Kültür Seyahat

13 Ekim 2022

Günümüz dünyası hızın ve teknolojinin dünyası haline geldi. Her yere çabucak gitmek görmek istiyoruz. Uçakların icadından sonra en hızlı şekilde ulaşım sağlayan yegâne teknolojimiz ise hızlı trenler. Yüksek Hızlı Tren, kısaca YHT, tıpkı Almanya ICE ya da Fransa'da TGV adı ile verilen hızlı tren hizmetinin bizdeki adı. Belirli şehirlerarasında süper hızla gidebileceğiniz bir ulaşım aracı halindeler. Dünyada oldukça yaygın kullanılan hızlı tren ülkemizde de sıklıkla kullanılmakta. Çok yaygın rotalara sahip olmasak da ülkemizde belirli başlı şehirlere seyahat etmek için siz de hızlı tren rotalarından siz de faydalanabilirsiniz.

Üstelik tren istasyonları, havalimanları gibi şehir dışında olmadığı için transfer ücretinden ve zamandan kazanmanızı sağlıyor. Diğer taraftan en çevre dostu seyahat yöntemlerinden birisidir. Karbondioksit emisyonları uçağa kıyasla yarı yarıya daha azdır. Günümüzde hale yaygınlaşması amacıyla çalışmalar devam etmektedir. Ülkemizde hızlı tren hizmeti  Konya, Eskişehir, İstanbul, Ankara ve Karaman şehirlerinde bulunmaktadır. Siz de yüksek hızlı trenle yolculuk etmek isterseniz gişelerden bilet alabilir ya da TCDD resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz. Trende yolculuğunuz için business, yemekli, pulman gibi seçenekler de sunuluyor.

Hızlı Tren-1

Ankara-İstanbul- Ankara

Ankara İstanbul arasında sefer gerçekleştiren bu tren 8 durağa sahiptir. Bu hat sırasıyla  Eryaman, Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, Bilecik, Arifiye, İzmit, Gebze, Pendik, Bostancı, Söğütlüçeşme, Bakırköy ve Halkalı olarak sıralanır. Ankara merkezinden sabah 06:00'da başlayan seyahat İstanbul'da 06:06'de başlamaktadır. Yüksek hızlı trenler sadece Eskişehir de ve Pendik'ten yolcu alarak devam etmektedir. Ankara'dan İstanbul Söğütlüçeşme arasındaki seyahat süresi 4,30-5 saat arasındadır. Bu hızlı tren hattının uzunluğu 533 kilometredir.

Ankara-Eskişehir-Ankara

Bu hızlı tren rotasının 13 Mart 2009 yılında ilk etabı açılmıştır. Türkiye'nin ilk hızlı tren hattı olmasıyla tanınmaktadır. Bu açılış ile birlikte Avrupa'da 6. Dünyada 8. Yükse hızlı tren kullanan ülke olduk. Seyahat süresi yaklaşık olarak 1 saat 20 dakika sürmektedir.  Ankara Eskişehir arasında sefer gerçekleştiren trenler Eryaman ve Polatlı duraklarına uğramaktadır. 282,429 km'lik olan bu hat her gün karşılıklı olarak 3 sefer düzenlenmektedir.

Ankara- Konya- Ankara

Bu hızlı tren yolculuğu 306 km uzunluğundadır. Bu hattın 96 bir bölümün yapımı önceden yapılmıştır. Bu hat Ankara-İstanbul tren hattını paylaşmaktadır. İlk etabının yapımı Ağustos 2006'da başlanmıştır. Hattın hizmete açılması ise 23 Ağustos 2011 tarihindedir. Bu hat için proje kapsamında 27 üstgeçit, 7 köprü, 143 menfez, 83 alt geçit ve 2030 metrelik bir tünel yapılmıştır. Ankara Konya arasında sefer yapan bu hattın seyahat süresi ise 1 saat 55 dakikadır.  4 istasyona sahip bu hatta karşılıklı olarak 5 sefer düzenlenmektedir.

Hızlı Tren-3

Ankara-Karaman-Ankara

Ankara Karaman yüksek hızlı treni 419,562 km uzunluğundadır. Bu seferin 7 istasyonu bulunmaktadır. Açılışı yeni olan bu hat 8 Ocak 2022 tarihinde hizmete girmiştir. Ankara'dan hareket eden tren sırasıyla Eryaman, Polatlı, Selçuklu, Konya, Çumra ve Karaman duraklarına sahiptir. Bu hat karşılıklı olarak 2 sefer düzenlemektedir. Ankara kalkış saati 06.25, Karaman kalkış saati ise 10:05'dir. Bu hattın seyahat süresi 2 saat 47 dakika sürmektedir.

İstanbul-Konya-İstanbul 

İstanbul Konya hızlı treni 673,021 kilometre uzunluğundadır. 13 istasyona sahip bu hat her gün karşılıklı olarak 5 sefer düzenlemektedir. Söğütlüçeşme'den hareket eden bu hat Marmaray projesinin de tamamlanması ile birlikte 12 Mart 2019 tarihinde hizmete açılmıştır. İstanbul Konya arasında sefer düzenleyen hat sırasıyla Söğütlüçeşme, Bostancı, Pendik, Gebze, İzmit Gar, Arifiye, Bilecik, Bozüyük, Eskişehir, Selçuklu ve Konya duraklarına sahiptir. Bu hat karşılıklı olarak günde 4 sefer gerçekleştirir. Söğütlüçeşme'den ilk kalkışı 06:40 olan trenin Konya kalkışı 05:20'dedir.  Toplam seyahat süresi ise 5 saat sürmektedir.

Hızlı Tren-2

İstanbul-Karaman-İstanbul 

İstanbul Karaman arasında sefer düzenleyen bu hattın toplam uzunluğu 741,543 kilometredir. Bu hızlı tren hattı 8 Ocak 2022 tarihinde halkın hizmetine açılmıştır. İstanbul Karaman arasında 13 istasyonu bulunur. Bunlar sırasıyla Halkalı, Bakırköy, Söğütlüçeşme, Bostancı, Pendik, Gebze, İzmir Garı Arifiye, Bilecik, Bozüyük, Eskişehir, Selçuklu, Konya Garı, Çumra ve Karaman Garı'dır. Hergün karşılıklı olarak Halkalı ve Karaman arasında 1 sefer düzenlenmektedir. Bu hızlı tren rotasının ilk seferi Halkalı'dan 07:25, Karaman istasyonundan ise 15:45'de gerçekleşmektedir. Seyahat süresi ise yaklaşık olarak 6 saat sürmektedir.

Eskişehir-İstanbul-Eskişehir 

İstanbul Eskişehir arasında sefer yapan bu hat 9 istasyona sahiptir. Söğütlüçeşme Eskişehir Garı arasında toplam 279,658 km uzunluğundadır. İstanbul Eskişehir arasındaki bu yolculuk sırasıyla Bozüyük, Bilecik, Arifiye, İzmit, Gebze, Pendik, Bostancı ve Söğütlüçeşme duraklarına sahiptir. Toplam seyahat süresi yaklaşık 3 saat sürmektedir. Günlük karşılıklı olarak birden fazla sefer düzenlenmektedir. Eskişehir'den ilk kalkış 06:00'da, İstanbul'dan ilk kalkış saati ise 20:40'da gerçekleşmektedir. Diğer taraftan İstanbul'dan Eskişehir'e ya da Eskişehir'den İstanbul'a seyahat etmek için İstanbul Ankara hızlı trenini ya da İstanbul Konya hızlı trenini de kullanabilirsiniz. Bu iki hızlı tren hattı da Eskişehir durağından geçmektedir.

Hazır trenlerden bahsetmişken, ilginizi çekebilecek iki içeriğimiz daha var:

Dünyanın En Güzel Tren Yolu Rotalarından: Doğu Ekspresi

Avrupa’nın En Yüksek Tren İstasyonu: Jungfraujoch

polonezkoy0
Kültür Seyahat

Hafta Sonu Kaçamağı: Polonezköy

İstanbul’un arka bahçesi olarak da adlandırılan, doğanın benzersiz yeşilini korumayı başardığı bir yer Polonezköy. Çam ağaçlarıyla çevrili yolundan…

Devamını Oku
Dünyanın En İyi 10 Oteli-0
Kültür Seyahat

Gezginlerin Seçimi ile Dünyanın En İyi 10 Oteli

Coşkulu geçen bir turizm sezonunu geride bıraktık. Peki bu sene gezginlerin favori konaklama yerleri nereler oldu merak ediyor musunuz? Hadi dünyanın…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

Haftasonu Önerisi: İstanbul Fotoğraf Turu

İstanbul, dünyanın en fotojenik şehirlerinden biri kuşkusuz. Etkileyici silueti, görkemli yapıları, ışıltılı Boğaz’ı, insanları, çok kültürlülüğü,…

Devamını Oku