İpucu
19 Ekim 2020Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2022
Uzun uçuşların ne kadar yorucu olabileceğini söylememize gerek yok. Havayolu şirketleri bu uçuşları yolcular için kolaylaştırmaya çalışsalar da uçuş esnasında ve sonrasında ritmimizi geri kazanmak zaman alabiliyor. Londra’dan Avustralya’ya giden birisi yaklaşık 22 saatini uçakta geçiriyor. Yani bu da film izleyerek, uyumaya çalışarak, uçağın motor gürültüsünü bastırmaya çalışarak geçirilen 22 saat anlamına geliyor. Bu uzun saatler vücudunuzda hafif bir baş ağrısı yapabileceği gibi daha büyük sıkıntılara da sebep olabilir. Peki ama uzun uçuşlarda sağlığınız için yapabileceğiniz şeyler neler? Havada geçirilen vakit nasıl değerlendirilmeli? Uçağa binmeden önceki hazırlık süresini ve bindikten sonra geçen zamanı ne kadar kısaltabiliriz? İşte tüm bunların cevabı için yazımızı okumaya devam edin.
Biletinizi Önceden Alın.
Uçuş uzmanları için bunu söylemeye gerek yok belki ama herkes için tekrar söyleyelim. Biletinizi ne kadar erken ayırtırsanız favori koltuğunuzu ya da daha rahat edebileceğiniz bir koltuğu seçme ihtimaliniz o kadar artar. Ayrıca erken check-in yaptırmak sizi havalimanı yoğunluğundan ve olması muhtemel bir sıradan uzak tutacaktır. Havalimanında geçeceğiniz kontroller zaten vaktinizi oldukça alacak. Bir de bilet sırası beklerseniz uçuş için ayırdığınız süreyi uzatmış olursunuz. Buna hiç gerek yok. En iyisi biletinizi önceden almak. Biletinizi ister gideceğiniz havayolu şirketinin telefon hattını arayarak alın, isterseniz de resmi internet sitesinden e-bilet alın. Her ikisi de işinizi kolaylaştıracaktır.
Jet-Lag İçin Önceden Hazırlanın.
Uzun uçuşların en büyük sıkıntılarından bir tanesini de jet-lag oluşturuyor. Bu da gittiğiniz yerde kaybedeceğiniz birkaç gün demek. Bunun için uçmadan önce gideceğiniz yerin saatine uygun olarak uyku düzeninizi ayarlayın, kesinlikle iyi dinlenin ve eğer varsa molalarda bu ritme bağlı kalarak dinlenin. Uzun süre uçakta oturuyor olacağınız için öncesinde spor yaparak rahatlamak da size iyi gelecektir. Seyahat ederken sağlığınızdan olmak istemezsiniz öyle değil mi? İşte bu yüzden uyku düzeninizi bozmamaya ve rutin alışkanlıklarınızı aksatmamaya özen gösterin.
Bagajınızı Hafif Tutun.
Havalimanına giderken, havalimanında ve de uçuş sırasında bagajınızın sizi yormasına izin vermeyin. Özellikle uçak içerisindeki baş üstü dolaplarına koyacağınız bagajlar hem uçağa binişiniz hem de uçaktan inişiniz sırasında sizi zorlayacak ve yorgunluğunuzu artıracaktır. Ne kadar hafif bavul o kadar az yorgunluk demek. Bu yüzden eşyalarınızı buna göre ayarlamanızda fayda var.
Aktif Olun.
Uzun uçuşlardaki en büyük sıkıntılardan birisi uzun süre hareketsiz kalmaktır. Kan dolaşımını da etkileyen bu hareketsizlik baş ağrılarına, özellikle ekonomi sınıfında oturan yolcularda kramplara sebep olabiliyor. Uzmanlar bunu engellemek için uçuş kurallarıyla uyumlu olarak ara ara koltuğunuzdan kalkmayı ve baldır kaslarınızı kasıp, bırakmayı öneriyor.
Su İçin, Az Tüketin.
Bir diğer önemli konu da su. Hava basıncının yüksek olduğu kilometrelerce yükseklikte yakınınızda su bulundurmak ve tüketmek uzun uçuşlar için oldukça önemlidir. Gökyüzündeki koşullar yerden farklı olduğu için sindirim sistemimiz de farklı çalışıyor. Yorgunluk hissini azaltmak için mümkünse uçmadan önce yemek yiyin. Soğuk yiyecekler yerine sıcakları, gazlı içecekler yerine doğal içecekleri tercih edin.
Tedarikli Olun.
Bu uzun uçuşlarda dinlenmeniz önemli. Bunun için ses geçirmez kulaklık ya da kaliteli bir kulak tıkacı bulundurmanın çok faydasını göreceksiniz. Mümkünse bir boyun yastığı götürmek de uzun uçuşlarınızda işinizi çok kolaylaştıracaktır. Dinlenebilmeniz için kendinize olabildiğince rahat bir ortam hazırlamanız, bazen üzerinize battaniyeden bir çadır yapmanız uzun uçuşun etkilerini minimuma indirecektir. Kendinizi mutlu etmek için çantanıza birkaç atıştırmalık da koyabilirsiniz.
Uçuş esnasında yoganın rahatlatıcı nimetlerinden yararlanmak için, Uzun Uçuşlarda Bedeninizi Yoga İle Rahatlatın yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.