Kültür Seyahat

4 Ekim 2022

Bilindiği üzere eşsiz mimarisiyle İstanbul, binlerce yıldır birbirinden farklı uygarlıklara başkentlik yapmış bir yer. Aynı zamanda farklı kültürden, dinden ve ırktan insanların bir arada yaşadığı benzersiz bir yerleşim. Asya ile Avrupa’nın kesiştiği noktada, yerleşimi tarih öncesi dönemlere kadar uzanan kadim şehir unvanlı İstanbul, bu bağlamda birçok kişiye ilham kaynağı olmuş. Tarihe şahitlik eden, nice insanların ve olayların yaşanmış olduğu ve güzelliği dillere destan İstanbul’un muhteşem tarihi yerleri ve aynı zamanda önemli mekanları da dizi ve filmlere konu olmuş. Bu yazımızda İstanbul’da en çok çekim yapılan eşsiz semtleri inceleyeceğiz.

Balat, Fatih

Balat, dik yokuşlu efsanevi sokakları, rengarenk tarihi ve canlı evleri, cami, kilise, sinagog, kafe ve otantik görünümlü mekanlarıyla son zamanların en çok dikkat çekici semti olarak akıllara kazınıyor! Bu bağlamda aklınızda bir şeyler canlanıyor mu? Evet, ‘’Yeditepe İstanbul’’ dizisi tam olarak burada çekildi! Dizide gördüğünüz buram buram tarih kokan sokaklar Balat’ta bulunuyor. Bununla birlikte Balat, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini önemli ölçüde çekiyor. Gerek tarihi yapısı gerekse eşsiz mimarisiyle Balat, hem ekran karşısındaki seyircileri hem de ziyaretçileri büyülemeye devam ediyor!

Balat

Sarıyer

Sarıyer, Avrupa yakasının sahil şeridindeki tarihi semtlerinden biri olarak biliniyor. İçinde birbirinden farklı göz alıcı güzelliği içinde bulunduran bu semt tarihi dokusu, doğası, yalıları, turistik mekanlarıyla en işlek ve popüler olan güzergahlar arasında güncel yerini korumaya devam ediyor. Yalı demişken, ‘’Aşk-ı Memnu’’ dizisinin Sarıyer’de çekildiğini herkes bilir. Dizide de görmüş olacaksınız ki bu muhteşem yer, zengin kesime hitap etmesi vesilesiyle tarihe damga vuran dizilere de konu olmuş! Yalı hayatında yaşanılan olayları ele alan bu dizi, Sarıyer’in de tanıtılmasına önayak olmuş diyebiliriz. Diziyi izlememiş ve yeni başlamak isteyenler adına şunu söylemeliyiz; dizinin sizi alıp götüren hikayesi bir yana, Sarıyer'in muhteşem deniz manzarası da oldukça etkileyici unsurlardan bir tanesi.

Sarıyer

Kuzguncuk / Üsküdar

Üsküdar, İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan ve boğazın kıyısındaki tarihi semtlerden bir tanesidir. Ayrıyeten ‘’Ekmek Teknesi’’ dizisini izleyenler hemen fark etmiştir. Bu soluksuz dizi tam olarak Kuzguncuk’ta çekildi! Bu bağlamda popüler dizilere ortam hazırlayan Kuzguncuk, diziseverlerin de gözdesi konumunda! Üstelik yetişkinleri okul sıralarına götüren ‘’Hayat Bilgisi’’ dizisi de tam olarak burada çekildi! Hayır, bitmedi! Akıllara kazınan ‘’Perihan Abla’’ dizisi de bu muhteşem semtte çekildi. Eşsiz anılara şahitlik eden bu tarihi yer, yönetmenlerin de büyük ölçüde dikkatini çekmeyi başarıyor. Aynı zamanda Kuzguncuk, Üsküdar’ın en iyi mahallesi olarak bilinir. Bu bağlamda renkli cumbalı evleri, mahalle kültürünün yaşatıldığı o eşsiz ortam, boğazın incisi sokakları gezerken sizi tarihe yolculuğa çıkaran köşkleri ve yalılarıyla adeta hayranlık uyandıran bir semt. Bu noktada Kuzguncuk, birçok diziye de ilham kaynağı olmuş denilebilir.

Kuzguncuk

Cihangir

Her gün binlerce insanın geçtiği bu semt, oldukça popüler bir diziye ortam hazırladı. Bu noktada televizyona damga vuran "Camdaki Kız’’ dizisi, tam da Cihangir’de çekildi! Diziyi izleyenler bilir. Cihangir’in eşsiz sokakları ve mimarisi, tam da bu diziye uygun olarak tasarlanmış gibi! Bu bağlamda çekilen dizinin konusuna göre bir alan belirlemenin, yönetmenler adına ince eleyip sık dokunulan bir iş olduğunu da söylemeden geçmeyelim! Aynı zamanda Cihangir, popülaritesi yüksek bir yer olduğu için bu semtte ünlü camiasından kişileri görmeniz de mümkün!

Beylerbeyi

Çağan Irmak’ın yönetmenliğini üstlendiği ‘’Çemberimde Gül Oya’’ dizisini hatırladınız mı? İşte bu muhteşem dizi, konum olarak Beylerbeyi ilçesinde çekildi! Bu noktada Beylerbeyi, uzun bir süre boyunca bu diziye ilham kaynağı oldu. Aynı zamanda televizyon karşısındaki izleyiciler, hem dizinin konusundan hem de çekilen yerlerin kültürel çeşitliliğinden dolayı ekran karşısından kendilerini alamadı! 2000’li yıllara damga vuran bu dizi, Beylerbeyi ilçesini uzun uzadıya tanıttı diyebiliriz. Bu noktada anılarınızı tazelemek isterseniz dizinin çekildiği bu semte kesinlikle gitmelisiniz!

Çengelköy

Biraz maziye gitmeye ne dersiniz? O halde gelin, hep birlikte 90’lı yıllara bir geçiş yapalım! O yıllarda televizyon camiasına damga vuran eşsiz diziyi hatırladınız mı? Evet! Şevket Altuğ’un başrolünü üstlenmiş olduğu ‘’Süper Baba’’ dizisi, bu döneme ait. Ayrıca diziyi izleyenler çekilen yerin Çengelköy olduğunu hemen anlayacaktır. Bu bağlamda İstanbul’un çoğu ilçesi, birbirinden farklı dizi ve filmlere set olmuş diyebiliriz. Sizi tarihin tozlu sayfalarında götürecek bu eşsiz semt, günümüzde de çekimi sürdürülen dizilere adeta bir set olarak yardım ediyor diyebiliriz!

Çengelköy

Kireçburnu

Leyla ile Mecnun hayranlarının kalbinde özel bir yere sahip olan Kireçburnu, dizinin yayından kalktığı o uzun süreçte bile ziyaretçi akınına uğramaya devam etti. Erdal Bakkal, Mecnun'un evi ve İsmail abinin el salladığı o meşhur sahilde çekilen sahneler hala hepimizin zihninde. Dizinin yeni sezonuyla ekranlara dönmesi de Kireçburnu'na olan ilgiyi artırmaya yetti. Siz de bu dizinin tutkunlarından biriyseniz, İstanbul'un bu güzide semtini mutlaka ziyaret etmelisiniz. Kim bilir, belki de yeterince şanslıysanız dizinin setine bile denk gelme ihtimaliniz var.

Eğer fotoğraf çekmeye özel bir ilginiz varsa, dünyanın en fotojenik şehirlerinden biri olan İstanbul'u gezerken fotoğraf makinenizi yanınızdan eksik etmeyin. İlham vermesi için "Fotoğraflarla İstanbul" yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz. Sonrasında kendi rotanızı oluşturmadan önce, örnek fotoğraf turu rotamızı da mutlaka inceleyin.

Tarihi Pastaneler-0
Yeme İçme

İstanbul'un Tarihi Pastaneleri

Tarihi pastaneler, bizi cennete götüren lezzetli duygular yaratan kurumlardır. Eşsiz ve taklit edilemez İstanbul becerisine özgü yüksek kaliteli…

Devamını Oku
İstanbul’un Sesleri
Kültür Seyahat

İstanbul’un Sesleri: The Soundsslike Project

Yolu İstanbul’dan geçen herkes bu şehirde görmesi ya da tatması gerekenleri bilir. Ne var ki, 24 saat susmayan bu şehri çoğu zaman dinlemeyiz.…

Devamını Oku
Alışveriş Canavarlarına Özel Az Bilindik Alışveriş Rotaları
Tips

Alışveriş Canavarlarına Özel Az Bilindik Alışveriş Rotaları

Alışveriş yapmak kimi zaman ihtiyaçtan kimi zamansa alışveriş dürtüsünden kaynaklanan bir eylemdir ve gün geçtikçe insanlar ihtiyaç yaratıp alışveriş…

Devamını Oku