Yeme İçme

27 Temmuz 2022

Eski İstanbul’a dair anıları, tarihi ve nostaljiyi yaşamak isterseniz şehirde bulunan pek çok tarihi lokantaya gitmeyi tercih edebilirsiniz. Uzun yıllar önce kurulmuş olmalarına rağmen, bazıları kapatılıp tekrar açılmışsa da, eski dönemlere ait lezzet, mutfak kültürü ve tarihi atmosfer bu lokantalarda yerini asla kaybetmedi.

1. Tarihi Sultanahmet Köftecisi- Sultanahmet

Tarihi Sultanahmet Köftecisi bir asrı aşkın, 1920’den bu yana, İstanbul’da hizmet veren tarihi lokantalardan yalnızca biri. Yurt genelinde en çok taklit edilen markaya sahip bir işletme burası. Aslında ülkenin her yerinde şubesi var gibi gözükse de, toplamda sadece 11 şubeye sahip. Merkez şubesi elbette ki Sultanahmet’te olan köftecinin diğer şubeleri Selamiçeşme, Çağlayan, Şerifali ve Meydan AVM. Bakü, Münih, Ingolstadt, Augsburg, Manchester ve Magusa’da da yurt dışı şubeleri bulunuyor. Bu işletmenin bu kadar popüler olmasının nedeni ise adından da anlaşılabileceği gibi meşhur köftesinin lezzetidir. Günde sayısız yerli ve yabancı turist bu lezzetli köftenin tadına bakmak için lokantayı dolduruyor. Biber turşusuyla servis edilen köftenin dışında merkez şubeye özel olan menüdeki diğer ürünler ise kuzu şiş, mercimek çorbası, piyaz, pilav ve irmik helvasıdır. Oldukça makul fiyatlara tadını çıkarabileceğiniz Sultanahmet Köftecisi’nde kredi kartı kullanılmıyor.

Tarihi Lokantalar-1

2. Hacı Abdullah Lokantası- Beyoğlu

1888 yılında kurulmuş ve günümüze usta-çırak ilişkisiyle gelmiş Hacı Abdullah Lokantası İstanbul’un en eski lokantalarından biri. Osmanlı mutfağı ve Türk mutfağının ağırlıklı olduğu lokantanın menüsü oldukça geniş.  Izgara etler, fırın et yemekleri, zeytinyağlı sebze yemekleri, börekler, tatlılar ve daha fazlasından oluşan çeşit çeşit her damağa uygun lezzet mevcut.  Hacı Abdullah Lokantası birçok siyasetçinin ve ünlünün yemek için tercih ettiği bir lokanta. Bu lokantanın yalnızca Beyoğlu’nda bir şubesi var ve başka yerde yok. Hem nostalji hem de modernizmi birlikte yaşatan iç mekanı ile oldukça göze çarpan yer, diğer lokantalara nazaran biraz da olsa pahalı.

3. Orient Express Lokantası- Fatih

Doğu Ekspresi anlamına gelen Orient Express Paris-İstanbul hattı boyunca hizmet veren bir trendi. Bu isimle kurulan lokanta ve Sirkeci Garı oldukça tutulan meşhur bir bölgeydi. Trenin hizmet ömrü 1883-1977 arasında olsa da, lokanta günümüzde hala servis yapmakta. Türk mutfağından zengin bir yelpaze sunan lokantada dünya mutfağından da bazı ürünler bulunmakta. Lokantanın meşhur yemekleri arasında beğendili kuzu tandır, kuzu şiş kebap, çoban kavurma gibi yiyeceklerin yanında vejetaryen seçenekler de var. Eğer burada bir ziyafet çekmeyi düşünürseniz fiyatlar oldukça ekonomik.

Tarihi Lokantalar-2

4. Pandeli- Fatih

Niğdeli bir Rum olan Pandeli Çobanoğlu’nun 1901 yılında açmış olduğu Pandeli Lokantası, şu anda Mısır Çarşısı’nda hizmet veriyor. Kapanıp 2018 yılında tekrar açılmış olan Pandeli, Türk mutfağına ait büyük bir menü sunuyor. Pilaki, patlıcan salatası, zeytinyağlı yaprak sarma, hamsi mücveri, kuzu etli hünkâr beğendi, güveçte kuru fasulye, kazandibi, ekmek kadayıfı ve keşkül gibi birbirinden lezzetli yemekler Pandeli’de. Mavi çinili iç dekorasyonu ile oldukça dikkat çeken yeri daha önce Kraliçe II. Elizabeth, Audrey Hepburn, Sean Connery ve Robert de Niro gibi birçok ünlü isim ziyaret etmiş. Daha çok yabancı turistlerin yemek için tercih ettiği bir mekân olduğundan fiyatlar da buna göre biraz da olsa yüksek.

5. Ayaspaşa Rus Lokantası – Beyoğlu

1943 yılında Boris İvanovich Kreschsanovsky ve Judith Krischanovski adlı Beyaz Rus ve Macar göçmeni iki kişiyle açılmış bir lokanta burası. Küçük ve az kişiyle başlanmış olmasına rağmen lezzeti, kalitesi ve ünü günümüze kadar büyüyerek gelmiştir. “Eski bir dost evi” olarak görülen yerde 1940’lardan günümüze kadar korunmuş bir nostalji var. Lokantasının menüsündeki yemekler bizim alışık olduğumuz yemeklerin epey dışında çünkü buradaki mutfak Rus mutfağı ağırlıklı. Yani, Türkiye’de Rus yemeklerinin tadını tam olarak bakmak isterseniz Ayaspaşa Rus Lokantası size bu deneyimi tam anlamıyla yaşatacaktır. Rus mutfağının yanında aynı zamanda Macaristan ve Avusturya lezzetlerini de deneme şansı yakalayabilirsiniz. Borş, akroska gibi Rus çorbaları, Rus usulü salatalar, bir tavuk yemeği olan kievsky, pelmeni denilen Rus mantısı, Rus turtası olan Medovik ve tatlı krep olan Palaçinta gibi yiyecekler menüdeki lezzetlerin sadece birkaçı. Alkollü içki servisi de yapılan lokantada Ruslara özgü içkileri de tadabilirsiniz. Aynı zamanda lokantada her cuma Rus Romans canlı şekilde sahne alıyor.

Tarihi Lokantalar-3

6. 1924 İstanbul – Beyoğlu

Önceleri Rejans Rus Lokantası olarak bilinen yer 2015’de kapandı ve 1924 İstanbul ismi ile tekrar açıldı. Aynı lezzetler, aynı tarih ve aynı atmosfer ile devam eden yerde Rus ağırlıklı bir mutfak mevcut. Oldukça popüler olan bu lokantaya müdavim olan kişiler arasında Mustafa Kemal Atatürk bile var. Hatta onun sürekli olarak kullandığı masa 1938’den günümüze dek rezerve olarak tutuluyor. Atatürk dışında buraya yemek için ziyaret etmiş kişiler arasında İspanya Kralı 4.Alfonso ve ünlü İngiliz yazar Agatha Christie de var. Hatta lokantanın bir kokteylinin adı “Memories of Agatha Christie”- Agatha Christie’nin Hatıraları. Menüde tadabileceğiniz yemekler arasında dana piroshky,  somon blini, dana stroganoff, çıtır ördek salatası ve, elbette ki, votkalar bulunuyor.

7. Yanyalı Fehmi - Kadıköy

1919 yılında kurulmuş ve aynı yerde, aynı lezzetlerle günümüzde de hizmet veren bir lokanta. Fehmi Sönmezler’in kurduğu lokantanın mutfağının başına Osmanlı saraylarında baş aşçılık yapmış Hüseyin Efendi’yi geçirmesiyle Yanyalı Fehmi Lokantası’nın serüveni başlamış oluyor. Eğer hiç Osmanlı mutfağı tatmadıysanız, Yanyalı Fehmi Lokantası’nda Osmanlı yemeklerinin tadına varabilirsiniz. Çorbalar, etler, köfteler, balıklar, ızgaralar, pilavlar, hamur işleri, zeytinyağlılar, kompostolar ve tatlılardan oluşan geniş bir menüye sahip. Ayrıca vejetaryen yemekler de mevcut. Yanyalı Fehmi Lokantası’nın şu anda yalnızca Kadıköy’de bir şubesi vardır ve başka yerde yoktur.

1
Kültür Seyahat

İstanbul’daki En Keyifli Deneyimler

Metropol şehir İstanbul’u doyasıya yaşamak için en keyifli deneyimleri yaşamaya hazır olun. Meşhur çarşılarından, çeşitli aktivitelerine kadar…

Devamını Oku
Yerebatan Sarnıcı ve Efsanesi
Kültür Seyahat

Yerebatan Sarnıcı ve Efsanesi

Yüzyıllardır tüm görkemi ile Sultanahmet'te yükselen Yerebatan Sarnıcı, aslında kelime anlamıyla yağmur sularının biriktiği bir su deposu.

Devamını Oku
TUM-1
Yeme İçme

TUM Gastronomy Hub’ta Tatmanız Gereken 10 Lezzet!

Geleneksel Türk mutfağından Uzak Doğu lezzetlerine kadar, her zevke hitap edecek yeme-içme alanları İstanbul Havalimanı'nda sizleri bekliyor.…

Devamını Oku