Kültür Seyahat
16 Şubat 2023Ege Bölgesi'nin deniz kokan, tarihi evleriyle görsel bir şölene kapılarını açan Sığacık mahallesi, Seferihisar'da el emeği ürünlerin satışa sunulduğu yerel üretici pazarları, tarihi kalesi, leziz deniz ürünlerinin olduğu restoranları ve tertemiz plajlarıyla sizleri ağırlamayı bekliyor.
Türkiye'nin ilk Citta Slow (yavaş şehir) unvanını alan Seferihisar'ın en gözde bölgesi Sığacık, ziyaretçileri ilk bakışta sırtında evler olan salyangoz logosuyla karşılıyor. Citta Slow'un sembolü olan salyangoz, şehrin geri kalan bölgelerinde de sık sık karşımıza çıkıyor.
Seferihisar'ın 2009 yılında Citta Slow hareketine katılması bu küçük sahil kasabası için de dönüm noktası oldu. Yerel üretici pazarları, yerli tohumlar ve organik tarımın desteklenmesi gibi projelere imza atılan Sığacık'ta gelin beraber bir gün geçirelim.
Sığacık Kalesi
Sığacık’ı keşfetmeye tarihi Selçuklulara kadar dayanan, Sığacık Limanı’nın kuzeydoğusunda kalan Sığacık Kalesi ile başlıyoruz. Bu kale şehri koruma amaçlı yapılsa da tarih boyunca bir deniz üssü ve gümrük kontrol merkezi işlevi de görmüş. Üç kapısı olan kale keşfetmeniz için sizleri bekliyor.
Tablo Gibi Sokakları
Eskiden küçük bir balıkçı kasabası olan Sığacık, yapısal karakterini korumaya devam ediyor. Arnavut kaldırımlı daracık sokakları, rengarenk çiçeklerle bezeli görüntüsü ve mandalina kokularıyla sizi içine çeken panjurlu, küçük evler ve pansiyonların yan yana dizildiği bu sokaklarda yürürken ruhunuzun dinlendiğini hissedeceksiniz.
Teos Antik Kenti
Kurucusu Şarap Tanrısı Dionysos’un oğlu Athames'e atfedilen, Yunanca "tanrı" anlamına gelen Teos Antik Kenti, bundan 3 bin yıl önce İyonya’nın başkentiydi. Günümüzde arkeoloji dünyasında oldukça popüler olan antik kent, tarihte önemli sanatçı ve filozoflara ev sahipliği yapmıştır. Zeytin ağaçlarının gölgesinde yürüyüp bünyesinde hala tiyatrolar ve konserler düzenlenen amfi tiyatrosu, Helenistik ve Roma Dönemi’ne ait kalıntıları, Dionysos Tapınağı ve antik limanı keşfederek zamanda bir yolculuk yapabilirsiniz.
Sığacık Pazarı
Sığacık’a gelip görmeden dönmemeniz gereken yerlerden biri kesinlikle bu pazar. Yavaş şehir anlayışıyla ortak yavaş gıda (Slow Food) felsefesini benimseyen bu pazar kültüründe yerel üreticinin kendi el emeğinin satışı gerçekleştiriliyor. Pazar günleri Kaleiçi mevkiinde kurulan Sığacık Pazarı’nda halkın kendi hazırladığı sarma, erişte, renk renk turşular, salça, zeytin, Hibiscus-Nar marmelatları gibi ürünlerden tutun, anı olarak sevdiklerinize götürebileceğiniz hediyelik eşyalar, otantik kıyafetler ve takıların hepsi el emeği.
Mandalina Şenliği
Mandalina Güzeli, En İyi Mandalina, En İyi Üretici, En İyi Mandalinalı Yemek ve Tatlı yarışmaları düzenlenen şenlikte yerli üreticinin mandalinasının tanıtımı amaçlanıyor. Her yıl Eylül-Kasım ayları arasında bir günde düzenlenen şenlikte sokak şenlikleri ve konserler düzenleniyor.
Teos Marina
Samos adasıyla bağlantı olan bir gümrük kapısı marina, Sığacık merkezde bulunuyor. Karlovasi ve Sığacık Limanları arasında sık sık feribot seferleri de düzenlenmekte. Teos Marina çarşısı halka açık. Birçok restoran, market ve kafeyi de gezmeniz mümkün.
Seferihisar Plajları
Seferihisar’da yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliği kriterlerinde yüksek standartları yakalayan birçok mavi bayraklı plaj bulmak mümkün. Adı gibi bembeyaz kumu, buz gibi suyu ve bazen de rüzgarlı havası ve bu rüzgar sayesinde sörf yapmak için de tercih edilen Sığacık Büyük Akkum Plajı, taşlı plajı, duru ve çabuk derinleşen deniziyle Ürkmez Plajı, daha sessiz sakin yerler tercih edenler için Akarca Halk Plajı denize girmek için ideal olan plajlardan sadece birkaçı.
Seferihisar’da Yeme-İçme
Yavaş şehrimizin temel geçim kaynakları arasında balıkçılık ve tarım bulunuyor. Enginar da tarımda çok ciddi bir rol oynuyor. 10 dönümlük bir enginar tarlası içinde bulunan Artemis Restoran, kendi üretimi enginarla 15 çeşit yemeği misafirine sunuyor.
Deniz ürünleri ve mezeleriyle meşhur bu bölgede tabii ki rakı-balık sofrası olmazsa olmazlardan. Asmalar altında renk cümbüşlü masalarda sahil kasabası ambiyansını derinden deneyimleyebileceğiniz restoranlardan ikisi de Milos Balık ve Dut Gibi restoranları.
Sanatseverler ve sanatçıları ortak noktada buluşturan La Dude Art Cafe’de yöresel lezzetleri tadabilir, sergileri inceleyebilirsiniz.
Gece hayatı da gündüz hayatı kadar eğlenceli ve dolu olan Sığacık’ta müzik ve kokteyl eşliğinde sevdiklerinizde sohbet etmek için gidebileceğiniz Cartel Coffee & Cocktails veya canlı müzik dinleyerek eğlenmeyi tercih edebileceğiniz Jolly Boys uğrayabileceğiniz mekanlardan birkaçı.
Taş evleri, antik kenti, limanları, surları, zeytin ağaçları ve küreselleşmeyle artan hızlı tüketime karşı duran yavaş şehir hareketiyle tarih, lezzet ve eğlence dolu bir yolculuğa kapılarını açan Sığacık’ı herkesin görebilmesi dileğiyle.
Sığacık’a Ulaşım
İzmir-Sığacık arasındaki mesafe 50 km’dir. Eğer özel aracınızla gidecekseniz yaklaşık olarak 1 saatte İzmir’den Sığacık’a varabilirsiniz. Özel aracınız yoksa da üzülmeyin! İzmir’den Sığacık’a her gün kalkan belediye otobüsleri var. Fahrettin Altay’dan kalkan 985 hat numaralı ESHOT otobüsleri ile Sığacık’a ulaşmanız mümkün. Daha sonrasında Seferihisar-Sığacık otobüsü olan 640 hattını kullanarak 15 dakika içinde Sığacık’a varmanız mümkün.
Havaalanından gelmeyi tercih ederseniz İzban ile Adnan Menderes Havaalanın’dan Cumaovası durağına gelerek Cumaovası-Seferihisar otobüsleriyle Seferihisar’a, oradan da Sığacık dolmuşlarıyla 15 dakikada Sığacık’a varabilirsiniz.
Ege kıyılarını gezerken bir sonraki durağınız mutlaka Urla olmalı. Rotanızı planlamadan önce Kıyıda Köşede Kalmış Bir Tatil Beldesi: Urla yazımıza da göz atmanızı öneririz.