Kültür Seyahat

3 Aralık 2020
Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2022

Avrupa’yı gezenlere bu kıtanın en büyüleyici doğal güzelliğinin ne olduğunu sorsanız alacağınız cevap muhtemelen Alpler olurdu. Yolu Alpler’den geçen kitaplara ve filmleri aklınıza getirin. Mark Twain’den Frankenstein’ın yazarı Mary Shelley’e, Thomas Mann’dan Ernest Hemingway’e kadar çok sayıda ünlü yazar, 8 ülkede 1200 km boyunca uzanan Alpler’e hayranlığını yazıya dökmüştür. Alpler’in tamamında insanı hayrete düşürecek sayısız yer var. 

Avrupa’nın En Yüksek Açık Hava Demiryolu

İsviçre’nin başkenti Bern’e 2 saat mesafede, Avrupa’nın en yüksek noktasında bulunan Jungfraujoch Tren İstasyonu Alpler’de bulunan sayısız güzel alandan biridir. Ülkenin Valais Kantonu’nda bulunan bu istasyon, yıl boyunca her gün çalışıyor; bu muhteşem manzaranın keyfini çıkarmaya gelen ziyaretçileri taşıyor. Jungfraujoch, Bern Alpleri’nde zirveleri 4 bin metrenin üzerinde iki dağın Jungfrau ile Mönch’ün arasında ve Eiger’in yanında yer alıyor. Büyük üçlü olarak anılan bu tepelerin ortasındaki bu tren istasyonunun kendisi ise tam 3.454 metre yükseklikte bulunuyor.

Tren istasyonunun 1912 yılında inşa edilmiş olması, zamanın teknolojisi düşünüldüğünde insanda büyük bir hayranlık uyandırıyor. Tren yolu, dağları birbirine bağlayan büyüleyici tünellerin içinden geçerek istasyona ulaşıyor.

Avrupa’nın en yüksek yer ölçümüne sahip ülkesi olan İsviçre’nin yüksek ve sık dağlarındaki virajlı yollar, buradaki ulaşımın en büyük özelliklerinden biri. Tren güzergahı boyunca başka yerleşim yeri olmaması, tren yolculuğunun turistler üzerindeki etkisini de artırıyor.

TopofEurope2.jpg

Avrupa’nın Çatısı’nda Ziyafet

Bugünlerde ağırlıklı olarak turistik ve bilimsel amaçlarla kullanılan bu tren istasyonunda “Avrupa’nın Çatısı” olarak anılan turistik bir bina yer alıyor. İçerisinde burasıyla ilgili tarihî bilgileri öğrenebildiğiniz yapıda, hediyelik eşyalar satın alabilir ve restoranda yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Bu eşsiz manzarada mutlaka güzel bir peynir fondüsü ve beyaz şarap denemenizi öneririz. İstasyondaki Sphinx Araştırma Merkezi ise bilimsel araştırmalar yürüten araştırmacılara ev sahipliği yapıyor.

İstasyon Avrupa’nın en büyük ve en uzun buzuluna da tepeden bakıyor. 23 kilometreyi aşan uzunluğu ve 110 kilometreyi aşan alanıyla Aletsch Buzulu, Jungfraujoch’u çok daha büyülü hâle getiriyor. Bir yanda size bakan dağların zirveleri, bir yanda o zirvelere ve buzullara bakan siz.

En’lerin Memleketi

Rüzgâr tepelerde çok şiddetli olabiliyor hatta bazı günler bu şiddet 250 kilometre hıza ulaşıyor fakat bu da bizlere ayrı bir görsel şölen oluşturuyor. İçeride sıcak şarabınızı yudumlarken bu dağların oluşumunu sağlayan doğanın gücünün farkına varıyorsunuz. Hava açık olduğu zaman ise manzara size yetiyor. Heidi ve büyükbabasının niçin o kadar mutlu olduklarını anlıyor gibi oluyorsunuz. Bu ve bunun gibi ‘en’lere meraklıysanız Avrupa’nın en yüksek postanesi de burada bulunuyor, ziyaret etmeden dönmemenizi tavsiye ederiz.

Ulaşım ve Güzergah Bilgileri

Tüm yıl boyunca her gün saat 8’den öğleden sonraya kadar her saat başı çalışan trenin en popüler durağı Interlaken’dir ancak yol boyunca başka birçok istasyonundan da binebilirsiniz. Eğer Lauterbrunnen üzerinden seyahat etmeyi düşünüyorsanız, trenin sağ tarafında oturmanız önerilir çünkü Staubbach Şelalesi ve Lauterbrunnen Vadisi gibi çarpıcı manzaralar en iyi bu taraftan görünüyor. Son etap olan Kleine Scheidegg’in büyük bir kısmı tünelde geçiyor olsa da yine de etkileyici çünkü Eiger Kayalıkları’nın içerisinden geçen tünelin yüksekliği tam üç bin metre.

TopofEurope

Bilet Fiyatları

İsviçre’nin ve dünyanın en ünlü tren yolculuklarından birine çıkıyorsunuz, dolayısıyla bilet fiyatlarının yüksek olması sizi şaşırtmasın. Sonuçta bu yolculuk bir yerden bir yere ulaşmak için değil, ömür boyu hatırlayacağınız ve anlatmak isteyeceğiniz müthiş bir deneyim vaat ediyor.

Bilet satın almadan önce hava durumuna bakmayı unutmayın, eğer puslu ve kapalı bir havada yolculuk ederseniz güzel birçok manzarayı kaçırıyor olacaksınız. 

Bilet fiyatlarının çok yüksek olması, bu trene rağbeti azaltmıyor bu nedenle özellikle yüksek sezon tabir edilen temmuz ve ağustos aylarında biletinizi önceden almanız önerilir. Güncel fiyat bilgisine Jungfraujoch’un resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Sürdürülebilir-0
İyi Yaşam

2023 Sürdürülebilir Yaşam Trendleri

2023 daha fazla şey öğrenmek, üstlenmek ve ayrıca çevremize ve gezegenimize olumlu bir şeyler katmak için yeni bir fırsat gibi görünen bir yıl.

Devamını Oku
Anneler Günü-0
Kültür Seyahat

Dünyanın Dört Bir Yanından Anneler Günü Gelenekleri

Hepimizin hayatında en özel ve anlamı büyük günlerden birisidir Anneler Günü. Dünyanın dört bir yanından, değerli ve farklı adetlerle kutlanan…

Devamını Oku
Seyşeller-0
Kültür Seyahat

Tropik Cennet: Seyşeller Adaları

Göz alıcı renkteki suları, bembeyaz kumsalları ve dillere destan doğası ile Seyşeller Adaları herkes tarafından tropik bir cennet olarak kabul…

Devamını Oku