İpucu

16 Ağustos 2022

Bushcraft için kısaca “doğal bir ortamda hayatta kalmak için kullanılabilecek bir dizi beceri” diyebiliriz. Bu aktivite, olabildiğince az ekipman kullanarak doğada konforlu yaşamak için üretimde bulunmaktan geçiyor. İhtiyaç duyulan temel beceriler arasında bir barınak inşa etmek, ateş yakmak, yiyecek temin etmek ve su bulmak yer alıyor. Bunların yanında ip/halat yapımı, doğadaki bitkileri tanıma, ahşap oymacılığı ve yön bulma hünerlerini de sayabiliriz. Bushcraftın “survival” dediğimiz doğada kendini hazırlıksız bir şekilde bulup hayatta kalma mücadelesinden farkı; kişinin tamamen bireysel isteğiyle tercih ettiği bir tür spor olmasıdır. Ancak ne var ki bushcraft insanların duyduklarında kulağa eğlenceli geldiğini söyledikleri ancak çoğunlukla bu konuda bir şey yapmadıkları sporlardan biri. Belki de bunun sebebi, başlamak üzere olduğumuz ve ekipmanımızın olmadığı herhangi bir etkinlikte olduğu gibi, ilk adımı atmanın epey maliyetli olduğunu düşünmemizle alakalı. Ancak neyse ki durum öyle değil. Aslında, bir hayatta kalma uzmanı olma yolunda ilerlerken mümkün olduğunca az parayla deneyebileceğiniz pek çok aktivite var.

Bushcraft-0.jpg

Birkaç temel malzemeyle ve kendi zekanızın ışığında vahşi doğaya gitmek gibisi yok. Üstelik bu spora uzak duran insanlar olduğu kadar, son zamanlarda bushcraft hünerlerini geliştirme yoluna giden insanların sayısı da bir hayli artmış durumda. “Doğru” veya “yanlış” bir yol olup olmadığı konusunda bir kaygı gütmeden ve bu anlamda bir baskı hissetmeden doğanın tadını çıkarmanın keyifli bir yolu olan bushcraft, sanıldığının aksine karmaşık ve zorlayıcı maceralar içermek zorunda da değil. Bir sonraki kamp gezinizde ormanda bir ateş yakmak veya su temin etmek kadar basit bir eylemden ibaret olabilir. Bu spor üzerine söylenmiş bir sözde olduğu gibi: “Hayatta kalmak (survival) daha çok çevreye hakim olmakla ilgiliyken, bushcraft çevreyle birlikte çalışmakla ilgilidir.” Buschraftın ne tür bir spor olduğundan yeterince bahsettiğimize göre şimdi dilerseniz bu sporu yaparken ihtiyaç duyabileceğiniz olası gereksinimlerden ve bazı bilgilerden söz edelim.

Bushcraft-2.jpg

Bushcraft İçin İhtiyaç Duyabileceğiniz Bazı Araçlar

Bushcraft için kullanabileceğiniz pek çok araç var. Odun kesmek için bir balta, ateş yakmak için demir bir çubuk (magnezyum çubuğu), başka aletler yapmanıza yarayacak elzem bir alet olan çelik bir bushcraft bıçağı, su kaynatmak veya yemek pişirmek için gereken metal bir kap ve bir branda işinize fazlasıyla yarayacak aletlerden bazıları. Ancak bahsettiğimiz gibi Bushcraft’ta önemli olan esas nokta ekipmanlar değil. Ekipmanlar işin yalnızca küçük bir kısmını kapsıyor. Kendini bu spora adamış olan uzman Lizzy Maskey, “En önemli bushcraft aracı beyninizdir,” diyor. “İstediğiniz kadar araca sahip olabilirsiniz ancak önemli olan bilgidir. ‘Bilgi ağırlık yapmaz’ ifadesini gerçekten severim,” diye de ekliyor. Öyleyse doğada sahip olduğunuz bilgiler cüzi miktardaki ekipmanlarınızla birleştiğinde yapamayacağınız şey yok!

Bushcraft.jpg

Barınak Yapmak

Barınak yapmak son derece önemli ve temel bir bushcraft becerisi. Barınak yaparken kaynaklarınızı değerlendirmeniz önemli. Örneğin, ormana brandayla mı geldiniz? Eğer öyle değilse yalnızca etrafınızdaki malzemeleri kullanarak bir barınak yapabilirsiniz. İki adet temel barınak çeşidi var; bunlardan ilki A-yapısı dediğimiz çadır şeklinde olan barınak, diğeri ise yana yaslanmış/dayanmış hâlde olan barınak. Erişebildiğiniz malzemeler ve bulunduğunuz konuma göre dilediğiniz barınağı inşa edebilirsiniz. Barınağı yapacak doğru alanı tercih etmek ve ateşle barınak arasındaki mesafeyi ayarlamak da yine dikkat edilmesi gereken noktalardan biri. Özellikle geceleri kendimizi korumak için ihtiyacımız olan barınaklar hayatta kalma yöntemlerinden en önemlisi diyebiliriz.

Bushcraft-3.jpg

Ateş Yakmak

Ateş yakmak temel bushcraft becerilerinden bir diğeri. Yanınızda varsa demir bir çubuğu, doğada bulunan malzemeleri, taşları, çalıları ve pek tabii güneş ışınlarını kullandığınız bir eylem bu. Isınma ve beslenme konusunda bize yardım edecek olan ve bushcraft yapmak isteyen herkesin bilmesi gereken önemli bir aşama burası.

Bu temel becerilerin yanı sıra doğada hayat kurtaran şeylerden biri ise düğüm atmaktır. Öğrenebileceğiniz çeşitli düğüm teknikleri balık tutmanıza, tırmanmanıza ve gerektiğinde tuzak kurabilmenize yardım eder. Ayrıca besin ihtiyacınızı doğadan karşılayacağınız için hangi bitkilerin yenilebilir olduğu hakkında bilgi sahibi olmanız da size çok fayda sağlayacak. Buna ek olarak elbette su ihtiyacınızı doğru şekilde karşılamanız da çok önemli bir husus. Kamp kurduğunuzda suya yakın veya su kenarında bulunan bir alan tercih etmek bu konuda atabileceğiniz en doğru adım. Bushcraft yaparken su temin etme kısmında bilmeniz gereken hayati bilgilerden biri de şu ki; akan suları (nehir gibi) içmenizde bir sakınca yoktur ancak durgun sulardan içmeniz gerekirse suyu öncesinde mutlaka kaynatmanız gerekiyor; böylece su, içerisinde barındırdığı mikroplardan arınacak ve içilebilir hâle gelecek.

Bushcraft, konfor alanınızdan çıkıp pratik zekanız ve becerilerinizle hayatta kalma yolunda doğayla bağ kurarken kendinize bir nevi meydan okuduğunuz bir spor dalı. Bu son derece öğretici aktiviteye şans vermenin, sizlere hiçbir şey kaybettirmeyeceğine, aksine doğal yaşam ve kendinizle alakalı pek çok farkındalık kazanmanıza yardım edeceğine dair hiç şüphemiz yok.

Doğayla ve sevgiyle kalın…

Kamp yapmayı seviyorsanız, bu iki yazımızı da seveceğinizi düşünüyoruz:

İstanbul'da Kampa Açık Sahiller

Antalya’da En İyi 10 Kamp Alanı

Disney Plus
Teknoloji

Herkes Onu Konuşuyor: Disney Plus'ta Neler Var?

14 Haziran'da ülkemizde yayın hayatına başlayan ve Türk izleyicileriyle buluşan Disney+, bir online dizi platformundan çok daha fazlası. Peki…

Devamını Oku
5 Adımda İyi Alışkanlıklar Edinin
İyi Yaşam

5 Adımda İyi Alışkanlıklar Edinin

Alışkanlıklardan söz edildiğinde insanın aklına genellikle kötü olanlar gelir. Alkol, kumar, tembellik… Bunun temelinde iyi özelliklerimizin doğuştan…

Devamını Oku
NFT-0
Teknoloji

Sanatla Teknoloji Birleşirse: NFT

Günümüz dünyasının sanat galeri olan NFT'ler hakkında neler biliyorsunuz? İnsanlar neden NFT alıyor, gerçekten avantajlı mı ya da NFT gerçekten…

Devamını Oku