Teknoloji

22 Aralık 2020
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

Akıllı Havalimanı Fikri

Devir teknoloji devri ve etrafımızda gördüğümüz her bir araç akıllı bir formata uyarlanıp teknolojik bir alete dönüştürülüyor. Bu dönüşüm havalimanları için de geçerli bir hal aldı. Akıllı havalimanlarının ana prensibi yolcuların varışından, uçağa binişine kadar yaşanılan tecrübeyi mümkün olan en iyi şekilde sunmak. Bu fikir tüm dünyada uygulanıp yayılmaya başladı örneğin, Incheon Uluslararası Havalimanı gelecek yıldaki başkent Tokyo’da düzenlenecek olimpik organizasyonlar için kendi Akıllı Havalimanı planını şimdiden harekete geçirdi. Bu yüzden sizlerin için en son trendleri derledik.

Self-Service Kulübeler 

Yolcular havalimanında farklı noktalarda bulunan kulübeler yardımı ile kimseye ihtiyaç duymadan check-in işlemlerini yapıp, biniş kartlarını ve bagaj etiketlerini bastırabilir ve valizlerini etiketleyebilirler. Aynı zamanda da bu kulübeler aracılığı ile valiz teslimlerini yapabiliyorlar. Otomatik vize onay kulübeleri ise örneğin, yer hizmetlerinde çalışan operatörlerin uçağa biniş öncesinde vizelerini kontrol etmeyi sağlıyor böylece hem yolcu hem de operatörlere zaman kazandırıyor. Bu teknoloji kulübelerinin genel amacı havalimanında harcadığınız süreyi azaltmak ve size maksimum zaman kazandırmak. 

Yapay Zeka (AI) İle Robot Asistanlar 

Hepimiz havalimanlarında zaman zaman yardıma ihtiyaç duyabilir, soru soracak birini arayabiliriz, bu uçağımızın kapı açılış saatini öğrenmek için de olabilir ya da tuvaletin yerini öğrenmek için de bu yüzden, Münih, Güney Kore ve İstanbul gibi havalimanları yolcu tecrübesini artırmak üzere insansı robotlar geliştirdi. Bu robotlar size dokunmatik ekranları ya da interaktif cevap verebilme özellikleri ile sizlere uçuşunuz ya da havalimanı hakkında rehberlik etme üzerine programlanıp bilgi veriyorlar. Aynı zamanda yapay zekâ ile tasarlanmış bu robotlar farklı sorular aldıkları durumda da veri tabanlarını genişleterek kendilerini her zaman güncel tutuyorlar.

Yeşil Çevre

Gün geçtikçe daha fazla havalimanı çevreci olmaya özen gösteriyor. Bu hedefi yerine getirmek için de San Diego Uluslararası Havalimanı yolcularını uçuş sonrası bilgilendirme kulübelerinde ücretsiz olarak rezervasyon yapabileceğiniz ortak araç kullanımına teşvik ediyor. Bu uygulama ile karbon salınımını en düşük oranlara indirmeyi planlıyor. Diğer bir sorun ise havalimanlarındaki günlük yemek atığı. Bu sorunu önlemek amacıyla, havalimanları binalarda geliştirdikleri sistem ile yemek atıklarını atık gömme sahalarına yolluyorlar ve ekosisteme destek oluyorlar.

Akıllı Havalimanının Avantajları

Toparlamak gerekirse; Akıllı Havalimanları temelde operasyon görevlerini dijital olarak gerçekleştiren, yolcu akışlarını ve genel havalimanı faaliyetlerini GPS ve sensörler gibi teknolojilerin kullanımına dayalı optimize eden havalimanları olarak özetlenebilir. Özellikle büyük hacimli yolcu ve mal girişlerinin gerçekleştiği havalimanlarındaki kontrol ve yönetim sorunlarından yola çıkılmış ve telekomünikasyon, altyapı, robotik ve IoT alanlarındaki farklı gelişmelerin entegre edildiği havalimanları planlanmaya başlamıştır.

En son teknoloji ürünlerinin kullanıldığı bu havalimanlarında, çalışan personelin performansını iyileştirmek, yolcu akışlarını optimize edebilmek, güvenliği maksimum düzeye çıkarmak ve sürdürülebilirliği sağlamak mümkün hale gelmiştir. Örneğin bu sensörler sayesinde uçakların durumu hakkında gerçek zamanlı ve detaylı bilgiler elde edilebilir ve bu da hem bakım işlerinde daha fazla özene hem de uçuş güvenliğinin optimizasyonuna imkan tanır, operasyonel verimlilik iyileştirilir.

İşletme maliyeti azaltılır ve buna paralel olarak verimlilik artar.

Check-in yapımından uçuş kontrolüne kadar yolcu deneyiminin tüm süreçlerde önemli ölçüde iyileşmesini sağlar.

Biyometrik izleme sistemleri, oldukça gelişmiş bir siber güvenlik sistemine sahip olması anlamına gelir.

Yapılan temizliğin sıklığından tesislerin işlerliğine kadar yer hizmetlerinin daha da mükemmel olmasına yardımcı olur.

Sürdürülebilir Bir Havaalanı

Daha temiz ve sürdürülebilir bir altyapı için güneş panelleri, LED aydınlatmaları, düşük tüketimli monitörler ve optimize edilmiş su sistemleri gibi yüksek verimli donanımlar kullanılır. Sıcaklık ve havalandırmanın gerçek zamanlı ölçümü, iklimlendirmenin ve çevre sağlığının optimize edilebilmesini imkanlı kılar.

5 Kitap Bir Yolculuk
İyi Yaşam

Seyahat Etmeyi Özleyenlere: Beş Kitap Bir Yolculuk

Her yolculuğun özel olduğu söylenir. Kimi zaman bulunduğumuz yerden uzaklaşmak için yolculuğa çıkarız kimi zaman da kendimizi bulmak için.…

Devamını Oku
Paylaşımlı Ofisler-0
İyi Yaşam

İstanbul'daki 5 Paylaşımlı Ofis

Freelance ya da uzaktan çalışanların yeni gözdesi paylaşımlı ofislerin gerçekten de bir sürü avantajı var. Özellikle İstanbul'daki paylaşımlı…

Devamını Oku
Geçmişe Açılan Pencere: Minyatür
İyi Yaşam

Geçmişe Açılan Pencere: Minyatür

Perspektif ve derinliğin gözetilmediği bir dünya düşünün. Bütün âlemin, figürlerin boyut gözetilmeksizin ince ince işlendiği bir resme sığabildiğini…

Devamını Oku