Kültür Seyahat

4 Nisan 2023

Türkiye'de Ege mutfağı denilince, yöresel yemeklerde kullanılan tüm yabani otlardan ve baharatlardan bahsetmemek elbette ki mümkün olmuyor. Bölgede bu kadar fazla yetişen otlar varken Egeliler bu otları herkese tanıtmak amacıyla yıllardır belirli festivaller düzenliyorlar. Tüm bu harika lezzetleri tatmak ve daha önce duymadığınız yenilebilir yeşillikleri keşfetmek istiyorsanız, bu festivallerden birine uğrayabilirsiniz.

Alaçatı Ot Festivali

2010 yılında gerçekleştirilmeye başlamış olan Alaçatı Ot Festivali İzmir’in ve Ege’nin en bilindik festivallerinden biri. Çeşme’ye bağlı olan Alaçatı özellikle yaz aylarında Türkiye’den ve dünyanın her bir köşesinden gelen turistlere ev sahipliği yapıyor. En turistik tatil beldelerinden bir yer olmasıyla bilinen Alaçatı, nisan ayında düzenlenen Ot Festivali ile de öne çıkmakta. Hatta bu festival Eğlence ve Rekreasyon Ödülleri olarak geçen Shining Star’da 2016 yılında “En Başarılı Festival” olarak ödüllendirilmiştir.

Kuzukulağı, ebegümeci, biberiye otu, deniz börülcesi, kuşkonmaz, şevketi bostan ve acı ot gibi belki de daha önce duymadığınız veya deneme fırsatı yakalayamadığınız pek çok ot bulunuyor. Burada yalnızca ot ve otlardan yapılmış yemekler bulunmuyor. 4 gün süren festivalde her gün ayrı bir etkinlik var. Bölgede yetişen otlar hakkında bilgilendirme ve bilinçlendirme amaçlı yapılan seminerler, ünlü şefler tarafından otlarla yapılan tarifleri izleme ve yapma şansı, amfitiyatroda ot yemeği yapma yarışması gibi birçok etkinlik bulunuyor. En lezzetli yemeği yapan kişiye ise ödül bile var. Ayrıca gün boyunca verilen konserlerle festivalin eğlencesine doyum olmuyor. Festivaller kalabalık olur elbette hele ki bu Türkiye’nin en güzel ve yeşil festivaliyse. O yüzden çok kalabalık olur deyip sakın katılmamazlık yapmayın. Festival bu yılda ise 27-30 Nisan tarihleri arasında yapılacak.

Kuşkonmaz

Uluslararası Urla Enginar Festivali

Yine İzmir’den bir diğer festival ise Uluslararası Urla Enginar Festivali. Bu festival ilk kez 2015 yılında gerçekleştirilmeye başlandı. Türkiye’nin başarılı şeflerinden workshoplar, konuklarla yapılan söyleşiler, müzik dinletisi ve diğer eğlenceli programlar ve etkinliklerle festival birçok katılımcısını bekliyor. Uluslararası Urla Enginar Festivali de Alaçatı Ot Festivali gibi 2016’da Shining Star Ödülleri’nde “En Başarılı Festival” ödülünü almıştır. Bu yıl 8. düzenlenecek Urla Enginar Festivali 6-7-8 Mayıs tarihlerinde kutlanacak. Saat 9.00’da açılan standlar saat 19.00’da toplanıyor. Festival süresi boyunca bütün gün belki de daha önce duymadığınız enginarla yapılan tariflerle lezzetli ve eğlenceli anlarla baş başa kalacaksınız.

Enginar

Bodrum Acı Ot Festivali

Bodrum Acı Ot Festivali bu yıl 17-18-19 Mart tarihleri arasında kutlanması planlanıyordu. Fakat 2023 yılında beşincisi düzenlenecek olan festival iptal edildi. Bodrum’un yemek kültürünü ve yörede yetişen otları tanıtmak amacıyla düzenlenen bu festival Bodrum Ortakent’de kutlanıyor. Festivalde ana standların yanında kadınların hazırlamış olduğu el sanatları standları da bulunuyor. Üç gün süren festivalde bölgede yetişen ve festivale de adını veren acı ot, kuşkonmaz olarak bilinen tilkişen, turp otu, deli kenker yani bir diğer adıyla şevket-i bostan gibi otlar ile zeytin ve zeytinyağları sergileniyor. Aynı zamanda yerli üreticilerin hazırlamış olduğu deli kenker dolması, külür, çetimek pidesi, mart mantarı kavurması, sakızdırık köftesi ve İlibada dolması festivale gelenlerin denemesi gereken birkaç üründen sadece bazıları. Bu festival sayesinde Bodrum’un bu özel ve lezzetli tatları yerel üreticilerin ve aynı zamanda profesyonellerin elinden geçerek damakta leziz bırakıyor.

Acı Ot

Mart Dokuzu Ot Festivali

Urla Ot Festivali olarak da bilinen Mart Dokuzu Ot Festivali yine Urla’da kutlanan bir diğer festival. Enginar Festivali kadar pek bilinmese de Ot Festivali yabani otların tanıtılması için oldukça önemli bir festival. Festival Urla’nın Özbek mahallesinde kutlanır ve neredeyse her yıl yapılmaya çalışılır. Sağlık için sergilenen otların yanı sıra katılımcılar da kendileri tepelere çıkarak ot toplayabilirler. Bunu yapmanın ise kolay bir yolu var. Urla Meydanı’nda belediyenin desteğiyle toplu araçlarla beraber ot toplamaya gidiliyor. Ot toplandıktan sonra Özbek köyünün yöresel pazarına da gitme fırsatı yakalayabilirsiniz. Bu festivalde de diğer festivallerde olduğu gibi sergilenen otlarla birlikte yapılan yemek atölyeleri de mevcut. İki gün boyunca süren festivalde ebegümeci, iğnelik, kuzu kulağı, ısırgan otu, kenger, kır kekiği, deniz börülcesi, çakal boğan ve çoban düdüğü gibi yabani otları görmüş ve tatmış oluyorsunuz.

kekik

Ayvalık Doğa Festivali

Aslında bahsettiğimiz festival Balıkesir’de bulunuyor ve Balıkesir aslına bakarsanız teknik olarak Marmara Bölgesi’nin bir ili fakat Ayvalık Kuzey Ege bölgesinde yer alan bir ilçe. Bu yüzden Ayvalık Doğa Festivali’ni bu listeye eklemek yanlış olmaz. Ayvalık Doğa Festivali 4 gün süren bir festival. 4 gün boyunca aslında sadece otlarla baş başa kalmıyorsunuz. Bölgeye özgü gastronomi tadım noktaları, resim sergileri, workshoplar, konserler, canlı müzik dinletileri ve yazar söyleşileri ve hatta sabun yapımı gibi etkinlikler de bulunuyor. Özellikle festivalin son günü ot ile iç içe olacağınız bir gün planlanıyor. Bölgede kendiniz ot toplayabiliyor, belki de daha önce görmediğiniz otlar ve bitkileri tanıma şansı yakalıyorsunuz. Günün sonlarına doğru ise zeytinyağlı yöresel ot yemekleri yarışması yapılıyor. Festival bitişinde de yöreye özgü otlarla yapılan yemeklerin en lezzetlisi ödüllendiriliyor.

Zafer Bayramı-0
Kültür Seyahat

100. Yılına Özel 30 Ağustos Zafer Bayramı Etkinlikleri

Her yıl coşkuyla kutladığımız Zafer Bayramı, bu sene de yurdun dört bir yanından renkli etkinliklerle dolu dolu geçeceğe benziyor. Birçoğu ücretsiz…

Devamını Oku
İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın Aldığı Önlemler
Kültür Seyahat

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın Aldığı Covid Önlemleri

Normalleşme sürecine girdiğimiz dönemlerde havalimanları uçuşlara yavaş yavaş izin vermeye başladı. Türkiye’nin incisi İzmir’e yolculuk yapmak…

Devamını Oku
Sakin Şehir Sığacık
Kültür Seyahat

Türkiye'nin En Sakin Tatil Beldeleri

Yaz tatilini tamamen dinlenerek, sakin bir ortamda geçirmek isteyenler burada mı? İşte sessiz sakin deniziyle huzurlu ve keyifli bir tatil ortamı…

Devamını Oku