Kültür Seyahat

2 Kasım 2023

2021 yılında başlayan ve dünyanın en geniş ve kapsamlı festivallerinden bir tanesi olan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin 2023 takvimi belli oldu. Türkiye’nin kültürel değerlerinin ön plana çıkarıldığı festivale hem yurtiçi hem de yurtdışından katılım oldukça fazla oluyor. 

Bu kapsamlı festival mimarlık, tarih, sanat, kültür örnekleri ile bu önemli değerleri insanlara aktarmayı amaçlıyor. Bu anlamda pek çok farklı ilde etkinlikler düzenleniyor. 2021 senesinde başladığından beri her yıl şehir sayısını artırarak devam edilen festivaller oldukça büyük ilgi görüyor. Toplam 11 ilde düzenlenecek olan festivallerin her biri zengin içeriği ile ziyaretçileri memnun ediyor. İşte 2023 Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin etkinlik takvimi.

Kültür Yolu Festivalleri-1

Kültür Yolu Festivalleri Tarihleri

2021’de düzenlenmeye başlanan ve her yıl 5 şehrin daha katıldığı festival programı takvimi şu şekilde:

Portakal Çiçeği Karnavalı (Adana 25-30 Nisan)

Efes Kültür Yolu Festivali (İzmir 28 Nisan-7 Mayıs)

Kapadokya Balon Festivali (Nevşehir 4-12 Ağustos)

Trabzon Kültür Yolu Festivali 12-20 Ağustos

Erzurum Kültür Yolu Festivali (25 Ağustos-3 Eylül)

Gaziantep Kültür Yolu Festivali (15-24 Eylül)

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali (İstanbul 29 Eylül- 15 Ekim)

Başkent Kültür Yolu Festivali (Ankara 29 Eylül- 15 Ekim)

Troya Kültür Yolu Festivali (Çanakkale 8-17 Eylül)

Mistik Müzik Festivali (Konya 23 Eylül- 1 Ekim)

Sur Kültür Yolu Festivali (Diyarbakır 13-22 Ekim)

Efes Kültür Yolu Festivali (İzmir 28 Ekim- 5 Kasım)

Antalya Kültür Yolu Festivali (4 Kasım- 12 Kasım)

Patara

Kültür Yolu Festivalleri İçeriği

Türkiye’nin farklı bölgelerinde düzenlenecek olan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri birbirinden renkli, eğlenceli ve eğitici etkinliklerden oluşuyor. Festivalde amatör ya da profesyonel fotoğrafçıların çalışmaları sergileniyor. Bu çalışmalardan jüri dahilinde en iyi görülene ise para ödülü veriliyor. 

Festivallerin bir diğer önemli etkinliği ise konserler oluyor. Devlet Senfoni Orkestraları'nın verdiği konserlerde yöresel ezgiler ile Atatürk’ün sevdiği parçalara yer veriliyor. Yine insanların çok sevdiği ve bizim yöremize ait Aşık Veysel ve Neşet Ertaş gibi hem geçmiş hem de günümüzden örneklere yer veriliyor. 

Bir Hayalin İnşası adlı sergide ise Atatürk’ün yapay zekâ ile oluşturulmuş fotoğrafları sergileniyor. Kapadokya’da gerçekleştirilecek balon festivalinde birbirinden renkli balonlar havada süzülüyor ve fotoğraf severlere kusursuz kareler sunuyor. Ayrıca Avanos Yaşayan Miras Müzesinde Somut ve Somut Olmayan Kültürel Miras Sergisi ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Yine hemen herkesin ilgisini çekecek “Türk Kahvesi Sergisi” geçmişten günümüze kahve çeşitlerini gözler önüne seriyor. 

Birbirinden ünlü isimleri de ağırlayacak olan festivalde ayrıca belirli dallarda eğitime yönelik atölyeler de düzenlenecek. Darama, yaratıcı yazarlık, tarih gibi atölyeler bu kapsamda meraklıları için düzenleniyor

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik pek çok tiyatro performansı sergilenecek. Amfi tiyatro önüne kurulan rengarenk oyun alanları küçüklerin keyifli zaman geçirmesini sağlayacak. Halka atışından çuval yarışına, labut devirmeden halat çekmeye kadar birbirinden farklı ve eğlenceli oyunlara yer veriliyor. 

Tiyatro gösterilerinde çocukların çok sevdiği karakterlere de yer verilecek. Şirinler, Kral Şakir gibi birbirinden ünlü karakterler sahnede çocuklara eğlenceli vakit geçirtecek. 

İstanbul Kültür Yolu Festivalinde de diğer tüm festival alanlarında olduğu gibi sergi, tiyatro, sinema ve belirli alanlarda atölyeler ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Geçmişten günümüze Galata Kulesi, Mimar Sinan Cami, Kız Kulesi gibi önemli tarihi yapıların fotoğraflarına yer verilecek festivalde aynı zamanda eski İstanbul fotoğrafları da sergileniyor. 

Dijital Sanat kapsamında dijital olarak çizilen resimler, illüstrasyonlar meraklıların ilgisini çekiyor. Çocuklar için sunulan atölye, tiyatro ve sinema seansları da oldukça büyük ilgi topluyor. Festivalde elbette her ilin takvimi birbirinden farklı oluyor. Bu nedenle festival takvimini iyi incelemek gerekiyor. Hem tarihi hem lokasyonu hem de giriş bedelini takvimden takip etmek son derece kolay oluyor.

Sonbaharda Düzenlenecek olan Kültür Yolu Festivalleri

Her sene düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'ni görmek için hala geç kalmış sayılmazsınız. Sonbahar aylarında misafir ağırlayacak olan festivalleri aşağıda görebilirsiniz. 

Kültür Yolu Festivalleri-1.jpg

Efes Kültür Yolu Festivali (28 Ekim – 5 Kasım)

İzmir ve çevresinde düzenlenecek olan festivalde tiyatrodan heykele, resimden bale ve söyleşilere kadar çok kapsamlı bir program hazırlanmış durumda. Dikkat çeken etkinlikler arasında İmbat Türküsü (Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu), Uzak Yakın (Resim ve Heykel Sergisi), Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar (Konser), Türkân Şoray-Ediz Hun Söyleşisi, Kamelyalı Kadın Bale ve Dans Gösterisi gibi birbirinden renkli seçenekler söz konusu. Etkinliklerin bazıları ücretsiz iken bazı etkinlikler ücrete tabidir. Her bir etkinliğin fiyatı farklı olduğundan etkinlik takvimindeki ücret detaylarına bakılabilir.

Efes Antik Kenti ile ilgili önceden bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Aspendos

Antalya Kültür Yolu Festivali (4 – 12 Kasım)

Her sene farklı bir festivale ev sahipliği yapan Antalya, 2021’den beri Kültür Yolu Festivali seçkileriyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Etkinlikle hem yetişkinlere hem de çocuklara uygun pek çok seçenek söz konusu oluyor. Sivas Devlet Tiyatrosu'nun çocuk oyunu Peter Pan, Cumhuriyet Meydanı'nda ücretsiz düzenlenecek Cumhuriyet Konseri, Antalya Kültür Sanat’ta sergilenecek olan Eskizden Piksele Dijital Sanat gibi birbirinden farklı ve her yaşa, zevke hitap edecek etkinlikler mevcut. 

Alaçatı ziyaret (0)
Kültür Seyahat

Alaçatı'yı Tercih Etmeniz İçin 10 Harika Sebep

Türkiye'nin güzelliklerinden biri olarak kabul edilen yer, yerli ve yabancı turistler için keyifli bir tatil destinasyonu sunmaktadır. İşte…

Devamını Oku
Zeytin Rotası-0
Kültür Seyahat

Yemyeşil Bir Rota: Zeytin Yolu Etapları

Bugün yemyeşil bir rotayı tanıtacağız. İzmir bölgesinin kökeni ta antik dönemlere kadar ulaşan zeytinciliğini daha yakından tanımak isteyenler için…

Devamını Oku
izmir-list
Kültür Seyahat

İzmir’e Bir de Bizim Gözümüzden Bakın

Kemalettin Kamu, Atilla İlhan gibi şairleri kendine hayran bırakıp üzerine şiirler yazdıran İzmir, her ziyaretçisini kendine hayran bir şekilde…

Devamını Oku