Kültür Seyahat

18 Eylül 2023

Dünya Yürüyüş Günü, her yıl 3-4 Ekim'de kutlanan bir etkinliktir. İnsanları yürüyüş yapmaya teşvik etmek, düzenli fiziksel aktivite alışkanlıkları oluşturmak ve sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmek amacıyla dünya genelinde milyonlarca insan, bu önemli günde bir araya gelir.

Türkiye de bu konuda şanslı coğrafyalardan bir tanesi zira eşsiz doğal güzelliklere ev sahipliği yapan ülkemizde keşfedilmeyi bekleyen birçok yürüyüş rotası bulunuyor. İşte onlar arasından sizin için seçtiklerimiz.

Likya Yolu

Muğla’da bulunan Likya Yolu ülkemizin en güzel en uzun ve en zevkli yürüyüş rotalarından bir tanesidir. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi mirasları gözler önüne seren bu yol toplamda 555 km boyunca uzanıyor. Fethiye’deki Ovacık’tan başlayan rota Antalya Gelikbayırı Köyü’nde bitiyor. Adını Likyalılardan alan bu yol zamanın en önemli merkezlerinden bir tanesi konumundaymış. Likya yolunda yürümek isteyenleri 30’a yakın parkurun beklediğini belirtelim. Kimi zaman sahil kenarından kimi zaman yamaçlardan ilerleyebileceğiniz rota üzerinde Kelebekler Vadisi, Kalkan, Kaş, Kabak Koyu, Olimpos Dağı, Çıralı gibi görülmeye değer noktalar bulunuyor.

Likya Yolu hakkında daha fazla bilgi için: Likya Yolu'nun Nefes Kesen Durakları

Likya Yolu

Ballıkayalar Tabiat Parkı

Kocaeli’de bulunan Ballıkayalar Tabiat Parkı şehrin merkezine yakınlığı ile dikkat çekiyor. Toplamda 10 kilometrelik bir yürüyüş parkuruna sahip olan bu park İstanbul’a da en yakın doğa yürüyüşü alanlarından. Ayrıca burada kaya tırmanışları yapmak da mümkündür. Dere boyunda ilerlerken farklı yükseltiler, yamaçlar ve göletlerden geçmek mümkündür. Milli parka giriş ücretli olmakla beraber kamp imkânı da bulunmaktadır.

Ballıkayalar

Hitit Yolu

Eski kervan ve göç yollarından olan Hitit Yolu bugün turizmin en cezbedici noktalarından bir tanesi olarak biliniyor. Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hitit kenti Hattuşa ve Alacahöyük kalıntılarını kapsayan 2634 hektarlık alanda tam 17 yürüyüş parkuru bulunuyor. Dünyanın süper gücü olarak bilinen Hititlerin önemli kentleri arasında bulunan Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva kentlerindeki tarihi güzergahlar kullanılarak oluşturulan Hitit Yolu, tarih, kültür ve doğa meraklıları için dünyadaki en özel noktalardan bir tanesi.

Kaz Dağları

Edremit’ten Sarıkız’a kadar uzanan nefis bir yürüyüş rotası bulunan Kaz Dağları yemyeşil ormanlar arasında eşsiz bir deneyim sunuyor. Özellikle stresli şehir yaşamından sıkılanlar, doğa ile baş başa kalmak isteyenler için son derece uygun. Zorlayıcı olmayan yürüyüş rotaları olmakla beraber orta zorlukta yürüyüş rotaları da bulunuyor. Yayla – Ayı Deresi Parkuru, Şahindere Parkurları, Tozlu-Çeyizdere Parkuru, Tahtakuşlar-Kapaklı-Dumanlı-Tavşanoynağı-Sarıkız Tepe gibi farklı zorluk derecelerinde parkurlar bulunuyor.

Kaz Dağları

Kaçkar Dağları

Karadeniz’in benzersiz manzarası eşliğinde yürüyüş yapmak isteyenler hiç tereddütsüz Kaçkar Dağlarını tercih edebilir. Buradaki parkur yaklaşık 4 bin metreye kadar uzanmaktadır. Trekking rotasının başlangıcı yeri ise Rize Çamlıhemşin. Birbirinden farklı çiçeklerin ve bitkilerin sizleri çevrelediği bu yürüyüş yolunda ayrıca nefesinizi kesecek yaylalar ve buzul göllerini görebilirsiniz.

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi Melendiz Çayı’nın yüzyıllarca süren aşındırmaları neticesinde ortaya çıkmış görenleri kendisine hayran bırakan bir yer. Kapadokya’da bulunan Ihlara Vadisi, Kapadokya’ya ziyaret eden hemen herkesin mutlaka ziyaret edilecek yerler listesinde kendisine yer bulur. Hem yeşil alanların hem de vadi çayının sizleri çevrelediği vadide yürüyüş rotası 1-1,5 saat kadar sürebiliyor. Kolay bir parkur yapısı olduğundan dolayı küçük büyük herkes rahatlıkla yürüyüşün tadını çıkarabiliyor. Ihlara Vadisine inmek için ise 380 basamaklı bir merdiveni inmeniz gerekiyor. Ancak göreceğiniz manzara buna gerçekten değecektir.

Ihlara Vadisi

Bafa Gölü

Görenleri kendisine hayran bırakan Bafa Gölü Milas sınırları içerisinde yer alıyor. Söke Ovasında trekking keyfi yaşamak isteyenler burayı sıklıkla ziyaret ediyor. Özellikle günü birlik trekking için bu bölge oldukça uygun. Bafa Gölü çevresinde hem tarihi mirasları görmek hem de doğal güzelliklerin tadını çıkartmak mümkün. Bafa Gölü çevresinde tercih edebileceğiniz iki tane rota bulunuyor. Uzun yürüyüşler için kral yolunu tercih edebilirsiniz. Ayrıca bu yürüyüş esnasında Heraklia tarihi antik kentinden kalıntılara da rastlayabilirsiniz.

Bafa Gölü

Bolkar Dağları

İhtişamlı Bolkar Dağları, Niğde’den başlayıp Mersin’e kadar uzanıyor. Özellikle uzun doğa yürüyüşleri yapmak isteyenler için en ideal rotalardan bir tanesi. Meydan Yaylasından başlayan rota Çamlıyayla’ya kadar uzanıyor. Toplamda 3 gün süren trekking esnasında kamp yapılacak özel alanlar da görebilirsiniz. Bolkar Dağlarında pek çok zirve bulunuyor. Ancak genellikle trekking tutkunlarının hedefi Medetsiz’e tırmanmak oluyor. Mayıs ve Ağustos ayları arasında Bolkar Dağları ve çevresi trekking için en ideal zamanlar olarak gösteriliyor.

Frig Yolu

Hem antik kent hem de doğal güzellikleri bir arada barındıran Frig Yolu tarihi 3000 yıl öncesine kadar uzanıyor. Frig Yolu rotası Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya illeri arasında yer alıyor. Bu yürüyüş rotasında pek çok patika yol ve ormanlık alan bulunuyor. Ayrıca yine karşınıza tarihi miras olarak antik şehirler de sıklıkla çıkıyor. Eğer Frig Yolunu tercih edecekseniz bu yolun 3 ana rotadan oluştuğunu söylemek gerekiyor. Toplamda ise 506 kilometrelik uzun bir yol rotası. Başlangıç noktası Ankara ve Afyonkarahisar arasında bulunan Seydiler beldesi. Trekking ve bisiklet rotaları olduğu gibi atlı turlar da yine Frig Yolu üzerinde bulunuyor. Kış aylarında çok soğuk olan Frig Yolunu ziyaret için en ideal zamanların Mayıs-Ekim arası olduğu söyleniyor.

Türkiye'nin en ünlü yürüyüş rotaları sıralaması böyle. Peki dünyada nereleri yürüyebilirim derseniz işte yanıtı: Dünyanın En Ünlü Yürüyüş Rotaları

Uçhisar-0
Kültür Seyahat

Dünyanın En Güzel Günbatımı Manzarası: Uçhisar

Huzur vadeden görsel bir şölen. Kapadokya'nın en muhteşem manzarasında, peribacalarından tam 40 metre yükseklikte, nefes kesen bir günbatımına…

Devamını Oku
Yürüyüş Yolları-0
Kültür Seyahat

Türkiye'nin En Güzel Yürüyüş Rotaları

Sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmek için belirlenen en önemli günlerden biri olan Dünya Yürüyüş Günü yaklaşıyor. Peki siz rotanızı belirlediniz…

Devamını Oku
Uçhisar-0
Kültür Seyahat

Dünyanın En Güzel Günbatımı Manzarası: Uçhisar

Huzur vadeden görsel bir şölen. Kapadokya'nın en muhteşem manzarasında, peribacalarından tam 40 metre yükseklikte, nefes kesen bir günbatımına…

Devamını Oku