İyi Yaşam
9 Ekim 2020Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2022
Hareket ve seyahati buluşturan ve sizi özgür kılan aktivitelerden birisi bisiklet sürmektir. Fiziksel olarak aktif olmayı ve seyahat etmeyi özlediğimiz bu günlerde bisiklet kullanmak bizim için güzel bir başlangıç olabilir. Pedal çevirmenin hem zihinsel hem de fiziksel alanda birçok yararları bulunmaktadır. Gelin hep birlikte pedal çevirmenin bize olan faydalarını inceleyelim.
Bisiklet Kullanmanın Yararları
1-Kilo yönetimi sağlar.
Düzenli olarak bisiklete binmek, sağlıklı kilo yönetimini destekler, metabolizmayı hızlandırır ve vücut yağ seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
2-Zihinsel sağlığa iyi gelir.
Bisiklete binmek stres, depresyon veya kaygı duygularını hafifletir. Bisiklet sürerken yola odaklanmak, şimdiki zamanın farkındalığını arttırmaya yardımcı olur. Ruh halinizi düşük veya kaygılı hissettiğinizde minimum 10 dakika boyunca bisiklete binmek stres seviyenizi düşürürken gelen enerji ile daha iyi hissetmenize yardımcı olur.
3-Temel bir egzersizdir.
Bisiklet, sırt ve karın kasları dahil olmak üzere tüm temel kaslarımızı çalıştırır. Güçlü sırt ve karın kasları omurgamızı desteklemeye yardımcı olur.
4-Denge, duruş ve koordinasyonu geliştirir.
Bisikleti dik tutmaya çalışırken denge, koordinasyon ve duruş gelişir. Vücudumuzun dengesi, yaş ve hareketsizlik ile azalma eğilimi gösterir, bu nedenle bisiklet sürmek bir bakıma hayati önem taşır.
5-Çevre dostudur.
Bisiklet sürmek, kalabalık şehirlerde kolay ulaşımı sağlayan çevre dostu bir araçtır. Hava kirliliği, gürültü kirliliği, trafik gibi sorunların önüne geçer. Karbon ayak izinizi etkili bir şekilde azaltmanıza yardımcı olur.
Bisiklet sürmenin faydaları saymakla bitmiyor. Peki iyi bir sürüş için nelere dikkat etmeliyiz?
İyi Bir Sürüş İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
1-Bisiklet sürme alıştırması yapın.
Yıllardır bisiklete binmediyseniz, şehirde dolaşmadan önce atmanız gereken ilk adım, bisikletinizi yola çıkarmadan önce sakin bir alanda pratik yapmanızdır. Bu deneme sürüşünde mutlaka bisikletinizde rahat olduğunuzdan emin olun. Pedal çevirirken, omuz kontrolü ve fren yapmak gibi hareketlerinizi gözlemleyin.
2-Bisikletinizi kontrol edin.
Yola çıkmadan önce bisikletinizi kontrol etmek olası risk faktörlerini azaltır. Düzenli olarak zincirlerini temizleyin, lastiklerinizin havasını kontrol edin ve frenlerin düzgün çalıştığından emin olun.
3-Farkında olun.
Etrafınızdaki yayaların ve araçların farkında olun. Yaya geçitlerindeki yayalara, kavşaklara yaklaşırken önünüzdeki araçların dönüş sinyallerine dikkat edin.
4-Yolun kurallarına uyun.
Trafik yönünde bisiklet sürün ve trafik ışıklarına uyun. Trafik yasalarına uymak, kendinizi ve başkalarını güvende tutmanın en iyi yoludur
5-Kask kullanmayı ihmal etmeyin.
Ne kadar iyi bir sürücü olursanız olun her şey sizin istediğiniz gibi gitmeyebilir. Özellikle kalabalık şehir trafiklerin de birçok risk faktörü bulunmaktadır. Bu nedenle de gerekli önlemlerin alınması olası risk faktörlerini en aza indirmek hayati açıdan önemlidir.
Bu adımları uyguladıktan sonra geriye sadece bisiklet sürmenin özgürlüğünü hissetmek kalıyor. Unutmayın ki açık havada yapılan fiziksel aktiviteler ruhumuzu da besler. Bahsettiğimiz önlemleri alarak bisikletle seyahat etmenin keyfine varabilir, belki de vazgeçmeyeceğiniz bir egzersiz haline getirebilirsiniz.
Bisiklet tutkunlarının çok seveceği bir başka yazımız olan Türkiye'nin En Güzel Bisiklet Rotaları'nda, Gökova Körfezi'nden Frig Vadisi'ne kadar onlarca güzel coğrafyada nereleri pedallayabilirsiniz konusuna değindik.