Yeme İçme

31 Ağustos 2021
Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2022

Rusya’nın ikinci büyük şehri olan St.Petersburg, “Kuzey’in Venedik” i olarak bilinir. Çok farklı insanlara ve kültürlere ev sahipliği yapan bu şehrin yemekleri de oldukça lezzetlidir. St. Petersburg’da neler yenir ve neler içilir merak ediyorsanız, bu yazımız tam size göre. Öyleyse yemek turumuz başlasın. 

1

Beef Stroganoff

İsmini ülkenin en zengin ve soylu ailelerinden alan Beef Stroganoff, 19. yüzyılda ortaya çıkan ve dünya çapında popüler olan bir yemek. Esasen et soteden yapılan bir Rus yemeğidir. Ekşi krema sosuna küçük sığır ya da dana parçalarının eşlik ettiği bu müthiş lezzet, mutlaka bir kere de olsa tadılmalı. Peki bu yemeğin hazırlanışı nasıl?  Etler ince ince kesildikten sonra tavada soğan, sarımsak, muskat rendesi, tuz ve karabiberle pişirilir. Etler yumuşayınca da son olarak mantarlar eklenir. Tereyağı ile bağlandıktan sonra servise hazır olur. İçerisinde genellikle farklı garnitürler ya da çeşitli sebzeler kullanılır. Leziz mi leziz bir Beef Stroganoff’u denemeye ne dersiniz?  

Pyshki

Halka şeklinde, tatlı bir Rus çöreğidir. St Petersburg'un en lezzetli ikramlarından birisidir. Şehrin geleneksel tatlısı ve kültürünün yadsınamaz bir parçası olan sıcak pyshki, özellikle soğuk mevsimlerde Rus halkı tarafından çokça tüketilir. Genellikle iki çeşidi vardır: Halka şeklinde pyshki ve deliksiz pyshki. Üstü genellikle şekerle tozlanan bu yumuşacık çöreğin yanına en güzel kahve veya çay gidiyor. Eğer St. Petersburg’a giderseniz orada bu çörekten tadabileceğiniz birçok kafeyle karşılaşabilirsiniz. 

Leningradsky Rassolnik

Rusya’da oldukça sevilen bir çorba olan Leningradsky rassolnik, geleneksel olarak turşu ve salamura turşusu kullanılarak hazırlanır. Bu çorbada da gördüğümüz üzere Rusya’da turşunun yeri bir ayrıdır. Sovyet zamanlarında rassolnik et ve arpa ile yapılıyordu. Aslında günümüzde de yapılışı çok farklı değildir ancak zaman içerisinde ufak tefek değişiklikler de olmuştur.  Çorbanın içerisinde sığır böbreği, salatalık turşusu, çeşitli sebzeler, salça ve arpa bulunur. Tavuklu yan ürünleri de olan bu leziz çorba, St. Petersburg’da klasikleşmiş bir yemektir. 

2

Pelmeni

Meşhur Rus köfteleri, çoğunlukla sığır eti ve domuz eti karışımından oluşur. Mayasız hamurun içine kıyma, doğranmış soğan ve dereotu doldurulur.  Bu nefis lezzet, ekşi krema veya tereyağı ile birlikte servis edilir. Ayrıca Pelmeni, genellikle et suyunda çorba tarzında servis edilebilir.

Solyanka

Bu tatlı ve ekşi çorba sadece Rusya'da değil, diğer eski Sovyetler Birliği ülkelerinde de popülerdir ve birçok varyasyonu bulunmaktadır. Rus Solyanka'da her zaman başlangıç noktası olarak salamurada pişirilen salatalık turşusu, patates ve ekşi krema, et (sığır eti, sosis, domuz eti, tavuk karışımı), balık (mersin balığı, somon veya kerevit) veya mantar bulunur. 
 

3

Blini

Krepe benzeyen pan kekler, karabuğday unundan yapılır ve ekşi krema, reçel, meyve, tütsülenmiş somon ve ‘havyar’ ile servis edilir.

Koryushka

Hafifçe kızartılmış kokulu balıklar, Neva Nehri'nin evi olarak adlandırdıkları St. Petersburg'a özgüdür. Farklı soslarla çeşitli şekillerde servis edilir. Nisan ayında sıcaklıkların yükseldiği ve buzlu nehirlerin çözüldüğü mevsimde, bu lezzetli Koryushka'yı genellikle yıl boyunca bulabilirsiniz.

Okroshka 

St. Petersburg’u yazın ziyaret ediyorsanız, bu soğuk çorbayı kesinlikle denemelisiniz. Fermente çavdar ekmeği ile eşlik eden Kvas, çiğ sebze, haşlanmış patatese ve ete eşlik eden harika bir tada sahip.

Zharkoe 

Et ve patates yahnisi diyebileceğimiz bu yemek dana tavuk, domuz veya kuzu etinden yapılır. Soğuk mu soğuk Rus akşamları için mükemmeldir.

4

Chai Çayı

Votka tartışmasız Rusya'nın en yaygın ve meşhur içeceği. Ama Chai'yi de unutmayalım. Tipik bir baharatlı Rus çayı olan bu içecek Rusya’da oldukça sevilir. Tatlı ve tuzlu tarafıyla sizi cezbeder, tadı damağınızda kalır.

1
Kültür Seyahat

St. Petersburg’a Gitmek İçin Nedenler

İnanılmaz mimarisi, müzeleri, katedralleri, kemerli köprüleri ve kanallarıyla, her gezginin mutlaka görmek istediği büyülü bir şehir St. Petersburg.

Devamını Oku
1
Yeme İçme

St.Petersburg'ta Tadılması Gereken Lezzetler

Rusya’dayken Ruslar gibi yiyin, lezzetli tatlılarla ve meyve suları ile dondurulmuş, kalori yüklü bir mutfağın doyurucu porsiyonlarına kendinizi…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

St. Petersburg’a Gitmek İçin Nedenler

İnanılmaz mimarisi, müzeleri, katedralleri, kemerli köprüleri ve kanallarıyla, her gezginin mutlaka görmek istediği büyülü bir şehir St. Petersburg.

Devamını Oku