Yeme İçme

3 Mayıs 2023

Tarih açısından zengin ve lezzetli en iyi tarihi pastaneler, bizi cennete götüren lezzetli duygular yaratan kurumlardır. Eşsiz ve taklit edilemez İstanbul becerisine özgü yüksek kaliteli işçiliği temsil ederler. İster geleneği aktarıyor ister yeniliğin peşinde koşuyor olsunlar, İstanbul'daki en iyi tarihi pastaneler, Türk ve İstanbul yaşam sanatının gerçek taşlarıdır.

Tarihi Savoy Pastanesi

Beyoğlu Cihangir’de bulunan Savoy Patisserie veya Tarihi Savoy Pastanesi Cihangir’in en işlek mekânlarından biridir. 1950 yılında açılmış olan pastane mamullerinin lezzetlerini koruyarak günümüze kadar gelmiştir. Burada tadına bakmanız gereken ürünler çilekli, kremalı ve Antep fıstığının bolca kullanıldığı kendilerine ait olan Budapeşte tatlısı, yine kendilerine ait olan milföy pasta, Macar kek, vişneli mekik ve daha pek çok pasta ve hamur işi çeşitleri sayılabilir. Kahve yanında kendi yapım çikolataların, Savoy badem drajelerin ve el işi Savoy gofretin tadına bakabilirsiniz. Pastane çölyak hastası veya gluten intoleransı olan müşterileri unutmamış. Pastanede glutensiz ürünleri de bulmanız mümkün. Burada sadece tatlı yemeğe veya beş saati için gelmiyorsunuz. Savoy Pastanesi’nde aynı zamanda kahvaltı da yapabilirsiniz. Sabah çıkan çeşit çeşit, sıcacık ve lezzetli poğaçalarla kahvaltınızı burada yapmayı tercih edebilirsiniz. Hatta öğle yemeğinizi de pastanede yapılan makarnalarla, salatalarla ve hamburgerlerle geçirebilirsiniz.

Pastanenin ürünlerini tatmak için rezervasyon yaptırmanıza gerek yok. İstediğiniz zaman gidebilirsiniz. Burada paket servis imkânı yoktur. Haftanın beş günü 07.00-22.00 saatleri arasında, cuma ve cumartesi günlerinde ise 07.00-23.00 saatleri arasında açıktır.

İstanbul'un pastaneleri

İnci Pastanesi

1944’de Arnavut kökenli Luca Zgonidis’in İstanbul’da küçük bir dükkân kurması ile İnci Pastanesi’nin hikâyesi başlamış oluyor. Küçük yaşlarda pastacılığa meraklı olması pastane açması için harika bir fırsat tanımış. İnci Pastanesi’nin en bilindik ürünü ise profiterol. 1944 yılından itibaren pastanenin vazgeçilmezi konumunda. Günümüzde de milföy pastası, dondurma, kurabiye, kestane şekeri, madlen çikolata, trileçe ve ekler gibi çeşitli hamur işleri ve tatlıları yapıyor olsalar da yıllar boyunca revaçta olan ve gün içinde en fazla üretilen ürün profiterol. Kimine göre Fransız kimine göre ise İtalyan tatlısı olarak bilinen profiterol, çeşitli iddialara ve Luca Zgonidis’in kendisine göre kendi icat ettiği “uydurma” bir tatlı. Bu tatlıyı Zgonidis’in mi uydurduğu pek bilinmiyor, zira 1944 yılı öncesi sözlüklerde profiterol isminden ve tatlıdan bahsedilmiştir. Fakat Zgonidis’in Türkiye’ye profiterolu tanıttığı su götürmez bir gerçek. İnci Pastanesi 07.00-23.00 saatleri arasında açık ve paket servis imkânı da mevcut. Meşhur profiterolun tadına bakmak için rezervasyon yaptırmanıza gerek yoktur.

İstanbul'un Pastaneleri-2

Baylan Pastanesi

Baylan Pastanesi Arnavutluk göçmeni olan Filip Lenas tarafından 1923 yılında kurulmuştur. Burası İstanbul’un en eski pastanesi olarak da bilinir. Pastanenin hem Karaköy’de hem de Kadıköy’de şubesi vardır. Büyük oğlu Harry Lenas’ın Viyana’dan döndüğü eğitim ile Türkiye’nin ilk akademisyen pastacısı unvanı almasıyla pastanenin en bilindik ve kendilerine ait bir tarif olan “Kup Griye” pastaneyi bir adım öne taşımıştır. 1954 yılında bulunup günümüze kadar da tarifi değişmeyen Kup Griye karamelli dondurma, vanilya, krem şanti, balbadem ve karamel sosu ile hazırlanan harika bir lezzet. Pastanede elbette ki başka tatlılar da var. Örneğin, Avusturya’ya özgü çikolatalı Trüf pastası, dondurulmuş krema, vanilya ve çilek ile yapılan adisababa, süt kreması ve kestane püresi ile yapılan montebianco, likörlü, krokanlı veya limonlu çikolatalar pastanenin diğer ürünleri. Diğer pastanelere nazaran Batılı tariflere de oldukça önem veren Baylan Pastanesi Avrupai tatlar tatmak isteyenler için de şahane bir lezzet durağı. Lezzetli ürünlerinin yanı sıra İstanbul’un sanat dünyasında da hatırı sayılır bir yere sahip. Burası 1950’li yıllarda Peyami Safa, Cemal Süreya, Orhan Kemal ve Fethi Naci gibi edebiyatçıların uğrak mekânı konumundaydı. Hatta öyle ki buranın müdavimleri “Baylancılar Akımı” olarak da bilinir. Baylan Pastanesi lezzetli bir şekilde tatlı deneyimi yaşamak isteyenler için 07.00-22.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

İstanbul'un Pastaneleri-3

Patisserie de Pera

1892 yılında kurulan Pera Palaca Hotel’e bağlı olan Patisserie de Pera İstanbul’un en nostaljik pastanelerinden bir diğeri. Pastel tonları ile dekore edilmiş iç mekânı kendinizi bir film sahnesinde gibi hissettirecek. Burada çeşit çeşit tartlar, makaronlar, dondurmalar, tatlı ve tuzlu kurabiyeler, pastalar ve cheesecakeler gibi bir sürü tatlı çeşidi bulmanız mümkün. Hatta menüde “çay saati” adlı çay, scone, kanepe ve sandviç çeşitleri, kurabiyeler, mini pastalar, reçel ve marmelat ile oluşturulmuş bir “menü” ile tam bir geleneksel çay saati yapabilirsiniz. Kahvaltı yapmak isteyenler için de sandviç çeşitleri ve serpme kahvaltı gibi seçenekler de mevcut. Ziyaret edip, bu pastel tonlarındaki atmosferi tatmak isterseniz burası her gün 09.00-20.00 arasında açıktır.

İstanbul'un Pastaneleri-4

Bonus-Şekerci Cafer Erol

Listenin ve belki de İstanbul’un en tarihi ve nostaljik pastanesi Şekerci Cafer Erol 1807 yılında kurulmuştur. Aslında pastaneden çok bir şeker dükkânı olan Şekerci Cafer Erol’a güzel tarihinden dolayı listemizde yer verelim. İki asırlık bir geçmişi olan pastane Osmanlı Sarayı’nda çalışan Müftügiller’den Mehmet Efendi’nin, soyadı kanunu ile Erol soyismini alır, İstanbul’da şekerci dükkânı açması ile aslında pastanenin temelleri atılmaya başlar. Fakat İstanbul yangınından etkilenen yer, Mehmet Efendi’nin torunu ve pastanenin de isim sahibi Cafer Erol, 1935 ve 1945 yılları aralarında açmış olduğu dükkânlar ile dedesinin yarıda bırakmak zorunda kaldığı işi yeniden başlatır ve günümüzdeki meşhur Kadıköy dükkânında büyütür. Bütün yaptıkları ürünler kendilerine aittir. Buradan alabileceğiniz sayısız şekerleme var. Çikolatalar, akide şekerleri, spesiyal ve klasik lokumlar, ballar, reçeller, gofretler, drajeler ve badem ezmeleri bunlardan sadece bazıları. Türk kahvesi, şekerlemeler, lokumlar ve daha birçok üründen oluşan hediye paketleri de mevcut. Buranın bir diğer güzel yanı paket servis hizmeti de olması. Uğramaya vakit bulamadığınız zamanlarda rahatlıkla internet üzerinden alışveriş yapabiliyorsunuz. Şekerci Cafer Erol her gün 08.00-23.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

İstanbul'un Pastaneleri-5

Beykoz Korusu-0
Kültür Seyahat

Beykoz Korusu: Ulaşım ve Sosyal Tesisleri

Yemyeşil doğası ve ormanlık yapısı ile İstanbul’un yoğun karmaşasından ve stresinden kaçan İstanbulluları kucaklıyor Beykoz Korusu. Ulaşımı, sosyal…

Devamını Oku
İstanbul’un Genç Yüzü: Beşiktaş
Kültür Seyahat

İstanbul’un Genç Yüzü: Beşiktaş

Arka sokakları ve hareketli sosyal yaşamı ile gençler için İstanbul’un en popüler yerlerinden biri olan Beşiktaş, tarihî yapılarıyla modern dünyaya…

Devamını Oku
Seyir Tepesi-0
Kültür Seyahat

İstanbul'un En Güzel 20 Seyir Yeri

İstanbul tarihiyle, kültürüyle ve güzellikleriyle baş döndürücü bir şehir. Manzarasının da bir o kadar nefes kesici olduğu şehri izleyebileceğiniz…

Devamını Oku