Kültür Seyahat

10 Ağustos 2022

Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi mekanlarının çokluğuyla da dünyanın en özel coğrafyalarından birindeyiz. Değerleri ne parayla ne de zamanla ölçülebilecek ören yerleri, bizim gelecek nesillere bırakacağımız en değerli hazinelerimiz.

Eğer yeni yerler keşfetmeyi seviyorsanız ve gittiğiniz yerde gözleriniz ilk olarak o kente dair ayrıntılı bilgi alabileceğiniz müzeleri, ören yerlerini arıyorsa size tavsiyemiz, mutlaka bir Müze Kart edinmeniz olacak. Peki nedir bu Müze Kart, nerelerde geçer, nasıl başvurulur? Yanıtları ve gezi önerilerimiz yazının devamında. Keyifli okumalar.

Müze Kart Nedir?

Öncelikle gelin berberce Müze Kart’ın, ziyarette bulunacak misafirler için ne anlama geldiğine değinelim. Edineceğiniz Müze Kart ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Bakanlığına bağlı olan pek çok müze ve ören yerini anlamak için bir sene süresince sınırsız bir keşfe çıkabilirsiniz. Türk vatandaşları için edindiğiniz ilk günden sayılmak üzere bir sene geçerliliği bulunan Müze Kart’ın fiyatı, 60 TL’dir.

Türkiye’deki Önemli Ören Yerleri

Ülkemizdeki Ören Yerleri için de gereken Müze Kart için geçerli olan noktalar arasında, Bergama Antik Kenti, Efes Antik Kenti İzmir, Denizli Hierapolis Antik Kenti, Şanlıurfa Göbeklitepe, Ihlara Vadisi Ören Yeri gibi birbirinden önemli lokasyonlar yer alıyor. Ülkemizdeki değer gören ve ziyaret edilmeyi hak eden Ören Yerleri arasında, öne çıkanlara bir göz atalım. Bu Ören Yerlerine girebilmek için de Müze Kartı gerektiğini belirtmekte fayda olduğunu belirtelim.

Patara Antik Kenti, Kaş / Antalya

Tarihi M.Ö. 13. yüzyıla kadar dayanan Patara Antik Kenti’nin, Hristiyan dünyası için farklı bir anlamı bulunuyor. Tüm dünyanın Noel Baba olarak bildiği Saint Nicholaos, Patara’da dünyaya gelmiştir. Ayrıca bu kent, Anadolu’dan Roma bölgesine gönderilen tahılların bulundurulduğu bir liman olmasıyla da adından söz ettirmiştir. Patara Antik Kenti’ne kadar gelmişken, hemen yanında bulunan 18 kilometre uzunluktaki muhteşem Patara Plajı, kesinlikle görülmesi gereken noktalardandır.

Müze Kart-1

 

Zeugma, Nizip / Gaziantep

Roma döneminde yapılan zengin ve gösterişli mozaik çalışmalar, tarihi kente daha da büyük bir önem kazandırmıştır. Zeugma kazıları yapılırken ortaya çıkan bullalar (Mühür Baskı), bu bölgeyi önemli yapan unsurlardandır. Antik Yunancada ‘Geçit’ anlamına gelen Zeugma, Roma döneminde ticaret yolları bulunmasından dolayı önemli bir ticaret merkezi olarak değer kazanmıştır. Doğu ve batı kültürlerinin bir arada olmasını sağlayan Zeugma Ören Yeri, görülmesi gereken noktalardan. Giriş ücreti: 20 TL.

Efes Antik Kenti, Selçuk / İzmir

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Efes Antik Kenti, göz alıcı tarihi mimarisi ile ülkemizin önemli ören yerlerindendir. Antik dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Artemis Tapınağı da, Efes'in gözdelerinden. Helenistik, Roma, Bizans (Doğu Roma), Beylikler ve Osmanlı Dönemleri gibi önemli tarihi periyodları yaşayan Efes, hem yerleşim yeri olarak kullanıldı hem de politik ve ticari bir merkez olarak tarihe adını altın harflerle yazdırmayı başardı. Giriş ücreti: 200 TL. Unutmayın bu ücrete Efes Ören Yeri’ndeki Yamaçevler dahil değildir. Müze kartın geçerli olmadığı Yamaçevler Giriş ücreti: 85 TL.

Yedi Uyurlar efsanesine de ev sahipliği yapan Efes Antik Kenti ile ilgili daha fazla şey öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Müze Kart-2

Hierapolis Antik Kenti, Pamukkale / Denizli

Pamuk gibi travertenlerin kıyısında bir antik kent göze çarpar. Burası Denizli’nin turizm cenneti olan Pamukkale’de bulunan Hierapolis'tir. Tarihi İ.Ö. 2. yüzyıla kadar dayanan ören yeri, yaşadığı depremlerle yıkılıp yıkılıp tekrar inşa edilmiş. Yaşanan en büyük depremin ardından Helenistik yapısı yerini Roma görünümüne bırakmıştır. Izgara planlı antik kentin bünyesinde, kamu binaları, dükkanlar, atölyeler, kenti ikiye bölen ana cadde ve anıtsal kapı gibi yapılar bulunuyor. Giriş ücreti: 200 TL.

Müze Kart-3

Sagalassos Antik Kenti, Ağlasun / Antalya

Roma İmparatorluk’u süresince en önemli şehirlerinden biri olarak kabul edilen Sagalassos, günümüze kadar en iyi korunan antik kentlerden birisi olduğu için Belçikalı bir ekip tarafından arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiştir. Bugüne kadar sağlam kalan yapılar arasında, Apollon Klarios ve Antonian Pius Tapınakları, Yukarı Agoralar, Sütunlu Cadde, Roma Hamamı, tiyatro, Kent Villası ve Macellum gibi önemli tarihi kalıntılar bulunuyor. Torosların 1500 ile 1700 metre yukarısında bulunan Sagalassos görülmeye değer güzellikte. Giriş ücreti: 25 TL.

Müze Kart-5

 

Kayaköy Ören Yeri, Fethiye / Muğla

Kaya ve lahit mezarları, kentteki antik kalıntıların en önemlilerindendir. Işık olarak her biri son derece ferah olan ve kiler anlamında kullanılan zemin altındaki sarnıçların bulunduğu 400’e yakın konut bulunuyor. Konutların aralarında okul binası, şapeller ve gümrük binası da bulunuyor ve ziyarete açıklar. Giriş ücreti: 20 TL.

Assos, Ayvacık / Çanakkale

Denizin 230 metre yukarısında yer alan Assos Ören Yeri, sönmüş bir volkanik tepede kurulmuş olup şahane bir manzaraya sahiptir. Ören yerinin neredeyse tüm kalıntılarında andezit taşı kullanılmıştır. Assos’ta bulunan tarihe ışık tutan kalıntılar içerisinde Bizans Surları, Hüdavendigar Cami, Akropolis'teki Athena Tapınağı, günümüze kadar korunmuş olan antik yol ve mezarlar, şehir sur duvarları, tiyatro, kilise gibi yapılar yer alıyor. Bölgede yapılan çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile devam ediyor. Giriş ücreti: 50 TL.

Müze Kart-6

Ani Ören Yeri, Ocaklı / Kars

2016 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Ani Ören Yeri, Kars merkeze 42 kilometre mesafede bulunuyor. Bu bölge, İpek Yolu tarafından Anadolu’ya girişteki hem konaklama merkezi hem de bir ticaret merkezidir. Kayalıklar üzerindeki lokasyonu, katedrali, sokakları, şehrin ortasındaki Pazar yeri, evleri ve çarşıları ile dikkat çeken Ani Ören Yeri’nin surlarının uzunluğu yaklaşık 4 bin 500 metre ve yükseklik olarak 8 metre civarındadır. Giriş ücreti: 50 TL.

Sığacık-0
Kültür Seyahat

Türkiye'nin Yavaş Şehri: Sığacık

Türkiye'nin ilk Citta Slow (yavaş şehir) unvanını alan Seferihisar'ın en gözde bölgesi Sığacık, ziyaretçileri ilk bakışta sırtında evler…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Hayalinizdeki Ege Köyü'nü Keşfedin: İzmir'in En Güzel Köyleri

İzmir’e yakın bir Ege köyüne yerleşmek artık emeklilik hayali olmaktan öteye geçti. Şehir hayatının ortaya çıkardığı yoğun stres nedeniyle pek çok…

Devamını Oku
Zeytin Yolu Devam-0
Kültür Seyahat

Yemyeşil Bir Rota: Zeytin Yolu Etapları-2

Bir önceki yazımızda güzel Ege köylerini dolaşarak geçen yemyeşil bir rotadan bahsetmiştik. Etaplar öyle fazla ki tek yazıya sığmadı. Şimdi…

Devamını Oku