Kültür Seyahat

10 Kasım 2022

Bir önceki yazımızda güzel Ege köylerini dolaşarak geçen yemyeşil bir rotadan bahsetmiştik. Etaplar öyle fazla ki tek yazıya sığmadı. Urla ve Karaburun etaplarını anlattığımız yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Şimdi kaldığımız yerden Zeytin Yolu'na devam ediyor ve rotamızı İzmir'in sakin şehri Seferihisar'a ve Güzelbahçe'ye çeviriyoruz. Keyifli okumalar.

Zeytin Yolu Devam-1

Zeytin Yolu Seferihisar Etapları

Seferihisar - Kavakdere - Orhanlı - Beyler

İlk durağımız Seferihisar- Kavakdere- Orhanlı- Beyler rotası oluyor. Bu rotaya ulaşabilmek için Konak yönünden sahil yolunu kullanarak Güzelbahçe'ye ulaşmanız gerekiyor. Bu sırada Seferihisar - Güzelbahçe yol ayrımından direkt olarak Seferihisar yönüne doğru dönmelisiniz. Akabinde İlçe merkezine otobandan ulaşmak istiyorsanız Seferihisar kavşağından çıkmalısınız.

Bu rotaya toplu taşıma vasıtasıyla gitmeyi düşünenler olabilir. Bu bağlamda toplu ulaşım için öncelikle, belediye otobüsü ya da metroyla Üçkuyular'da bulunan Fahrettin Altay aktarma merkezine ulaşmalısınız. Sonrasında Üçkuyular semt garajından 730 numaralı belediye otobüsleri ile Seferihisar ilçe merkezine kadar ulaşım sağlanabiliyor. Bu noktada her iki yöntemde de ilçe merkezinden Kavakdere rota başlangıcına özel araçla birlikte eski Ürkmez yolunu kullanarak ulaşmanız mümkün.

Seferihisar ilçesi sınırları içerisinde yer alan en eski yerleşim yeri Teos Antik Kenti. Kent, M. Ö. 2000 yıllarında Akalardan kaçan Giritliler tarafından kurulduğu ve bununla birlikte Karya kenti olarak biliniyor. Bu sayede yörede dört bin yıldan bu yana yerleşimin var olduğu kanısına varmak mümkün. Sığacık Mahallesi'nde konumlanmış olan antik liman kenti Teos, İzmir'in yaklaşık 60 km güneybatısında bulunuyor. Bu kent, Isthmos adı verilen küçük bir yarımada üzerinde kurulup sonrasında da gelişmiş. Yarımada'nın ortasında bulunan Kocakır Tepesi üzerinde de kentin akropolü yükselmekte. Aynı zamanda akropolün kuzey ve güneyinde birer tane limanı bulunan Teos, akropol ile güney liman arasında gelişmiş diyebiliriz. Birbirinden zengin tarihi yapıları da içinde barındıran Seferihisar’ı, zeytin rotası yolculuğunuzdan sonra doyasıya gezmelisiniz!

Zeytin Yolu Devam-2

Zeytin Yolu Güzelbahçe Etapları

Güzelbahçe - Küçükkaya - Payamlı - Kavacık

Sıradaki durağımız Güzelbahçe- Küçükkaya- Payamlı- Kavacık zeytin rotası. Bu rotaya toplu taşıma aracıyla ulaşmak istiyorsanız öncelikle Fahrettin Altay (Üçkuyular) aktarma merkezine ulaşmanız gerekiyor. Sonrasında 8 numaralı belediye otobüsüne binerek Güzelbahçe'ye ulaşmak mümkün. Ayrıyeten Fahrettin Altay semt garajından düzenli olarak minibüs seferleri de mevcut. Güzelbahçe'den Küçükkaya ve Payamlı köylerine ulaşabilmek için 28 numaralı belediye otobüsü kullanmanız yeterli.

Payamlı konumuna özel araçla, Konak yönünden otoban veya sahil yolunu kullanarak ulaşılabilirsiniz. Otobandan gelmeyi planlıyorsanız da Seferihisar çıkışından Güzelbahçe merkezine ulaşmanız mümkün. Güzelbahçe merkezinde tam olarak iki adet zeytinyağı işliği bulunuyor. Güzelbahçe Düğün Salonu bahçesinde bulunan zeytin pres taşı da yer alıyor. Aynı zamanda bu bahçede dört taşlı sistemin üç adet taşı, aksamıyla beraber dekoratif amaçlı olarak kullanılıyor. Bilhassa Güzelbahçe'de bin yaşından fazla zeytin ağaçlarının yanında 1500 yaşından fazla zeytin ağaçları da bulunuyor.

Tüm bunların yanında Güzelbahçe Yaka Mahallesi'nde, eski bir zeytinyağı işliği yer alıyor. Bu işlikte eskiden kullanılan taşlar da dışarıda duruyor. İşliğin güncel sahipleri, Mihriban Karaman ve Mustafa Türkelli kardeşler olarak biliniyor. Dedeleri Mustafa Türkelli'nin kurmuş olduğu ve babaları Mansur Sadık Türkelli tarafından işletilmiş olan tesis, 2004 yılından itibaren kullanıma kapalı. Bu bağlamda tesisin, randımanlı bir günde 5 - 6 ton zeytinden yaklaşık olarak bin litre zeytinyağı çıkaracak kapasiteye sahip olduğu biliniyor. Yolunuz üzerinde bulunan Küçükkaya köyüne uğradıktan hemen sonra Payamlı köyüne geçebilirsiniz. Payamlı meydanında yaklaşık olarak 30 yıl önce terk edilmiş bir zeytinyağı işliği bulunuyor. Pres ve pomparyası Sait İzmit markalı olan bu işlik, dört taşlı sisteme sahip olan bir mekanizma. Sizin de yolunuz Güzelbahçe konumuna düşerse buraları mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Zeytin Yolu Devam-3

Güzelbahçe - Yelki - Çamlı - Bademler - Ulamış

Son durağımız Güzelbahçe- Yelki- Çamlı- Bademler- Ulamış zeytin rotası! Bu rotaya metro ya da otobüs yardımıyla Fahrettin Altay (Üçkuyular) aktarma merkezine ulaştıktan hemen sonra, 8 numaralı belediye otobüsüne binerek Güzelbahçe'ye ulaşabilirsiniz. Ayrıyeten Üçkuyular semt garajından 730 numaralı belediye otobüsü ile bu rota üzerindeki bahsi geçen yerleşimlerden geçerek Seferihisar ilçe merkezine kadar ulaşmanız mümkün. Bu noktada Fahrettin Altay semt garajından düzenli minibüs seferlerinin olduğunu da belirtelim. Payamlı'ya özel araçla Konak yönünden otoban veya sahil yolu kullanılarak da ulaşılabilirsiniz. Otobandan Güzelbahçe'ye ulaşmak için de Seferihisar kavşağından çıkmanız gerekmekte.

Güzelbahçe merkezinde iki adet zeytinyağı işliği bulunuyor. Bu iki zeytinyağı işliğini görmek istiyorsanız bahsettiğimiz güzergahları kullanarak kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Bu güzergahlarda bulunan tarihi hikayeler de sizi çok etkileyecek. Bu rotalar, hem sizi bilgilendirecek hem de unutamayacağınız anlar yaşamanıza vesile olacak. Dolayısıyla zeytin rotaları hakkında bilgi edinmek istiyorsanız girizgahı İzmir’le yapmanızda fayda var. Derin hikayesi ve eşsiz görünümleri vesilesiyle öğrendiklerinizi büyük bir hevesle çevrenize anlatmak isteyeceksiniz. Rotanıza nereden başlayacağınıza karar verip yola koyulmanıza fayda var!

Zeytin Yolu Devam-4

İzmir Fuar-Terra Madre-0
Kültür Seyahat

Terra Madre Anadolu İzmir Gastronomi Fuarı

Dünyanın en büyük gıda hareketi Slow Food (Yavaş Gıda) liderliğinde, "Anadolu'nun Bereketi Dünya Sofrasında" mottosuyla yola çıkan…

Devamını Oku
izmir kahvaltı-0
Yeme İçme

İzmir'in En İyi Kahvaltıcıları

Kahvaltının mutlulukla kesinlikle bir ilgisi var, hele ki o kahvaltı İzmir'de yapılıyorsa. Hafta sonunuzu değerlendirmeniz için, İzmir'in…

Devamını Oku
Urla-0
Kültür Seyahat

Kıyıda Köşede Kalmış Bir Tatil Beldesi: Urla

Ege Bölgesi’nin neredeyse en sakin, en huzurlu ama bir o kadar da tarihi ve keşfedilecek yerlerle dolu olan tatil beldesi Urla’da birbirinden güzel…

Devamını Oku