Yeme İçme

21 Haziran 2021
Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2022

İngiltere’nin başkenti Londra, köklü tarihinin mirası olan ikonik yapıları ile öne çıkan Avrupa şehirlerinden birisidir. Eski kiliselerden parlamento binalarına kadar pek çok farklı tarihi yapının yer aldığı Londra, dünyanın en çok turist çeken şehirlerinden bir tanesi. Tahmin edersiniz ki bu turistler şehre geldiklerinde bolca alışveriş yapıyorlar. İşte bu yazımızın konusu da tam olarak bunula alakalı.  Çok köklü bir tarihe sahip olan ve sokak lezzetleriyle ünlü Borough Market’in Londra’daki yerini anlatacağız. Geçmişi oldukça eskilere dayanan bu meşhur pazar yerinin tarihi serüvenini ve günümüzdeki statüsünü inceleyeceğiz. Hazırsanız başlayalım. 

1

Borough Market’i daha iyi anlayabilmeniz için size bir örnek verelim. İstanbul’daki Kapalı Çarşı’nın ne kadar eski ve seçeneği bol bir pazar olduğunu biliyorsunuzdur.  İşte tıpkı Kapalı Çarşı gibi Londra’daki Borough Market de bu işlevdedir. Londra'nın en büyük ve en eski gıda pazarlarından birisi olduğu için şehrin önemli bir değeri olarak kabul edilmiştir. Pazara gelen mallar dünyanın dört bir yanından toplanarak getirtiliyor. Yani aslında burası için toptan ve perakende pazarı desek yanlış olmaz. Sebze, meyve, peynir, ekmek, pasta ve unlu mamullerin birçok çeşidini burada bulabilirsiniz. Hatta bunu şöyle tarif edelim; bir peynirin veya ekmeğin yaklaşık 30’a yakın çeşidini bulmak mümkün. Yani alışveriş için çok seçenekli bir yer.  

2

Peki buranın tarihinde neler var?

Alanda 12. yüzyıla dek uzanan pazarların bulunduğu biliniyor. Mevcut binalar ise 1850’li yıllarda inşa edilmiştir. Bölgede ilk olarak Londra Köprüsü’ne bitişik olarak bir pazardan 1276 yılında bahsediliyor. Öte yandan pazarın varlığının 1014’e hatta daha da eskilere dayandığı ileri sürülmüş. 1754’te bölgede yaşanan sıkışıklık nedeniyle çıkarılan bir yasa ile pazarlar kaldırılmış. Bugün Borough Market’in resmi sitesinde de görebileceğiniz üzere 1756 yılındaki yeni yasa ile beraber Rochester Yard’da 4,5 dönümlük bir alanda pazar faaliyetleri yeniden başlamış. Borough, 19. yüzyılda Pool of London’ın nehir kıyısındaki iskelelerine yakın stratejik konumu sayesinde Londra'nın en önemli gıda pazarlarından biri haline gelmiş. Londra’nın bu meşhur toptan satış pazarı Borough’ta satışlar günlere göre değişiyor. Pazartesiden perşembeye 10:00-17:00, cuma günleri 10:00-18:00 ve cumartesileri 8:00-17:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Pazar yerindeki binalar 1851’de Henry Rose tarafından tasarlanmış. 1860’da eklemeler yapılmış ve pazar 1932 yılında yakınındaki demiryoluna doğru genişletilmiş. Borough Market’in işletmesi gönüllü mütevelli heyeti tarafından yönetilen bir hayır kurumu tarafından gerçekleştiriliyor. Mütevelliler, pazarın gıda dünyasındaki değişikliklere uyum sağlaması için çeşitli çalışmalar yürütüyorlar. 

Bu eski pazar günümüzde yukarıda da anlattığımız gibi halka hitap eden gıdalar satıyor. Ancak bu durum 20. yüzyılda daha farklıydı. O zamanlarda pazar, ağırlıklı olarak manavlara satış yapan toptancı niteliğindeydi. Özellikle savaş sonrası yıllarda Borough, süpermarketlerin gelişeceği 1980-1990'lı yıllara kadar sebze meyve tedarikinin merkezi olmuştu. Pazar, o yıllarda Covent Garden ile beraber perakende manavların ana tedarikçiliğini yapıyordu. İngiltere dışında da meşhur olan pazara ülke dışından satıcılar ticaret yapmak için geliyordu. Zaman içerisinde bu formlardan ileriye gidip sokak lezzetleriyle de ünlü bir merkez halini aldı. Çeşitli lezzetler ile ziyaretçilerini ağırlayan bu tarihi pazarda olukça farklı sokak lezzetleri sunuluyor. Yazımızın son bölümünde tarihi Borough Market’te deneyimleyebileceğiniz sokak lezzetlerine yakından bakalım.

Közlenmiş Ahtapot, Piquillo Biber ve Fasulye Salatası: İspanya’nın lezzetlerinden ilham alan bir deniz ürünleri salatasıdır.

Közlenmiş Yumurta Sarısı, Tahi̇n ve Bi̇ber Soslu Bütün Yanmış Patlıcan: Leziz bir vejetaryen barbekü yemeğidir.

Köklü bir tarihe tanıklık eden Borough, Londra’nın en ünlü pazar yerlerinden biri olma özelliğini günümüzde de sürdürüyor. Tarih boyunca çeşitli dönemlerde farklı misyonlar yüklenen ve farklı deneyimler yaşayan bu eşsiz mekân, günümüzde de hem Londra halkına hem de şehri dışarıdan ziyarete gelen turistlere arzuladıkları hizmeti en güzel şekilde sunuyor. 

0
Kültür Seyahat

Harry Potter Hayranları Bu Büyülü Mekânları Mutlaka Görmeli

Harry Potter'ı tanımayanımız yok ama onunla büyüyen bir nesil için bu küçük çocuk, bir filmden çok daha fazla şey ifade ediyor. Filmin çekildiği…

Devamını Oku
İngilizlerin Meşhur Yemeği: Fish and Chips
Yeme İçme

İngilizlerin Meşhur Yemeği: Fish and Chips

Fish and Chips, İngiliz Kültürü’nün çok önemli parçalarından biridir öyle ki İngiltere denildiği zaman aklımıza ilk gelen simgelerden biri haline…

Devamını Oku
İngilizlerin Meşhur Yemeği: Fish and Chips
Yeme İçme

İngilizlerin Meşhur Yemeği: Fish and Chips

Fish and Chips, İngiliz Kültürü’nün çok önemli parçalarından biridir öyle ki İngiltere denildiği zaman aklımıza ilk gelen simgelerden biri haline…

Devamını Oku