seçeneklerden yalnızca bazıları. İncecik kumsalı ile son derece davetkar olsa da bir hayli dalgalı bir denize sahip olduğunu ve çocuklar için çok uygun olmayabileceğini de hatırlatmış olalım.

4- Altınoluk, Balıkesir

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk, ekonomik tatil yapabileceğiniz bir diğer alternatif. Burada denize, doğaya, tarihe ve oksijene tam anlamıyla doyuyorsunuz çünkü Kaz Dağları gerçek manada Türkiye’nin oksijen deposu. Mavi bayraklı plajlarında denizin ve kumsalın tadını çıkarırken, gezinizi Antandros Antik Kenti ziyareti ile taçlandırabilir, Türkiye’nin ilk özel etnografya müzesi olan Tahtakuşlar Müzesi’ndeki eserlerle kent hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Orman içerisinde birçok kamp alanı bulunan Altınoluk, Kaz Dağları’nın efsanelere konu olmuş tepelerine ve doğal alanlarına da ev sahipliği yapıyor. Bunlardan ilki ve belki de en meşhuru Sarıkız Tepesi. Milli Park sınırları içerisinde yer alan Hasan Boğuldu Göleti ve 27 kilometrelik Şahinderesi Kanyonu ise hem piknik yapıp uzun doğa yürüyüşlerine çıkabileceğiniz gözde yerlerden.

5- Amasra, Bartın

Bunca tatil seçeneği arasından Karadeniz’e uğramamak olmazdı. Küçük ve el değmemiş bir belde olan Amasra, Karadeniz’in en güzel yerlerinden biri bizce. Sakinlik ve huzur arayanlar için bulunmaz bir nimet olan Amasra, sırtını yemyeşil ormanlara dayamış muhteşem bir koyda yer alıyor. Burası inzivaya çekilmek, kafa dinlemek ve dünyayla bağlantıyı kesmek için gerçekten ideal çünkü genellikle kalabalık turist grupları arasında dolaşmak zorunda kalmadan baştan sona keşfedebiliyorsunuz.

Amasra

Karadeniz iklimi gereği ilkbahar ayları denize girmek için pek uygun olmayabiliyor ama sahildeki çay bahçelerinde denize karşı çayınızı yudumlamak, bir kraliyet havuzu olan antik Direkli Kaya’ya çıkıp manzarayı izlemek, Amasra Kalesi ve Kuş Kayası Anıtı gibi eserleri gezmek, başta Gürcüoluk Mağarası olmak üzere tek tek mağaralarını keşfetmek ve yeşilin her tonunu hafızanıza kazımak için Amasra’ya mutlaka yolunuzu düşürmenizi tavsiye ederiz.

izmir-list
Kültür Seyahat

İzmir’e Bir de Bizim Gözümüzden Bakın

Kemalettin Kamu, Atilla İlhan gibi şairleri kendine hayran bırakıp üzerine şiirler yazdıran İzmir, her ziyaretçisini kendine hayran bir şekilde…

Devamını Oku
Sakin Şehir Sığacık
Kültür Seyahat

Türkiye'nin En Sakin Tatil Beldeleri

Yaz tatilini tamamen dinlenerek, sakin bir ortamda geçirmek isteyenler burada mı? İşte sessiz sakin deniziyle huzurlu ve keyifli bir tatil ortamı…

Devamını Oku
İzmir ücretsiz plajlar-0
Kültür Seyahat

İzmir'de Ücretsiz Girebileceğiniz Beach'ler

Yaz mevsimi bitmeden, Ege'nin incisi İzmir’in göz kamaştıran sahillerini sizlere getirdik. Bu ücretsiz plajlar doğanın sunduğu renk paletiyle…

Devamını Oku