Kültür Seyahat

1 Şubat 2023

Ege Bölgesi’nin neredeyse en sakin, en huzurlu ama bir o kadar da tarihi ve keşfedilecek yerlerle dolu olan tatil beldesi Urla’da birbirinden güzel aktivitelere katılarak ufak bir kaçamak yapabilirsiniz. Öte yandan her sene turistler tarafından oldukça rağbet gören bir belde olan Urla, son zamanlarda da popülerliğini korumaya devam ediyor. Dilerseniz gelin, hep birlikte kıyıda kalmış bir tatil beldesi olan Urla’da gezmeniz gereken yerleri inceleyelim.

Üzüm Bağlarını Ziyaret Edin

Urla denildiği zaman akla ilk gelen şey hiş kuşkusuz ki şaraplarıdır. Bu bağlamda Urla ilçesi, şarabıyla nam saldığı ve Urla Bağ Yolu’nda yer alan üzüm bağları Türkiye’nin en iyi şaraplarını ürettiği için şarap motifi, Urla adına önemli bir yere sahip diyebiliriz. Aynı zamanda binlerce yıldır bölgenin önemli bir parçası olan üzümleri canlandırmak için çalışan yerel firmalar, yılda yaklaşık olarak 200 bin litre şarap üretiyor. Bu noktada ilçe, Cabernet Sauvignon ve Şiraz gibi tanınmış ve uluslararası üzümlerin yanı sıra, Boğazkere gibi Türk üzümleri ile de şarap üretiyor.

Urla-1

Urla Bağ Yolu üzerinde yer alan üzüm bağlarında yer alan firmalar, gerçek şarap meraklıları adına; konukların konaklayabileceği, üzüm hasadı işlemlerine kolaylıkla katılabileceği, benzersiz şarapların tadımını yapabileceği, eşsiz güzellikte manzaraların tadını çıkarabileceği butik otel konseptli küçük konaklama imkanlarına da sahip olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Ayrıyeten tarihi çok eskilere dayanan, şarap kültürünün hakim olduğu Urla’ya geldiğiniz zaman; Urla Şarapçılık, USCA Şarapçılık ve Sevilen Şarapçılık gibi rotaları ziyaret ederek seyahatinizi güzelleştirebilirsiniz.

Urla İskele’de Akşam Yemeği Yiyin

Urla’nın belki de en iyi ve en kaliteli restoranları, renkli balıkçı teknelerinin demir attığı eşsiz güzellikteki Urla İskelesi’nde yer alıyor. Urla İskele’de yer alan en ünlü restoranlar genel olarak menüsünde; yoğurtlu semizotu, mürekkep balığı salatası, kuşkonmazlı levrek ve ballı kalamar gibi birbirinden farklı meze seçenekleri ile ziyaretçilerine kapılarını aralıyor. Bu lezzetlerin yanı sıra bu muhteşem ve eşsiz manzara vesilesiyle unutulmaz anlar yaşayacaksınız. Belirtmeden geçmeyelim! Urla İskele’deki restoranlar, yaz sezonunda oldukça kalabalık olduğu için, akşam yemeği adına gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

Urla-2

Sanat Sokağı’nda Yürüyüş Yapın

Asıl ismi Zafer Caddesi olan ve Urla ilçe merkezinde konumlanmış olan Sanat Sokağı; antika eşyaları, özel tasarım objeleri, yerel sanatçıların özenle hazırlamış olduğu el yapımı ürünlerini sergileyen tezgahların yer aldığı bir açık hava pazarı olarak biliniyor. Ayrıyeten Sanat Sokağı’nın sanat dolu tezgahlarının dışında, hemen yanı başında olan tarihi taş evler, sevimli küçük dükkanlar ve kafeler de görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Tüm bunların dışında Urla’da hediyelik eşya alışverişi yapmak isterseniz, Sanat Sokağı’nda kurulmuş olan tezgahlardan nazar boncuğu ve örgü bebekler gibi el yapımı eşyalar satın almanız mümkün! Bilhassa burası, ilçenin en kalabalık ve popüler sokağı olduğu için, ona bağlanan sokaklarda da bir o kadar güzel mekanlar ve butikler bulmak olası.

Tekne Gezisine Çıkın

Urla’nın etrafında fazlasıyla gizli kalmış koy ve adalar var. Bu bağlamda onları keşfetmenin en iyi yolu, Urla İskele’den başlayan benzersiz bir tekne turuna katılmak olacaktır. Tüm bunların dışında masmavi denizin ve muhteşem manzaraların tadını çıkarabileceğiniz Urla tekne turları esnasında, çevrede var olan ada ve koylara gidiliyor. Bu noktada Urla tekne turunda görebileceğiniz koylar; Zindancık, Ayıbalığı ve Killik koyları şeklinde ilerliyor. Keşfedebileceğiniz adaları da ; Karantina, Yılan, Akça, Kalem ve Garip adaları şeklinde sıralayabiliriz.

Urla-3

Malgaca Pazarı’nı Gezin

Yaklaşık olarak 200 yıldır varlığını sürdürmeye devam eden ve tarih kokan dükkanları ile hizmet veren Malgaca Pazarı, Urla’nın en işlek duraklarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bunların yanı sıra İzmir’in büyüleyici yanlarından birisi olarak nam salan Malgaca Pazarı, Urla’nın kalbi olarak biliniyor. Aynı zamanda yerli halkın günlük ihtiyaçlarını karşılamak için alışveriş yaptığı bu pazarda; dilerseniz çay ve kahvenizi yudumlayarak esnafla birlikte sohbet edebilirsiniz.

Bu bağlamda pazar, bölgenin geleneklerinin yeniden canlandığı ve devam ettiği bir yer olarak biliniyor. Ayrıyeten burada, her yıl Ağustos ayında Üzüm Hasadı Festivali düzenleniyor. Malgaca Pazarı, özellikle bahar aylarında ziyaret etmek için ideal rotalar arasında yer alıyor. Ancak Urla’nın fazlasıyla kalabalık olduğu yaz aylarında da ziyaret edilmesi mümkün. Bu noktada Malgaca Pazarı, Urla’nın en ünlü lezzetlerini denemek için de tercih edilebilecek yerlerden birisi.

Urla-4

Bademler Köyü’nü Keşfedin

Urla’ya bağlı Bademler Köyü, ilçe merkezine yaklaşık olarak 10 km uzaklıkta yer alıyor. Bununla beraber ortalama 15 dakika sürüş mesafesinde olduğunu da belirtelim. 1930’lu yıllardan bu yana pek çok oyunun sahnelenmiş olduğu ve Anadolu’nun ilk tiyatrosu olan köyü olan Bademler Köyü; kütüphanesi, birbirinden özel oyuncak müzesi ve çiçek seraları ile ünlü olan yerlerden birisi. Aynı zamanda şaşırtıcı derecede temiz olan bu köyde, mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında gözleme, kalburabastı tatlısı, damat helvası ve gelincik şurubu da yer alıyor!

İzmir Fuar-Terra Madre-0
Kültür Seyahat

Terra Madre Anadolu İzmir Gastronomi Fuarı

Dünyanın en büyük gıda hareketi Slow Food (Yavaş Gıda) liderliğinde, "Anadolu'nun Bereketi Dünya Sofrasında" mottosuyla yola çıkan…

Devamını Oku
Seferihisar Sakin Şehir-0
Kültür Seyahat

Seferihisar: Türkiye'nin İlk Sakin Şehri

Ülkemizi "cittaslow" konsepti ile tanıştıran Seferihisar, tertemiz plajları, zengin tarihi, güzel doğası ve damaklara hitap eden yerel…

Devamını Oku
Urla-0
Kültür Seyahat

Kıyıda Köşede Kalmış Bir Tatil Beldesi: Urla

Ege Bölgesi’nin neredeyse en sakin, en huzurlu ama bir o kadar da tarihi ve keşfedilecek yerlerle dolu olan tatil beldesi Urla’da birbirinden güzel…

Devamını Oku