Yeme İçme

18 Şubat 2023

2022 mutfak kültüründe büyük yeniliklere kapı aralayan senelerden oldu. Hepimizin düzenli olarak takip ettiği TikTok, Instagram ve YouTube gibi sosyal medya mecraları sayesinde küresel lezzet dünyasına adım atmamızla birlikte yeni tarifler masalarımızda yerini buldu. 2022’ye veda edeli çok zaman geçmemişken gelin içinde Türk mutfağından da yemeklerin bulunduğu Google 2022 Arama Trendleri’nde yerini almış 10 lezzete göz atalım.  

1) Paneer pasanda

Paneer Pasanda, tatlı ve baharatlı bir harcın, Hint mutfağının meşhur peyniri paneer ile birleşmesiyle ortaya çıkan bir tariftir. Soğan ve domates sosunda servis edilir. Farklı kültürlerin mutfaklarını merak edenler için denenmesi gereken tariflerden. Paneer peynirine alternatif olarak süzme peynir de kullanabilirsiniz.

Paneer pasanda

2) Tuzlu kurabiye (Salt Cookie)

Türkiye’de ve komşu ülkelerde oldukça popüler olan ve sık tüketilen bu atıştırmalığın tarifi aslında oldukça basit: un, şeker, yumurta ve tereyağı. Hamuruna eklenen haya tuzuyla diğer kurabiye çeşitlerinden ayrılan kurabiyenin damla çikolata eklenerek yapılan versiyonları da mevcut.

3) Ev Yapımı Kek

Evde yemek yapmaya alıştığımız pandemi sürecinden sonra Google arama listesine girmesine şaşırmadığımız bu tarif, yapmaya girişmeden önce çok kolay gibi gözükse de aslında kıvamını ve kabarmasını ayarlarken oldukça zorluk yaratabiliyor fakat pratik yaparak ve Google’dan tarif bakarak kendimizi geliştirmemiz mümkün!

homemade cake

4) Tarçınlı rulo (Cinnamon roll)

Özellikle Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da yaygın olan bu lezzet; pofuduk ekmek hamurunun tarçın ile harmanlanıp, üzerine vanilyalı krema ya da krem peynir ilave edilmesi ile ortaya çıkıyor. Ek olarak hamurunda badem sütü ve yine üstündeki sosu için vegan peynir eritmesi kullanarak vegan bir tarçın rulosu elde edebilirsiniz.

5) Geceden bekletilmiş yulaf (Overnight oats)

Sabah kalktığında kahvaltısını hızlıca yapmak veya çantasına atıp çıkmak isteyenler için hazırlaması kolay, lezzetli ve de sağlıklı olan bu tarif; aslında yine pandemi sürecinde ve sonrasında yaygınlaştı. Sosyal medyada insanların daha sağlıklı alternatiflere yönelmesi sonucunda oldukça parlayan yulaf ezmesi; kakao, tarçın, meyve, yoğurt, kuruyemiş gibi sayısız malzemenin bir gece önceden süt ya da su ile ıslatılmış yulafa ilave edilmesi ile ortaya çıkıyor. Bu nefis tarifin her damak tadına uygun bir versiyonu olduğuna emin olabilirsiniz.

Overnight oats

6) İrmik helvası

Tarifinin basitliği ve kısa sürede hazırlanışı sizi aldatmasın, dünya üzerinde yenilebilecek en güzel tatlılardan biri irmik helvasıdır. Su, şeker ve irmiğin kavrulması ile yapılan bu lezzet; çam fıstığı, tarçın, vanilyalı dondurma gibi eklemelerle tadına tat katıyor.

7) Pankek

Tüm dünya tek bir konuda anlaşabilecek olsaydı sanıyoruz bu kahvaltıda pankek yemenin insanın kendisini şımartmada öncelikli rol oynadığı olurdu. Herkesin bu kahvaltılık tarifi masadaki diğer lezzetlerle kendisine göre uyarlayabilmesi de bu kararın başlıca sebeplerinden olurdu. Bu listeye girmesi şaşırtıcı olmayan pankek için söylenebilecek tek şey birkaç püf noktasını bilmeniz gerektiği. İpuçlarını da kavradıktan sonra kahvaltı sofranızı mükemmel pankekle zenginleştirebilirsiniz.

pancake

8) Babagannuş

Filistin, Suriye, Lübnan gibi Orta Doğu ülkelerinde oldukça yaygın olan babagannuş Türkiye’de de oldukça popüler. Genellikle ana yemeklerin yanında meze olarak tercih edilen bu lezzet patlıcan-domates veya patlıcan-yoğurt ikilisi olarak tercih edilebiliyor. Genellikle içki sofralarına veya et yemeklerinin yanına yakıştırılan bu lezzeti daha önce denemediyseniz aklınızda bulunsun!

9) Bulgur pilavı

Türk mutfağından bir lezzet daha! Sağlıklı beslenmeye dikkat edenler ve beyaz pirinç pilavından daha farklı bir lezzet denemek isteyenlerin 2022’de listeye eklediği bulgur pilavı da her damak tadına uygun çeşitlendirilebilir bir tarif.

bulgur

10) Makarna Salatası

Sırada İtalyan mutfağından bir lezzet: makarna salatası. Misafirliklerde, doğum günlerinde ve envai çeşit buluşmada evde kolay bulunabilir malzemelerle ve kolayca hazırlanması sayesinde göze giren makarna salatası 2022’de en çok aranan yemek tarifi listesinde son sırayı kapıyor.

Healthy Eating For Kids
İyi Yaşam

Ortam Seçiminden Porsiyon Ayarlamaya: Çocuklarda Doğru Beslenme

Anne ve babalar sıklıkla çocuklarının beslenmesiyle ilgili problemler yaşar. Böyle durumlarda da çoğunlukla internet bilgilerine başvururlar.

Devamını Oku
TikTok Trend (0).jpg
Yeme İçme

Tik-Tok'un Hayatımıza Kattığı Yeme-İçme Trendleri

Son zamanların en popüler sosyal medya uygulamalarından Tik-Tok ile birlikte hayatımıza giren yeni yeme-içme trendlerinden haberdar mısınız? Merak…

Devamını Oku
Kabe-0
Kültür Seyahat

Umre Vizesi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Umre vizesi için hangi evraklarla, nasıl ve hangi yollarla başvuru yapılabiliyor? Umre vizesi çıkarabilmek için ne kadar süre önceden başvuru…

Devamını Oku