Kültür Seyahat

17 Ekim 2022

Yürüyüş yapmak, en zahmetsiz ve en keyifli spor alternatiflerinden biri. Ülkemiz de yürüyüş parkurları bakımından bir hayli zengin ama bu konuda ünü ülke sınırlarını aşıp tüm dünyaya yayılan ve her milletten maceraperesti kendisine çeken yürüyüş yollarından bahsedeceğiz bu yazımızda. Sporu keşifle birleştirmek, hiç bilmediğiniz coğrafyalarda farklı zorluk etaplarına sahip rotaları adımlamak ve bunu dünyanın dört bir yanından gelen yürüyüşçülerle birlikte yapmak fikri ilginizi çektiyse, birazdan anlatacağımız yerlerin isimlerini mutlaka not edin

1. Camino de Santiago, İspanya

İnternette çoğu listede ilk sıralarda görürsünüz Camino de Santiago’yu. Yürüyüş ya da hiking deyince dünya çapında akla ilk gelen yerlerden olan lokasyonun geçmişi, 9. yüzyıl öncesine kadar dayanıyor. Bu rotada yürümek, gerçekten harika bir deneyim sayılsa da daha da önemlisi yürümek için ne bir atlet ne de deneyimli bir yürüyüşçü olmanıza gerek olmadığıdır. Ne kadar dayanıklı olduğunuza ve ne kadar zamanınız olduğuna göre 120 kilometreden 1000 kilometreye kadar değişen rotaları bulunmaktadır. Çok sıcaklarda acı çekmemek için Mayıs, Haziran ve Eylül, en ideal zamanlardan.

camino

2. Likya Yolu, Türkiye

Yaklaşık 400 kilometrelik güney kıyı şeridini kapsayan Likya Yolu, Fethiye’den Antalya’ya uzanan ve Likya Medeniyetini keşfetmek için mükemmel bir fırsattır. Tarihi Sidyma Antik Kenti ve Hayalet Kent Kayaköy’den geçen rota, yürüyüş dolu uzun bir yolculuk ardından serinletici bir dalış yapma şansı da tanıyor. İşaretlenmiş bölgeler, tarihi güzellikler ve efsane manzaraları ile Likya Yolu, Dünyanın en ünlü yürüyüş rotaları arasında hak ettiği yeri alıyor.  

3. Büyük Okyanus Yolu, (The Great Ocean Road), Avustralya

Avusturalya’nın güneydoğu kıyısında yer alan yaklaşık 240 kilometrelik bir alanı kaplayan Büyük Okyanus Yolu, masmavi gökyüzü, muhteşem manzaraları ve doğası ile sizi fazlasıyla şaşırtacak kadar güzel. Cape Otway Deniz Feneri, Victoria'nın Gemi Enkazı Sahili, okaliptüs ağaçlarında dinlenen koalalar, bu yürüyüş yolu boyunca rastlayabileceğiniz güzelliklerden sadece bazıları. Avustralya baharı, sonbaharı ve yaz mevsimi, bu rotayı keşfedebileceğiniz en güzel zamanlar.

Great Ocean Road

4. İnka Yolu, Peru

Tarihte İnkalar, Mayalar gibi pek çok medeniyetin yaşadığı topraklarda yer alan İnka Yolu, 50 kilometreye yakın uzunluktadır. Bu rota Kutsal Vadi ile Machu Picchu arasında bulunmakta olup muhteşem manzaralı bir atmosfere sahiptir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki İnka Yolu, dünyanın en ünlü yürüyüş rotalarından biridir. Klasik İnka Yolu’nu rehber eşliğinde gezerek keşfetmek ise yapılabilecek en güzel hareketlerden, öğrenerek yürüyüş bambaşkadır.

5. Gotemba Yürüyüş Yolu, Japonya

Başlangıç noktasında rakımı alçak olsa da yamaç kısımları da nispeten yine çok zorlu sayılmayan Gotemba’nın, geniş rakım farklılıkları ve zirveye doğru uzun mesafeleri ile başa çıkabilecek iyi yürüyüşçüler için oldukça ideal olduğu söylenebilir. Eğer burayı ziyaret etmek için en ılıman zamanlarını planlayanlardansanız, en sıcak aylar Temmuz, Ağustos ve Eylül sezonlarıdır. Güzel havalarda görkemli Fuji Dağı’nı bile görebilmek mümkündür.

Gotemba

6. Percorsi Occitani, İtalya

Maria Vadisi’ndeki yürüyüş rotası, neredeyse 177 kilometrelik bir alanı kapsıyor. Percorsi Occitani’deki yürüyüş macerasına başlarken, kendinizi eski ama iyi korunmuş ve açık bir şekilde belirlenmiş rotalar, inatçı yollar ve tırmanışlarla bulmanız an meselesi. Yolculuk boyunca, bölgenin keşfedilecek pek çok kültürel noktaları ve gastronomi noktaları bulunuyor. Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim, gidilebilecek ideal aylardandır. Bahar ayları da inanılmaz doğa florasına şahit olmak için birebir.

7. Pennine Way, İngiltere

Tarih ile dopdolu ve inanılmaz manzaraların kalbinden geçen ikonik Pennine Way, İngiltere'nin vahşi kuzey yaylalarında, 435 kilometre boyunca uzanır. İngiltere’nin kayalıklı omurgalarını izleyen rota, Derbyshire Peak Bölgesi ve Yorkshire Vadisi ve büyüleyici Swaledale Vadisi sırasınca devam eder. Dünyaca meşhur Pennine Yolu, ülkenin ilk ulusal yolu ve en ünlü uzun mesafe yürüyüş rotalarından biridir. 1965 senesinde açılan yürüyüş yolu, İngiltere’nin en vahşi kara parçalarına ev sahipliği yapar.

Pennine Way

8. Ürdün Yürüyüş Yolu (Jordan Trail), Ürdün

Meşhur Ürdün Yürüyüş Yolu, Orta Doğu ülkelerinin ilk ve tek uzun mesafeli yürüyüş yolu olarak biliniyor. Kuzey bölgede Ümmi Kays'tan, güneyde Akabe şehrine kadar Ürdün'ün uzunluğunu kat etmek isteyen yürüyüş tutkunları için Ürdün Yürüyüş Yolu, birebir. Mart, Nisan ve Ekim, Kasım ayları, sıcak havalarda yürümeyi tercih etmeyenler için son derece ideal sezonlardandır.

9. Kungsleden, İsveç

Yaklaşık 440 kilometrelik uzunluğu ile dikkat çeken Kungsleden, Avrupa’nın en eski hiking rotalarından biridir. Hemen hemen 1 ay içinde tamamlanabilen yürüyüş rotası boyunca dağ kulübeleri ve muhteşem dağ manzaraları ile karşılaşmak mümkün. Ülkenin kuzeyinde bulunan Abisko ile güney bölgesinde yer alan Hemavan arasında bulunan yürüyüş yolu, eşsiz temiz havası ve doğal güzellikleri ile en iyi yürüyüş rotaları arasında bulunuyor.

Kungsleden

10. İndus Vadisi, Himalaya, Hindistan

İndus Vadisi boyunca süren bu 3 günlük rotayı, ziyaret etmek için en ideal sezon, Haziran ve Ekim ortası arasındadır. Vadinin vahşi yaşamının egzotik havasını hissetmek ve Spituk, Hemis, Shey ve Thiksey gibi manastırları görebilmek için İndus Vadisi yürüyüş yolundaki rotaya bir göz atmak gerekiyor. Bungalow ve çadır gibi konaklama alternatiflerinin bulunduğunu belirtelim.

11. Çin Seddi, Çin

Ömür boyu unutulmayacak bir deneyim! “Çin Seddi’nde efsane bir yürüyüş yaptım” demeyi kim istemez ki? Neredeyse 2,500 senelik bir geçmişi olan Çin Seddi’ni, baştan sona yaklaşık 8,550 kilometre civarındadır. 1984 senesinde başlayıp 17 ay boyunca bu seddi yürüyebilen Dong Yao-hui ve iki arkadaşının, Guiness Rekorlar Kitabı’na girdiğini de belirtmeden geçmeyelim.

12. Appalachian Yolu, Amerika

Dünyadaki en uzun yürüyüş yollarından biri olarak bilinen Appalachian Yolu, yaklaşık 3,500 kilometrelik bir alanı kapsıyor. Şiir gibi doğa manzaraları, buğulu dağ manzaraları, bu görkemli rotada meraklılarını bekliyor.

Appalachian

O kadar uzağa gidemiyor musunuz? Bu da İstanbulluların yüzünü güldürecek yürüyüş rotaları: İstanbul'a Yakın Trekking Rotaları

Burano-0
Kültür Seyahat

Renkleriyle Büyüleyen Şehirler

Birbirinden farklı renkleriyle her geçen gün binlerce turistin ayaklarını yerden kesen bazı şehirler vardır. Sizler için ziyaret ettiğiniz zaman…

Devamını Oku
Puglia-0
Kültür Seyahat

İtalya'nın Sakin Güzeli: Puglia

Puglia, İtalya'nın en güzel ve en ziyaret edilen bölgelerinden biri. Yarımadanın güneydoğu ucunda yer alan ve Adriyatik ve İyon Denizleri…

Devamını Oku
Puglia-0
Kültür Seyahat

İtalya'nın Sakin Güzeli: Puglia

Puglia, İtalya'nın en güzel ve en ziyaret edilen bölgelerinden biri. Yarımadanın güneydoğu ucunda yer alan ve Adriyatik ve İyon Denizleri…

Devamını Oku