Kültür Seyahat

18 Ocak 2022
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

Tren yolculukları, her yaştan insanın, gençlerin, macera sevenlerin trenle geçtiği ülkeler, gördüğü yerler olarak bilinir. Avrupa’da sıklıkla tercih edilen tren yolculukları ülkemizde son yıllarda Doğu Ekspresi yolculuğuyla popüler olmaya başladı diyebiliriz. Yıllardır kullanılan Doğu Ekspresi, özellikle turistik tur seçeneği ile son yıllarda hem yerli hem yabancı daha çok kişi tarafından tercih edilen bir tren yolculuğu haline geldi.

1

Türkiye içerisinde size bambaşka anılar bırakacak bu deneyimi yaşatan, Ankara’dan kalkan ve Kars’ta yolculuğunu bitiren ve son zamanların en güzel tren yolu rotalarından Doğu Ekspresi de pandemiden etkilenenlerden. Seferlerine geçtiğimiz mart ayında ara veren tur, 15 Aralık itibariyle yeniden seyahatseverlerle buluştu. Eğer siz de Doğu Ekspresi'ni bu kadar cazip yapan nedir diye merak ediyorsanız, hakkında bilmeniz gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz.

Doğu Ekspresi 

Doğu Ekspresi, 1949 yılından beri Ankara- Kars, Kars- Ankara hattında 24 saat içerisinde 1000 km’den fazla yol yaparak Türkiye’nin bir ucundan diğer bir ucuna ulaşmanızı sağlayan tren seferinin adı. Doğu Ekspresi’ni bu kadar popüler yapan şey daha önce uzun süren bir tren yolculuğu deneyimlememiş olan herkesin ilk yataklı tren yolculuğu yapmış olması ve buna eşlik eden arkadaşlar, anılar ve yol boyunca izlenilen manzaralarla masalsı bir yolculuk olması. Birçok uzun yol hikayesine konforu, mistikliği ve manzarasıyla eşlik eden Doğu Ekspresi, yolcularına alışılagelmişin dışında bir deneyim sunuyor.

2

Doğu Ekspresi Rotaları 

Rota uzunluğu ortalama 1300 km olan Doğu Ekspresi güzergahı 17:55’te Ankara’dan başlıyor ve sırasıyla Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum’a uğruyor ve 18:30’da Kars’ta sonlanıyor. 7 şehrin yer aldığı güzergahta toplamda 53 durak bulunuyor ve yolculuk ortalama 24 saat sürüyor. Duraklarda bekleme süresi en fazla 3 dakikayı bulan tren Erzurum, Erzincan ve Sivas’ta yaklaşık 10 dakika durarak Ankara’dan Kars’a ulaşıyor. Sıcak havalarda gitmek için bahar aylarını tercih edebilir, eşsiz bir kar tatili deneyimi yaşamak için kış aylarını tercih edebilirsiniz.

Doğu Ekspresi Vagon Çeşitleri

Doğu Ekspresi yolculuğu Pulman, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli olarak 4 farklı seçenekte seyahat imkanı sunuyor. 

Pulman

Pulman yolculukta, sağlı sollu sıralanmış ikişerli koltuklar bulunuyor. Eski trenlerde pek konforlu olmayan bu koltuklar Doğu Ekspresinde yeni ve daha konforlu hale getirilerek daha rahat bir yolculuk sağlıyor. Ayrıca bu kısımda tuvaletler ortak kullanılıyor. 

Örtülü Kuşetli

Örtülü Kuşetli yolculukta, seyahat edilen koltukların yatak olabilme özelliği bulunuyor. Karşılıklı duran koltuklar ranza şekline getirilebiliyor.

Yataklı

Yataklı yolculuk, yatağa dönüşebilen ikili koltuklar, mini buzdolabı ve raflar; ayarlanabilen oda sıcaklığından prize ve yolcuya ait lavaboya kadar kişiye özel pek çok konfor sunuyor.

Yemekli

Yemekli yolculukta, yataklı vagonlara ek olarak masa ve sandalyeler bulunan, yiyecek ve içecekler bakımından zengin bir menü seçeneği barındıran özel bir işletmeye ait restoran bulunuyor.

3

Doğu Ekspresi Fiyatları

2022 Doğu Ekspresi Pulman Vagon Bilet Fiyatları
•    Tam yolcu bilet fiyatı: 82.50 TL
•    13-26 yaş arası genç yolcu bilet fiyatı: 70.50 TL
•    Öğretmen bilet fiyatı: 70.50 TL
•    60-64 (yüzde 15 indirimli) yaş bilet fiyatı: 70.50 TL
•    65 yaş ve üzeri (yüzde 50 indirimli) bilet fiyatı: 41.50 TL
•    TSK personel bilet fiyatı: 70.50 TL
•    Personel bilet fiyatı: 66 TL
•    Basın personeli bilet fiyatı: 70.50 TL
•    7-12 yaş arası çocuk bilet fiyatı: 41.50 TL

2022 Doğu Ekspresi Örtülü Kuşetli Vagon Bilet Fiyatları
•    Tam yolcu bilet fiyatı: 132.50 TL
•    13-26 yaş arası genç yolcu bilet fiyatı: 120 TL
•    Öğretmen bilet fiyatı: 120 TL
•    60-64 (yüzde 15 indirimli) yaş bilet fiyatı: 120 TL
•    65 yaş ve üzeri (yüzde 50 indirimli) bilet fiyatı: 91 TL
•    TSK personel bilet fiyatı: 120 TL
•    Personel bilet fiyatı: 120 TL
•    Basın personeli bilet fiyatı: 120 TL
•    7-12 yaş arası çocuk bilet fiyatı: 91 TL

Önemli Not: Bölgelerin turistik yerlerini gezmenize imkan tanıyan turistik Doğu Ekspresi seferleri fiyatları değişkenlik gösterebilmektedir. Şimdilik yalnızca tur şirketleri aracılığı ile gruplara satışı yapılan biletler hakkında en güncel bilgiye TCDD'nin web sitesinden ulaşabilirsiniz.

4

Kars’ta Gezilecek Yerler

Tarihi geçmişi ve doğal güzellikleriyle hem sakinlik, hem tarih, hem adrenalin sevenler için eşsiz bir yer olan Kars şehrine vardığınızda bir gün konaklayarak şehri yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Ani Harabeleri, Çıldır Gölü ve Kars Kalesi’ni gezi rotanıza ekleyebilirsiniz.

Snowboard yapmak için ideal ve kar kalitesinin oldukça özel olduğu Kars Sarıkamış Kayak Merkezi’ni tercih edebilirsiniz. 

Şehri gezerken Rus mimari yapıları ve farklı kültürlerin şehirdeki yansımalarını görebilir; lokantalarında meşhur Kars peyniri ve Kars kazı, ısırgan otu çorbası ve evelik, hangel, hoşaf, kaz suyuna bulgur gibi yöreye özel birçok lezzeti tadabilirsiniz. 

5

Ankara-0
Kültür Seyahat

Bir Kültür Başkenti: Ankara'nın Tarihi ve Sanatsal Zenginlikleri

Ankara, zamanın sırlarını taşıyan bir şehir. Tarihi ve sanatsal çekiciliği, sizi mistik bir yolculuğa davet eder, geçmişin büyüsünü hissettirir.

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

Dünyanın En Güzel Tren Yolu Rotalarından: Doğu Ekspresi

Tren yolculukları, her yaştan insanın, gençlerin, macera sevenlerin trenle geçtiği ülkeler, gördüğü yerler olarak bilinir. Avrupa’da sıklıkla tercih…

Devamını Oku
Ankara-0
Kültür Seyahat

Ankara'nın En İyi Öğrenci Mekanları

Ankara ilk bakışta soluk bir şehir gibi gelse de, biraz zaman geçirince öğrenciler için de eğlence ve kafa dağıtma imkanı sunan renkli bir şehir…

Devamını Oku