Kültür Seyahat

15 Eylül 2022
Tolga Sıtkı
Tolga Sıtkı

Merhabalar,

Ben Tolga Sıtkı. 1975 yılında İstanbul'da dünyaya geldim. Mimarım ancak son 10 senedir profesyonel olarak fotoğrafçılık yapıyorum.

Bir İstanbul aşığıyım; hala ilk günkü heyecan ve hayranlıkla güzel İstanbul’u fotoğraflıyorum ve bundan inanılmaz büyük keyif alıyorum.

Kız Kulesi, Haydarpaşa Tren Garı, Sultanahmet Meydanı, Galata Kulesi, Boğaz köprüleri, Balat sokakları, İstanbul’un kedileri ve martıları vazgeçilmezlerim arasında her zaman yerini korumaya devam ediyor.

Fotoğrafladığım karelere şöyle bir baktığımda İstanbul’un her köşesi, her mevsim ve her daim ayrı güzelliklere sahip. Her yeni güne uyanmak nasıl bir his ise Kız Kulesi de Balat Sokakları da Ayasofya da her fotoğraf karesinde farklı güzel.

Kız Kulesi

Salacak açıklarında küçük bir adacık üzerinde yükselen ve zamanında Damalis, Leandros gibi isimlerle anılan Kız Kulesi, sadece ziyaretçilerin değil, fotoğrafçıların da görmekten her daim mutluluk duydukları zarif bir detay. Tarihi ise epey eski; M.Ö. 400’lü yıllara dayanıyor. İstanbul’u ziyaret eden herkesin kadrajında mutlaka yer verdiği kule, fotoğraf paylaşım sitesi Instagram tarafından ilan edilen “Dünyanın En Çok Fotoğraflanan Tarihi Mekanları” listesinde beşinci sırada yer aldı desem herhalde başka bir şey söylemeye gerek kalmaz.

TolgaSıtkı-11

Ayasofya

Heybetli, gösterişli ve büyüleyici. Ayasofya’yı en iyi tanımlayan kelimeler bu üçü olsa gerek. Mimari alanda dünyanın en değerli eserlerinden birisi kabul edilen Ayasofya’yı gezmek, başlı başına bir iş. Yapılış hikayelerini dinlemek, mimari özelliklerini anlamak, mozaikleri ve çinileri incelemek sandığınızdan da çok vaktinizi alacak. Hele bir de fotoğraf makineniz yanınızdaysa…

TolgaSıtkı-13

Balat

Rengarenk boyalı evleri, kiliseleri, patrikhaneleri ve tarihi dokusu ile İstanbul’un en sevdiğim semtlerinden birisidir Balat. İstanbul içi fotoğraf turlarının yolunun hep bir şekilde Balat’a düşmesi de işte bu yüzden.

Tarihe, kültür turlarına merakınız varsa Balat'a mutlaka uğramanızı öneririm. Artizan mekanlar, kafeler, vintage dükkanlar arasında sık sık mola vere vere çıkacağınız bir Balat turu, çok güzel kareler yakalamanıza yardımcı olacak. Daha geniş zaman ayırırım derseniz, Cibali, Fener ve Ayvansaray mahallelerini de kapsayan geniş bir tur da planlayabilirsiniz.

Balat

İstanbul Manzaraları

Vapurdan çektiğim İstanbul silüet manzaraları her seferinde hayranlık uyandıran ve bu güzel şehirde yaşamanın ne özel bir ayrıcalık olduğunu hatırlatır nitelikte. Hele o kadrajda güzelim Galata Kulesi, köprü ve boğazın olmazsa olmaz misafirleri martılar varsa…

TolgaSıtkı-12

Galata Kulesi’nin kendisi ve çevresi ise bambaşka bir dünya. Tarih öncesi çağlardan bu yana birçok uygarlığa ev sahipliği yapan İstanbul’un bir zamanlar en yüksek kulesiydi burası, inanmak güç olsa da. İçindeki müzesi, panoramik bir İstanbul manzarası sunan üst katı, fotoğraf çekmeyi daha keyifli hale getiren detaylar. Tabi bir de çevresi var. Galata Kulesi’ne geldiğinizde, fotoğraf turunuza İstanbul’un ilk mevlevihanesi ve önemli bir Osmanlı Dönemi eseri olan Galata Mevlevihanesi ile devam etmek isteyebilirsiniz.

TolgaSıtkı-9

Tarlabaşı

Hikayesi olan semtler vardır; işte Tarlabaşı da bunlardan birisi. Her insanın, her evin ayrı bir hikayesi var burada. Şairin dediği gibi; “Tarlabaşı Sokakları tarihle yıkanmış.” Doğal olarak, çektiğiniz fotoğraf kareleri de bu hikayelerin birer kesiti haline dönüşüyor.

TolgaSıtkı-4

Ben 1986 yılında fotoğraf çekmeye başladım. İlk başlarda hobi olarak başlayan bu ilgim, son 10 yıldır yaşam tarzım ve hayatımın odak noktası haline geldi.

Mimar olmamın fotoğraflarıma katkısı da kuşkusuz çok önemli. Öncelikle disiplinli ve detay odaklı olma eğilimi ile yapı ve binalara çok daha farklı bir gözle bakarak deklanşöre basıyorum. Estetik ön plana çıkarken o anı fotoğraflarken sadece fotoğrafı çekmek değil ama o anda fotoğrafta görünen insanlar, renkler, duruş ve birçok diğer detay benim için önem kazanıyor. En doğru anda en güzel kareyi yakalamaya çalışıyorum. Bu bazen çok spontane bazen de saatlerce tripotumu kurarak ve güneşin doğuşunu ya da batışını bekleyerek saatlerce emek sarf ederek oluyor. Ama her karede aynı özeni gösteriyorum.

Fotoğraf çekmek hayal gücünüzü geliştirmenin yanı sıra kalbinizden ve aklınızdan geçenleri bir şekilde yansıtabilmenin de fırsatını veriyor size.

TolgaSıtkı-10

Şayet fotoğrafa ve fotoğraf çekmeye ilginiz varsa bir yerlerden başlayın derim. Başrolde ise İstanbul olsun. Size her seferinde farklı hayallerin kapısını açacak, tahmin edemeyeceğiniz kadar muhteşem güzellikler sunacağı için.

Siz İstanbul’u sevgiyle fotoğraflarsanız, o da size en güzel pozlarını verecektir.

Sevgiyle…

Tolga Sıtkı (@tolga.sitki)