İpucu

30 Ağustos 2023

Seyahat etmeyi kim sevmez ki? Seyahat etmek, gezmek, yeni yerler keşfetmek, yeni insanlarla tanışmak ve bambaşka kültürlere yelken açmak, her zaman oldukça heyecan verici ve motive edici bir aktivitedir. Her seyahat ayrı heyecan, her gidiş ayrı bir keşfediştir. Bu seyahatlerinizde, sağlık konusunda rahatsızlık yaşamamak ya da yaşarsanız yanınıza alacaklarınızla, nasıl daha rahat bir seyahat geçirirsiniz konusuna değinelim istedik. Gelin beraberce, ilkyardım seyahat çantanızda bulundurmanız gereken kurtarıcılara bir göz atalım.

travel kit-1

Yanınıza Almanız Gereken Kremler

Seyahat esnasında yanınıza almanız gereken önemli kremler bulunuyor. Bunları almadan asla yola çıkmayın. Güneş yanığı ya da sıcak bir kahve dökülmesine karşı ne olur ne olmaz, her ihtimale karşı bir yanık kremi yanınızda bulunsa hiç de fena olmaz. Yaz mevsiminde mutlaka ama mutlaka yüzünüze ve vücudunuzun açıkta kalan kısımlarına güneş kremi sürmeden dışarı çıkmayın. Zaten gezerken kendinizi kaybedeceğiniz için, unutmadan ilk otelinizden ya da kaldığınız yerden çıkmadan güneş kremini uygulamayı ihmal etmeyin. Ayrıca ara ara güneş kreminizi yenilemenizde de büyük fayda var. Döndüğünüzde güneş lekelerini gidermek için tedavilerle boşu boşuna uğraşmayın.

Yaralanma ve Haşerelere Karşı Yanınızda Olması Gerekenler

Tabi ki kimse seyahat esnasında başına kötü bir şey geleceğini düşünmez, düşünemez. Ama her ihtimale karşı, herhangi bir yaralanmaya karşı, yanınıza gerekebilecek bazı medikal ürünleri almakta fayda var. Flaster (büyük bant), mikrop kapmayı önleyici Baticon, yaralar için merhem ve yara bandı, kanamayı durdurmak için turnike, sargı için gazlı bez, “Alınsa iyi olur” dedirten ürünlerden bazıları. Ayrıca seyahat esnasında yabancı ortamlarda yabancı haşerelerin ısırmasına karşı kaşıntı kesici ve böcek ısırığı için kremler bulundurmak son derece mantıklı olacaktır. Eğer Asya tarafına seyahat ediyorsanız, sinekleri ve böcekleri bol olacağından dolayı yanınıza korunmak amacıyla sinek ve böcek kovucu solüsyonlardan bulundurabilirsiniz.

Soğuk Algınlığı ya da Üşütme İçin Yanınızda Bulundurmanız Gerekenler

İster çok soğuk diyarlarda olun ister çok sıcak mesafelerde olun ya da ortalama sıcaklıktaki bir lokasyonda olun. Ne olursa olsun, her mevsimde insan kendini üşütebilir. Fazla yürümekten, fazla yorulmaktan, klimalı ortamlardan, fazla sıcaktan, fazla koşturmaktan ya da bağışlık sisteminin düşmesinden kaynaklanan soğuk algınlıkları ve üşütme durumları söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda vücudunuzu toparlamak ve seyahatinize kaldığı yerden devam etmek için, çeşitli vitaminler, ateş düşürücü ve soğuk algınlığı tabletleri, parasetamol tablet, antibiyotik gibi ilaçlar almak iyi olacaktır. Bir de ilave olarak yanınızda ateş ölçer bulundurun.

travel kit-2

Muhtemel Eklem Ağrıları İçin Alınacaklar

Malum, seyahat sırasında eğer yürümeyi sevenlerdenseniz, yürüyerek yeni yerler keşfetmek için kilometrelerce yol kat edeceğiniz kesin. O yüzden mutlaka ama mutlaka iyi bir ayakkabı ile turunuza gidin. Yoksa ayaklarınızın ağrısından, gezinizin tadını çıkaramayıp gereksiz yere ağrı çekersiniz. Fakat bazen çok iyi bir ayakkabı da olsa, eğer çok fazla turladıysanız, yorgunluktan hafif ağrılarınız olabilir. Eklem ağrılarını ve ödemi giderecek kremler ile ağrı kesici tabletler ve ağrı giderici kremler, bu duruma bir nebze de olsa engel olabilir. Ayrıca olası kas ve eklem ağrıları için kas gevşetici tabletleri ve kremleri kullanmayı ihmal etmeyin.

Seyahatte Yanınıza Almadan Olmazsa Olmaz: Mide İlaçları

Yabancı diyarlardasınız, hiç bilmediğiniz kültürlerde ilk defa tadacağınız lezzetler var ve bunları yemeden de dönmek istemiyorsunuz. Haklı olarak geldiğiniz yerin, yerel lezzetlerini tatmadan dönmek olmaz. Bazen çok hoşunuza giden bir lezzet bile olsa, alışkın olmadığınız için midenizi yorabilir ve sizi sarsabilir. Mutlaka, hiç tatmadığınız bir lezzetin, midenize ve size ne gibi etkileri olabileceği tahmin edilemez. O yüzden, bir seyahate çıkmadan önce, mutlaka ama mutlaka mide ilacı almayı ihmal etmeyin. Ayrıca eğer mideniz hassas ise mide koruyucu almayı asla unutmayın.

Burkulma ya da Zorlamalara Karşı Alınacaklar

Seyahatinizde hareketlerinize mutlaka dikkat edin. Ani bir harekette herhangi bir yerinizi zorlayabilirsiniz farkında olmadan. Olabilecek bir burkulma ya da zorlamaya karşı, yanınıza mutlaka kolun tespiti ve askıya alınması için üçgen sargı, soğutucu sprey (burkulma için), soğuk / sıcak kompres, oldukça iyi gelecektir. Bu medikal ürünleri de yanınızda bulundurmanızda fayda var. Burkulma ve zorlamalar için rahatlatıcı kremleri de yanınıza mutlaka alın.

travel kit-3

Ne Olur Ne Olmaz, Alınması Gerekenler

İlave olarak ne olur ne olmaz ürünleri de seyahat sırasında bavulunuzda bulundurun. Çok kuru ya da nemli havası olan bir ülkeye seyahat ettiyseniz gözlerinizi rahatlatacak gözyaşı damlası, şekeriniz var ise şeker ilaçlarınız ve şeker cihazı, kalp sıkıntınız var ise pulse oksimetre yani oksijen ve nabız ölçer, tansiyon sıkıntınız var ise tansiyon ilaçlarınız ve tansiyon aleti, bazı durumlarda kullanmak üzere medikal eldiven ve medikal maske, yine ne olur ne olmaz yanınıza almanız gerekenlerden.

Seyahatiniz, sağlık sorunlarından ya da ani karşılaşabilecek durumlara karşı bir kabusa dönmesin. Sadece ilk yardım seyahat çantanızda yazdıklarımızı, yanınıza almayı ihmal etmeyin yeter.

Tüm Dünyada Ortak Yemek Görgü Kuralları
Yeme İçme

Tüm Dünyada Ortak Yemek Görgü Kuralları

Her ülkenin yemek konusunda kendine has görgü kuralları vardır. Bunlardan bazıları oldukça ilginçken bazıları size komik gelebilir. Fakat, bazı görgü…

Devamını Oku
NFT-0
Teknoloji

Sanatla Teknoloji Birleşirse: NFT

Günümüz dünyasının sanat galeri olan NFT'ler hakkında neler biliyorsunuz? İnsanlar neden NFT alıyor, gerçekten avantajlı mı ya da NFT gerçekten…

Devamını Oku
Disney Plus
Teknoloji

Herkes Onu Konuşuyor: Disney Plus'ta Neler Var?

14 Haziran'da ülkemizde yayın hayatına başlayan ve Türk izleyicileriyle buluşan Disney+, bir online dizi platformundan çok daha fazlası. Peki…

Devamını Oku