Kültür Seyahat

18 Temmuz 2023
Güncelleme Tarihi: 2 Ağustos 2023

Balon turları, benzersiz coğrafyasıyla ünlü Kapadokya'yı keşfetmek için en unutulmaz deneyimlerden biri. Nasıl yapılır merak edenler için hazırladığımız detaylı balon turu rehberi yayında.

Kapadokya-1

Türkiye'nin en popüler turistik bölgelerinden olan kendine özgü peri bacaları, yer altı şehirleri ve benzersiz coğrafyasıyla ünlü Kapadokya'yı keşfetmek için en unutulmaz deneyimlerden biri şüphesiz dünyaca ünlü bir aktivite olan gün doğumunda balonla peri bacalarının üstünde uçmak. Ancak böyle bir etkinliği planlamadan önce güvenlik ve fiyatlar konusunda bilgi sahibi olmak oldukça önemli.

Balonun en güvenliği hava aracı olduğu söylenir. İstatistikler, balon kazalarının çok nadir gerçekleştiğini göstermektedir. Bunun nedeni, balonların basit tasarımları ve yavaş hızlarıdır. Bunu bir kenara koyup devam edelim. Balonlar pilotlarının eğitimli ve deneyimli olmalarına ek olarak balonlar genellikle sakin hava koşullarında uçurulur. Balon pilotları Sivil Havacılık tarafından verilen profesyonel eğitimlere tabi tutulur ve özel sertifikalar almaları gereklidir.

Malzeme kalitesine gelecek olursak balon turları düzenleyen tüm firmalar malzemelerini sıkı denetimlerden geçirmek zorundalar ve lisanssız uçuş gerçekleştiremiyorlar. Balonların imalatı ve bakımı uluslararası standartlara ve yönergelerine uygun olarak yapılıyor, bu sayede de yolcuların güvenliği ve konforu sağlanıyor. Bunlara rağmen herhangi bir hava aktivitesinde olabileceği gibi balon turlarında da bazı sağlık ve güvenlik kısıtlamaları bulunabilir. Örneğin aşırı yükseklik korkusu olan kişiler balon turuna katılmadan önce düşünmek isteyebilirler. Ayrıca yakın zamanda ameliyat geçirmiş kişiler veya hamile kadınlar için balon turları önerilmeyebiliyor. Bu tür durumlar, bireysel sağlık durumuna ve doktor önerilerine göre değerlendirilmeli.

Kapadokya-2

Balon Turu İçin İdeal Hava Koşulları 

Yazın ayrı kışın ayrı güzel Kapadokya. Balon turları da hava durumuna bağlı olarak kararlaştırılıyor. Hem yaz hem de kış aylarında balon turlarının gerçekleştirilebilmesi, hava durumu ve rüzgar şartlarına bağlı olarak iki mevsimde de gerçekleştiriliyor.

Balonların havalanıp havalanmaması rüzgar şartlarına bağlı. Hava koşullarının yanı sıra rüzgarın durumu balonların uçuş yapabilmesi için en önemli faktördür. Örneğin yağmurlu bir günde bile rüzgar koşulları elverişliyse balon turları gerçekleştirilebilir. Ancak şiddetli sağanak yağmur veya fırtına gibi hava olayları uçuşların iptal edilmesine neden olabiliyor. Hava tahminleri genellikle rüzgar tahminlerine göre daha önden belli olduğundan tur operatörleri uçuşları çoğunlukla rüzgar şartlarına göre planlar.

Kapadokya-3

Balon Turu Nasıl Bir Deneyim?

Uçuşlar genellikle 20-28 kişilik gruplar halinde gerçekleştiriliyor. Turlar standart olarak sabah saat 4-5 gibi başlıyor çünkü bu saatlerde hava koşullarının uçuş için en uygun olduğu zamanlar. Tur acentesi tarafından otelinizden alınarak alana getiriliyorsunuz. Uçuş yaklaşık 1 saat kadar sürüyor. Kapadokya’nın merkezi olarak kabul edilen Göreme çoğunlukla sıcak hava balonlarının kalkış noktası olarak kullanılıyor. Havalanmanızın ardından Güvercinlik Vadisi, Zemi Vadisi ve Paşabağ Rahipler Vadisi başta olmak üzere Kapadokya’nın en güzel manzaralarını ayaklarınızın altında bulacaksınız. Turu bitiminde de bir kutlama yapılıyor, ardından sertifika alıyorsunuz.

Kapadokya-4

Balon Turu Programı

Balona binme planı yapıyorken seçtiğiniz firma fark etmeksizin bineceğiniz günün öncesinde mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Bu şekilde hem yerinizi garantiye almış oluyorsunuz hem de fırsatlardan yararlanma şansınız oluyor.

Balon turu için uçuş günündeki program genellikle tüm firmalarda aynıdır:

Balon turu şirketlerinin servisleri sizi genellikle 04.50 ile 05.30 arasında olmak üzere sabahın erken saatlerinde kaldığınız otelden alarak şirket ofislerine götürür. Burada kahvaltınızı yaparsınız.

Sivil Havacılık kurumundan uçuş onayı aldıktan sonra, balonların kalkacağı alana araçlarla hareket edersiniz. Uçuş öncesi bir brifing alınır ve ardından balonlar hazırlanır. Sepete bindikten sonra kemerleriniz bağlanır, ardından uçuşa geçersiniz.

İniş sonrasında şampanya ve atıştırmalıklarla birlikte ikramlar yapılır. Alkol kullanmıyorsanız alkolsüz şampanya da sunulabilir. Fotoğraf çekimleri ve hatıra anıları oluşturulduktan sonra katılım sertifikası verilir. Ardından sizi araçlarla otelinize bırakırlar.

Tüm bu süreçleri düşündüğümüzde, otelden alınma, hazırlık, 1 saatlik uçuş ve sonrasında otelinize dönme gibi aşamaları kapsayan balon turu yaklaşık 3 saat sürebilir.

Bu süre içinde, balon turlarının keyfini çıkarırken zamanı verimli kullanmak için hazırlıklı olmanız önemlidir. Tur şirketleri genellikle her aşamayı düzenli bir şekilde yönetir ve sizin güvenliğiniz ve konforunuz için gereken her türlü önlemi alır.

Balon turu deneyimi, Kapadokya'nın eşsiz manzaralarını keşfetmek ve unutulmaz anılar biriktirmek için harika bir fırsattır. Uçuş süresinin yanı sıra, programın tamamını göz önünde bulundurarak planlama yapmanız, deneyiminizi daha keyifli hale getirecektir.

Kapadokya-5

Balon Turu Fiyatları-2023

Balon turlarında balonların kendisi, bakımı, yakıt masrafları gibi faktörlerin işletme maliyetlerini artırmasından dolayı fiyatlar da dudak uçurtuyor ama turist yoğunluğunun azaldığı sezon sonu dönemlerde fiyatlar neredeyse yarı yarıya kadar düşüyor. Sezon sonlarında sezon döneminde olduğu kadar balon göremeseniz de bindiğiniz sepetin tam dolu olmaması bu durumun en önemli avantajı. Daha az kişiyle sepeti paylaşmak hareket alanınızı rahatlatıyor. Fiyatları yüksek bulabilirsiniz ama işletmelerin kullandıkları balonların maliyeti çok yüksek ve belirli bir saat sınırları var. Bu nedenle, fiyatlar, bu faktörler göz önüne alınarak belirleniyor. Saatini doldurduktan sonra balonu yeniliyorlar. Turların fiyatları mevsime ve talebe göre değişiklik gösteriyor. 2023 senesi için kış sezonunda fiyatlar genellikle daha uygun ve kişi başı 140-160 Euro arasındayken mayıs ayından sonra gelen yaz sezonunda ise fiyatlar 160-180 Euro arasında değişebiliyor.

Uçhisar-0
Kültür Seyahat

Dünyanın En Güzel Günbatımı Manzarası: Uçhisar

Huzur vadeden görsel bir şölen. Kapadokya'nın en muhteşem manzarasında, peribacalarından tam 40 metre yükseklikte, nefes kesen bir günbatımına…

Devamını Oku
Kapadokya-00
Kültür Seyahat

Kapadokya'da Balon Turu Hakkında Her Şey

Balon turu, benzersiz coğrafyasıyla ünlü Kapadokya'yı keşfetmek için en unutulmaz deneyimlerden biri. Nasıl yapılır merak edenler için…

Devamını Oku
Yürüyüş Yolları-0
Kültür Seyahat

Türkiye'nin En Güzel Yürüyüş Rotaları

Sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmek için belirlenen en önemli günlerden biri olan Dünya Yürüyüş Günü yaklaşıyor. Peki siz rotanızı belirlediniz…

Devamını Oku