Kültür Seyahat

14 Eylül 2023

Yavru vatan Kıbrıs her daim turizm açısından bir cazibe merkezi olmuştur. Hem doğası, denizi hem de kültürel mirasları ile görülmeye değer bir ülkedir. Kuzey Kıbrıs denilince elbette ilk olarak akla Girne gelir. Girne Akdeniz’in en gözde turizm merkezlerinden bir tanesidir.

Nefis manzaralı gündoğumu, günbatımı, plajları, denizi, canlı gece hayatıyla gidenlerin bir kez daha gitmek istediği bir ilçedir. Ayrıca Girne dünya mutfağında da önemli bir yerdedir. Bir ada ilçesi olması nedeniyle deniz mahsulleri ile yapılan son derece güzel tarifler Girne mutfaklarından çıkmaktadır. Hem tarihi hem doğal güzellikleri hem de mutfağı ile Girne, ziyaretçilerini son derece memnun eden bir yer. Vizesiz olarak gezip görülebileceğiniz bu benzersiz tatil ve kültürel miras ilçesini daha yakından tanıyalım.

Vizesiz Keşif Girne (1)

Girne’de Tarihi Yolculuk

Girne’nin nüfusu ortalama 65 bindir. Girne’nin geçmişinde farklı medeniyetler söz sahibi olmuştur. Bu sebeple ki önemli tarihi miraslara sahiptir. Girne’ye ziyaretinizde elbette bu tarihi alanları görmeden dönmeyin diyoruz. Girne’nin en güzel yanlarından bir tanesi küçük bir ada ilçesi olduğundan yürüyerek rahatlıkla gezilebilmesi, keşfedilebilmesi. Yaz akşamları Girne marinadan başlayan uzun sahil yürüyüşleri son derece huzur verici ve eğlencelidir. Bu bölgede denize karşı yemek yiyip manzaranın tadını çıkarabileceğiniz pek çok mekân bulunuyor. Şimdi vizesiz rahatlıkla gidilebilen ve heyecanlı bir macera sunan Girne’nin mutlaka görülmesi gereken yerlerine bir göz atalım.

Vizesiz Keşif Girne (6)

Girne Manastır ve Kaleleri

Girne’nin tarihsel süreçte çok fazla sayıda medeniyet gördüğünü dile getirmiştik. Bu tarihsel süreçten miras kalan ve mutlaka görülmesini tavsiye ettiğimiz yerlerden bir tanesi Bellapais Manastırı. Bu manastır Girne merkeze 5 km kadar yakın bir mesafede. 1160 yılında Kral IV. Hugh zamanında yaptırılmış olan bu manastır içerisinde hayli ilgi çekici kalıntılar taşıyor. Kuzey tarafı deniz manzarasına bakan manastırın güney kısmı da dağ manzaralıdır. Yani hem yeşil hem de mavi manzara sizleri bekliyor. Ücretsiz girilebilen manastırda bol bol fotoğraf çektirmek de isteyebilirsiniz.

Tarihe ışık tutan miraslardan bir tanesi de Aziz Hilarion Kalesi’dir. Girne merkezden 10 km uzaklıkta bulunan kaleye ulaşım için özel araç gerekiyor. Kalenin en yüksek noktası bulunduğu alandan 700 metre yukarıda. 480 basamaklı bir merdivenle ulaşılabilecek kale bu zahmete değiyor. 1191 senesinde yapılan kale Kıbrıs’ın en güzel manzarasına sahip noktalardan bir tanesi.

Kuzey Girne’de bulunan bir diğer tarihi kalıntı Girne Kalesi'dir. Girne Limanı'na oldukça yakında olan kaleye erişim oldukça kolaydır. Girne tarihi denildiğinde ilk akla gelen yapılardan bir tanesi olan Girne Kalesi 1700’lü yıllarda Bizanslılar tarafından yapılmıştır. Günümüzde müze olarak ziyaretçilere açılan kalede Bizans, İngiliz, Venedik ve Osmanlı zamanından kalma pek çok tarihi eser sergileniyor. Girne seyahatinizde bu kaleyi de görmeyi ihmal etmeyin diyoruz.

Beşparmak Dağları'nda bulunan Kantara Kalesi Girne merkeze 69 km mesafede yer alıyor. Bölgenin en eski ve ilgi gören tarihi yapılarından olan kaleye erişim özel araç vasıtası ile yapılabiliyor. 1911 senesinde inşa edilmiş olan kale 700 metre yüksekliği ile göz dolduruyor. Çevresindeki manzarası ile ziyaretçileri büyüleyen kaleye giriş için ise herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Vizesiz Keşif Girne (3)

Girne Limanı, Plaj ve Parklar

Girne’ye adım atar atmaz ilk sorulan yerlerden bir tanesi hiç şüphesiz Girne Limanı'dır. Girne Limanı, Girne’nin sembolik yapılarından bir tanesidir. İlçe merkezinde olduğundan rahatlıkla bulabilirsiniz. Deniz kenarında yürümek, günbatımını seyretmek ve çevredeki restoran ve barlarda yemek yiyip eğlenmek için son derece uygun bir yer. Eski zamanlarda medeniyetlerin depo olarak kullandığı bölge günümüzde bir turizm cazibe merkezi haline gelmiştir.

Denize girmek isteyenler için Kuzey Kıbrıs Girne son derece kusursuz bir plaja sahip. Alagadi Kaplumbağa Plajı adındaki plajın en önemli özelliği deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapması. Plaj iki bölümden oluşuyor. Birincisinde insanlar rahatlıkla denize girebilirken diğer kısım deniz kaplumbağalarının yumurta bırakabilmesi için ayrılmış durumda. Plaja girişler ise ücretsiz.

Bölgenin en gizemli ve merak uyandıran yapılarından bir tanesi olan Mavi Köşk ise merkeze 29 km mesafede yer alıyor. 1957 senesinde İtalyan olan Rum Paulo tarafından yaptırılan köşk oldukça ilgi görüyor. Köşkün en önemli özelliği dışarıdan hiçbir şekilde görülemeyecek şekilde tasarlanmış olması. 1974 Barış Harekâtı esnasında köşk boşaltılmış olup günümüzde ziyaretçilere açık durumdadır.

Vizesiz Keşif Girne (2)

Kuzey Girne’de görmek isteyebileceğiniz yerlerden birisi de Lefkoşa Uzun Yol Caddesi'dir. Girne merkeze mesafe olarak 27 km uzaklıkta olan cadde Lefkoşa’nın önemli sembollerinden bir tanesidir. Lefkoşa-Girne anayolundan özel araçla rahat bir şekilde ulaşılabilen caddeye özel aracı olmayanlar minibüsle de gidebiliyor.

Tarihi cadde son derece geniş ve rengarenk görüntülere sahip. Yol boyunca renkli şemsiyeler göz alıyor. Ayrıca cadde boyunca alışveriş yapabileceğiniz pek çok mağaza ve dükkân da bulunuyor. Bu cadde boyunca göreceğiniz hediyelik eşya dükkânlarında Kıbrıs’a özgü eşyalar görebilirsiniz. Fiyatları da oldukça uygun olduğundan eve dönüşte hatıra kalması için birkaç hediyelik eşya almak isteyebilirsiniz.

Vizesiz Keşif Girne (0)
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Girne

Kıbrıs'ın ve Akdeniz'in en gözde turizm merkezlerinden biri olan Girne, tarihi ve doğal güzellikleri ile vazgeçilmez bir destinasyon.…

Devamını Oku
Vizesiz Keşif Girne (0)
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Girne

Kıbrıs'ın ve Akdeniz'in en gözde turizm merkezlerinden biri olan Girne, tarihi ve doğal güzellikleri ile vazgeçilmez bir destinasyon.…

Devamını Oku
Kıbrıs-000
Kültür Seyahat

Kıbrıs’ta Gezilecek Yerler

Doğu Akdeniz deryasının ortasında, tarihi ve turistik cazibe merkezleriyle dünyanın en popüler tatil beldelerinden biridir Kıbrıs. Bugün sizlerle…

Devamını Oku